Foto: Publicitātes attēli
Latvijas Futbola federācija (LFF) ir gatava ņemt desmit miljonu eiro kredītu, lai realizētu sporta kompleksa Krišjāņa Barona ielā 116A rekonstrukcijas projektu jeb izveidotu tā dēvēto Futbola māju, lēmusi LFF jaunā sasaukuma valde, kura otrdien sanāca uz pirmo kopējo sēdi.

LFF valdes locekļiem otrdien tika prezentēts sporta kompleksa rekonstrukcijas projekta darba grupas informācijas apkopojums par šādas Futbola mājas nepieciešamību, kā arī projekta specifikācijām, ietilpības pamatojumu, seguma izvēli, izmaksām un rekonstrukcijas darbu sākšanas iespējām. Valdes locekļus uzrunāja arī sporta kompleksa rekonstrukcijas ģenerālbūvuzņēmēja "Arčers" valdes priekšsēdētājs Armands Garkāns, izklāstot kompānijas viedokli par turpmāko projekta realizēšanas plānu.

Pēc informācijas uzklausīšanas LFF valde vienojās atbalstīt rekonstrukcijas projekta tālāko virzību, vienlaikus atzīstot bankas kredīta ņemšanas nepieciešamību desmit miljonu eiro apmērā rekonstrukcijas projekta un LFF infrastruktūras provizoriskās programmas realizācijas vajadzībām.

LFF valde organizācijas izpilddirektoram Edgaram Pukinskam uzdeva sākt sarunas par kredīta piesaisti, risinājumu izstrādei piesaistot arī finanšu ekspertus, kā arī izvērtēt pieejamos kredītus uz termiņu līdz 20 gadiem, vienojoties par procentu likmes izdevumu segšanu apmaiņā pret stadiona nosaukuma izmantošanas tiesībām.

Sadarbībā ar LFF finanšu direktori un neatkarīgiem finanšu ekspertiem, kā arī piesaistot attiecīgos speciālistus, uzdots izstrādāt šo programmu un LFF pamatbudžeta projektu realizācijas finansēšanas modeli un pamatojumu. Tāpat saistībā ar šo lēmumu sporta kompleksa rekonstrukcijas darba grupai uzdots sākt sarunas ar Rīgas domi par teritorijas lietošanas nosacījumu maiņu un nepieciešamā finansējuma piesaisti, kā arī sākt sarunas ar "Arčeru" par nepieciešamajiem līguma grozījumiem.

Kredītu ņemt nepieciešams, jo līdz šim nav panākts cerētais valsts, pašvaldības vai privātā sektora atbalsts šī projekta realizēšanai, norāda Pukinsks.

"LFF, apzinoties jauna futbola stadiona nepieciešamību, meklēs iespējas, kā pie maksimāli izdevīgiem nosacījumiem un bez federācijas pamatbudžeta apdraudēšanas nodrošināt bankas aizņēmumu, lai realizētu gan sporta kompleksa rekonstrukciju, gan citas futbola infrastruktūras uzlabošanas darbības dažādās Latvijas vietās. Apzināmies, ka sporta kompleksa rekonstrukcijas tūlītēja nesākšana liegs projektu realizēt līdz sākotnējam termiņam - 2017.gada maijam -, tomēr esam gatavi šo termiņu upurēt, jo galvenais ir futbola sabiedrības nodrošināšana ar jaunu augsta līmeņa stadionu, kas varēs uzņemt Latvijas klubus, jauniešus, bērnus, dažādās Latvijas jaunatnes izlases un nepieciešamības gadījumā arī Latvijas nacionālo futbola izlasi," federācija citē organizācijas izpilddirektoru.

Marta sākumā tika ziņots, ka sporta kompleksa Krišjāņa Barona ielā rekonstrukcijas izmaksas varētu palielināties līdz 14,6 miljoniem, lai gan pērn jūlijā projekta izstrādātāji vēstīja, ka projekta realizācijai nepieciešami aptuveni 10 miljoni eiro. Daļu no izdevumiem ir iespējams segt no Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) un Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) subsīdijām, tomēr pārējo finansējuma daļu jāatrod federācijai, kurai tas līdz šim nav izdevies.

Pērn jūlijā tika apgalvots, ka projekta realizācijai ir garantēti aptuveni 8,5 miljoni eiro, bet LFF jāiegūst vēl aptuveni 1,5 miljoni eiro, taču nu šī summa ir kardināli mainījusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!