Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas Futbola federācijas (LFF) biedri piektdien Rīgā notikušajā ārkārtas kopsapulcē nobalsoja par jauniem LFF statūtiem pēc Starptautisko futbola asociāciju federācijas (FIFA) un Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) rekomendācijām, bet futbola institūcijās iesaistīto personu vecuma cenzs samazināts līdz 70 gadiem.

Darbs pie jaunu statūtu izstrādāšanas ritēja vairākus mēnešus. Līdzšinējos statūtos veiktas vairākas būtiskas izmaiņas, lai jaunie atbilstu FIFA un UEFA ieteiktajiem, kā arī atbilstu Latvijas valsts likumiem. Jaunos statūtus kopsapulcē prezentēja LFF ģenerālsekretārs vietnieks Edgars Pukinsks.

Turpmāk LFF valdē nedrīkstēs būt LFF darbinieki un tajā būs 11 locekļi: prezidents, pirmais un otrais valdes viceprezidents, kā arī astoņi pārējie valdes locekļi. LFF ģenerālsekretārs nedrīkstēs būs valdes loceklis ar balsstiesībām. Katrs valdes loceklis atbildēs par noteiktu futbola saimniecības nozari. Tiks izveidotas vairākas jaunas pastāvīgās komitejas.

Jaunajos statūtos lielāka uzmanība pievērsta arī negodīgas spēles izskaušanai un centieniem ietekmēt spēļu rezultātus. Paredzēta lielāka kontrole pār draudzības spēlēm – starptautiskas draudzības spēles starp dažādu valstu klubiem ar Latvijas komandu piedalīšanos būs jāreģistrē LFF. Savukārt LFF biedri aicināti neuzturēt nekādas saistības ar sporta organizācijām, kuras nav atzinusi LFF.

Ar jauno statūtu pieņemšanu UEFA prezidenta Mišela Platinī vārdā LFF apsveica UEFA pārstāvis slovāks Františeks Laurinecs. ''Apsveicu ar demokrātiskā veidā pieņemtajiem statūtiem. Cerams, ka tie būs pamats tālākai futbola attīstībai. Viens no mūsu mērķiem ir nodrošināt caurredzamību un izskaust negodīgus principus, tāpēc šādus pasākumus apmeklē UEFA pārstāvji,'' viņš teica.

''Jaunie statūti ir vērtējami lielākā pakāpē un ir demokrātiski,'' kopsapulces noslēgumā sacīja LFF prezidents Guntis Indriksons. Viņš aicināja līdz LFF kongresam futbola cilvēkus atrast piemērotākos kandidātus jaunajai valdei.

Kongresam, kurā notiks LFF prezidenta, ģenerālsekretāra un valdes vēlēšanas, jānotiek līdz marta beigām.

Savukārt UEFA pārstāvis Františeks Laurinecs kopsapulcē informēja, ka 2014.gada Pasaules kausa (PK) kvalifikācijas ciklā, kas sāksies septembrī un ilgs līdz nākamā gada rudenim, Latvijas Futbola federācija (LFF) no Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) saņems piecus miljonus eiro.

Arī valstsvienību turnīros turpmāk tiks izmantota līdzīga centralizēta mārketinga prakse, kāda tā jau daudzus gadus ir Čempionu līgā. ''Tiks ieviests nozīmīgs finanšu rīks – centralizētais mārketings. Turpmāk katrā PK vai Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklā katra nacionālā federācija saņems vismaz piecus miljonus eiro,'' sacīja Laurinecs. ''UEFA būs mārketinga tiesības. Spēļu noformējums šādās spēlēs izlašu līmenī būs līdzīgs tam, kāds tas ir Čempionu līgā, – ietērpts vienādos zīmolos,'' norādīja UEFA pārstāvis.

Šādas naudas atvēlēšana būs iespējama ''Hat trick'' un solidaritātes programmu līdzekļu dēļ.

UEFA pārstāvis uzsvēra, ka šāds finansējums būs pamatīgs atspaids nelielām un vidējām futbola valstīm, kāda ir Latvija.

Laurinecs informēja, ka UEFA valde pieņēmusi lēmumu atgriezties pie kopīgām kvalifikācijas spēlēm ar vieniem un tiem pašiem pretiniekiem gan lielajām valstsvienībām, gan U-21 izlasēm kvalifikācijas turnīros, kā tas bija agrāk. Tas nozīmē, ka uz spēlēm abas komandas dosies kopīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!