Foto: Publicitātes foto

Latvijas Futbola federācija (LFF) ceturtdien informēja par uzsākto sporta kompleksa Krišjāņa Barona ielā 116A pārbūves procesa gaitu. Jaunais stadions mainījis "savu izskatu" un būs pavisam savādāks, nekā pirms tam tika izrādīts sabiedrībai.

Pirms trīs gadiem LFF par projekta virzītāju izvēlējās arhitektu biroja "REMM" iesūtīto variantu, kas tagad gan pilnībā mainījis vizuālo izskatu. Jaunajā projektā visam laukumam apkārt ir tribīnes, kuras kalpos arī kā skaņas izolētājs. Tāpat jaunajā uzmetumā vairs nav vēl viens pilna izmēra laukums - otrs laukums būs uz pusi mazāks par normāla izmēra laukumu, bet pārējo daļu blakus aizņems VIP klientiem paredzētās stāvvietas.

LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis un LFF Stadionu un infrastruktūras komitejas priekšsēdētājs Vladimirs Žuks norādīja, ka jaunais stadions būs atvērts jebkuram cilvēkam, tā nebūs nožogota teritorija. Uz jauno ēku pārvāksies LFF, tajā plānots izveidot arī futbola muzeju. Savukārt blakus esošais mazais laukums būs pieejams apkārtnē esošajām skolām, bērnudārziem un iedzīvotājiem, sola LFF.

Pēc Žuka teiktā, LFF jaunā stadiona būvniecības izmaksas būšot ap 10 miljoniem eiro. Lielāko daļu - 8,5 miljonus - no šīs summas piešķirs UEFA, no kā daļa būs arī kā kredīts. Tomēr atlikušos 1,5 miljonus LFF būs jāsameklē pašiem, lai gan pēdējo vairāk nekā piecu gadu laikā LFF no atbalstītājiem nav saņēmusi pat pusmiljonu eiro. LFF vadība cer uz sponsoru, varbūt valsts un pašvaldības finansējuma piesaisti, tomēr skaidru atbildi par finansējuma avotu nemācēja teikt. Kā noskaidroja portāls "Delfi", atlikušā summa 1,5 miljonu apmērā ir jāpiesaista tuvākā gada laikā līdz 2016.gada vasarai.

Kā skaidroja SIA "REMM" pārstāvis Mārcis Pēterhofs, aprīlī paredzēts pabeigt skiču projektu, līdz augustam jāpabeidz tehniskais projekts un līdz gada beigām projektu jāsaskaņo visās institūcijās.

Kā portālam "Delfi" izteicās Žuks, LFF centīsies būvvaldē iegūt atļaujas pakāpeniski, lai stadiona celtniecība virzās uz priekšu, nevis tikai pēc galējās saskaņošanas un "zaļās" gaismas iegūšanas. Žuks uzskata, ka 2016.gada janvārī stadiona celtniecība jau būs sākusies, un nepilna pusotra gada laikā ir iespējams uzcelt stadionu.

LFF ģenerālsekretārs Mežeckis vēlreiz publiski apgalvoja, ka projekta virzība būs caurspīdīga un LFF neslēps informāciju par izmaksām. Tomēr Mežeckis un Žuks publiski nevēlējās solīt, ka projekta virzībā nebūs iesaistītas divas LFF veidotas SIA - "Futbola aģentūra" un "Latvijas Futbola aģentūra".

Portāls "Delfi" piedāvāja preses konferences teksta tiešraidi:

Jaunais stadions paredzēts kvartālā starp Krišjāņa Barona, Ērgļu, Aleksandra Čaka un Tallinas ielām, kur LFF plānoja stadionu jau pirms vairākiem gadiem. Pirms trīs gadiem Rīgas Dome jau piešķīra LFF šo zemes gabalu, lai tur uzbūvētu stadionu, tomēr paredzētajos termiņos līdz 2014.gada pavasarim tas netika izdarīts. Tagad RD atkārtoti nodevusi zemes gabalus šajā rajonā LFF rīcībā, lai ar otro mēģinājumu stadions tiktu uzcelts.

RD projektā piedalās ar zemes gabalu, bet UEFA sniegs finansiālu atbalstu 8,5 miljonu eiro apmērā. Sākotnēji bija plānots, ka kopējās izmaksas būs šie 8,5 miljoni eiro, tomēr tagad LFF amatpersonas lēš, ka izmaksas būs vairāk par 10 miljoniem. Kā rudenī skaidroja LFF Stadionu un infrastruktūras komitejas priekšsēdētājs Vladimirs Žuks, pirmajā stadijā no UEFA plānots saņemt 1,5 miljonus eiro, kas palīdzēs "veikt pirmos darbus", lai varētu sākties darbs vēl pirms paša stadiona celtniecības. Daļa no līdzekļiem, ko piešķirs UEFA, būs arī kā aizdevums, kura atmaksu garantēs LFF.


LFF jaunais stadions tiks būvēts pēc SIA "REMM" piedāvājuma, kurš 2012.gadā tika izvēlēts jau iepriekšējā reizē. Toreiz izsludinātajā LFF stadiona metu konkursā "REMM" projekts gan ieguva tikai trešo vietu, taču tas tika izvēlēts kā ekonomiski izdevīgākais un vieglāk realizējamais.

RD lēmums paredz, ka stadiona projektēšanas darbi jāpaveic un būvatļauja jāsaņem līdz 2016. gada janvārim. No šī brīža jeb būvatļaujas saņemšanas, zeme arī pāries federācijas bezatlīdzības lietošanā. Savukārt būvniecība pilnībā jāpabeidz līdz 2017. gada maijam.

Pirmo lēmumu par stadiona nodošanu LFF domē atcēla, jo finansiālu iemeslu dēļ federācija projektu par starptautisko futbola federāciju prasībām atbilstošas sporta bāzes ar stadionu būvniecību nerealizēja noteiktajos termiņos.

Visas būves, kas tiks uzceltas uz domei piederošajiem zemes gabaliem vai tiks iegūtas esošo rekonstrukcijas rezultātā, tiks nodotas ekspluatācijā un zemesgrāmatā reģistrētas uz Rīgas pilsētas pašvaldības vārda, pieņemot to kā dāvinājumu no LFF. Īpašums tiks nodots bezatlīdzības lietošanā uz desmit gadiem, paredzot, ka līguma darbības laikā daļa infrastruktūras tiks nodota bezatlīdzības lietošanā pašvaldībai publisko funkciju veikšanai - sporta, īpaši futbola, popularizēšanai, veselīga dzīvesveida un jaunatnes sporta aktivitāšu veicināšanai un sporta izglītības programmu īstenošanai.

LFF bezatlīdzības lietošanā saņems pašvaldībai piederošo zemesgabalu Krišjāņa Barona iela 116A ar kopējo platību 31 005 kvadrātmetri, uz kura atrodas divas darbnīcas ēkas, viena divstāvu tribīne, viena garāža, nojumes, šķūņi, kā arī šautuvi ar sporta zāli Ērgļu ielā 2 un divus zemesgabalus - 5659 kvadrātmetru platībā Ērgļu ielā un 3483 kvadrātmetru zemesgabalu Aleksandra Čaka ielā. Īpašuma kopējā bilances vērtība ir 1,077 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!