Foto: Publicitātes foto

Vietējā kapitāla nekustamo īpašumu attīstītājs "Tepat grupa" nodevis ekspluatācijā divas dzīvojamās ēkas projekta "Lieplejas" ietvaros. To būvniecībā Rīgā, Čiekurkalnā attīstītājs ieguldījis 3,5 miljonus eiro, ziņo "Tepat grupa".

Ēku kopējā platība ir 2400 m2 un līdz pat 100% nepieciešamās enerģijas apkurei tās iegūst, izmantojot sauli. Iepriekš attīstītājs "Delfi Bizness" stāstīja, ka Čiekurkalnā top viens no pirmajiem projektiem Latvijā, kur daudzdzīvokļu ēkas apsildei izmanto zemes siltumsūkņus kombinācijā ar saules paneļiem.

Projekta gaitā ir tapuši 30 dzīvokļi. Šobrīd projektā vēl ir pieejami pieci dzīvokļi, kuru cenas svārstās no 149 līdz 202 tūkstošiem eiro.

Attīstītājs ir pārbaudījis ēkas energoefektivitāti, secinot, ka rezultāti ir patiešām labi. "Apkures izmaksas februārī abām ēkām bija 500 eiro, taču mūsu veiktie aprēķini liecina, ka gada griezumā, izmatojot ēkās uzstādītos saules paneļus, katram apkures sezonas mēnesim pie pašreizējām cenām spējam saražot elektrību aptuveni 570 eiro apjomā. Tas nozīmē, ka saules enerģiju varam izmantot ne tikai apkures nodrošināšanai un siltā ūdens sagatavošanai, bet arī citām vajadzībām," stāsta "Tepat grupas" vadītājs Voldemārs Siliņš.

Projektā "Lieplejas" ēka atbilst gandrīz nulles enerģijas ēkas kritērijiem, un katrs dzīvoklis ir aprīkots ar rekuperācijas iekārtu, ar zemgrīdas apkures sistēmu. Dzīvokļu īpašniekiem pieejamas arī elektroauto uzlādes stacijas un slēdzama velo novietne.

Pēc Siliņa novērojumiem, šobrīd pieprasījums pēc mūsdienīgiem un energoefektīviem nekustamajiem īpašumiem ir visai augsts.

Enerģijas izmaksām augot, cilvēki meklē iespējas, kā ietaupīt, vienlaikus nezaudējot ierasto komforta līmeni. "Atjaunojamo energoresursu izmantošana ir viens no risinājumiem, jo saules enerģija mūsdienās ļauj būt ne tikai zaļākiem un energoefektīvākiem, bet arī ievērojami ietaupīt," atzīmē Siliņš.

"Delfi Bizness" jau vēstīja, ka pašlaik grupa īsteno projektu "Raunas rezidences" Teikā, "Domesnes rezidence" Āgenskalnā, bet projektēšanā ir dzīvojamā ēka Mežaparkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!