Pagājušās sezonas beigās Latvijas futbola dzīvi satricināja skandāls, par kuru gan informācija publiski nekur neparādījās. Skandāla galvenā persona ir ilggadējais Latvijas labākais tiesnesis Romāns Lajuks, kurš tiek turēts aizdomās par savu kolēģu naudas piesavināšanos.
Lietu jau ir skatīta Latvijas Futbola federācijā (LFF), taču skaidrības tajā joprojām nav.

"Lajuka lietu" ierosināja cits Latvijas futbola tiesnesis Jānis Pukijans. Gan viņš, gan Lajuks jau vairākas sezonas ir FIFA kategorijas tiesneši: Pukijans – tiesneša asistents, bet Lajuks – galvenais tiesnesis. Viņu savstarpējās attiecības bija normālas, kamēr neatklājās, ka Lajuks FIFA piešķirtos honorārus vienkārši ir paturējis sev.

Vienkārši agrāk starptautiskās spēlēs galvenais tiesnesis no FIFA saņēma vēl papildus piemaksas, bet viņa palīgiem FIFA tikai maksāja dienas naudu (katrā starptautiskā spēlē uz trīs dienām kopā apmēram 330 latus).

Tomēr pēc pagājušās sezonas Pukijans, acīmredzot salīdzinot ieskaitītās summas, bija nepatīkami pārsteigts. Līdz šim visas piemaksas FIFA ieskaitīja kontā galvenajam tiesnesim, kuram arī pēc tam vajadzēja sadalīt šo naudu ar saviem palīgiem. Tomēr krāpšanās atklāta tikai tagad, jo FIFA tikai no 2007.gada katram tiesnesim uz viņa kontu sāka pārskaitīt honorāru "pa tiešo".

Kā izrādās, šīs piemaksas galvenā tiesneša asistenti saņemot jau kopš 2003.gada, bet nacionālajām federācijām attiecīgie norādījumu nosūtīti 2002.gadā, taču Lajuks par to savus kolēģus nebija informējis. Vai arī informējis, bet ne visus...

Pukijanam pierādījumi pret Lajuku nav, taču viņam varēja palīdzēt citi FIFA kategorijas tiesneši no Latvijas, tomēr viņi parakstījušies, ka pretenzijas pret Lajuku nav. "Lajuka lieta" it kā noslēdzās tā arī nesākusies, tomēr pagājušajā nedēļā LFF Tiesnešu komiteja šo lietu izskatīja savā sēdē. Un izskatāmais jautājums jau bija pavisam nepatīkams Lajukam – atņemt vai neatņemt tiesneša licenci. Pēc balsojuma Lajuks varēja uzelpot vieglāk – LFF Tiesnešu komiteja nobalsoja 3 pret 2 par labu viņam.

Interesants ir arī vēl viens fakts. LFF tradicionālajā aptaujā par gada labākajiem nebija iekļauta nominācija "Labākais tiesnesis"... Visticamāk, Lajuks tiktu atzīts par 2007.gada Latvijas labāko tiesnesi, taču nebija zināms, kā attīstīsies šī lieta.

Visas iesaistītās puses no sīkākiem paskaidrojumiem atsakās. Tomēr punkts "Lajuka lietai" vēl nav pielikts, jo, kā vortālam "Delfi Sports" atklāja LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis, lietu vēl plānojusi skatīt LFF Disciplinārā komisija. "Tagad šo lietu izskatīs Disciplinārā komisija un pirms tam negribētu dot nekādu vērtējumu notikušajā. Katrā gadījumā, taisnībai ir jāuzvar. Par to mums ir jācīnās un mēs arī cīnīsimies."

Vortāls "Delfi Sports" turpinās sekot notikumiem "Lajuka lietā" un informēs par jaunumiem šajā lietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!