Foto: LETA

Lai gan piektdien notikušajā Latvijas futbola izlases spēlē un pēc tās kopumā laukumā izskrēja vismaz pieci līdzjutēji, Valsts policija sākusi administratīvās lietas tikai pret divu bērnu vecākiem. Savukārt Latvijas Futbola federācija (LFF) rēķinās ar soda sankcijām, jo UEFA delegāts savā ziņojumā ir iekļāvis faktu par līdzjutēju izskriešanu laukumā.

Ažiotāžu izraisījušā spēlē piektdien Latvijas izlase ar 0:3 piekāpās Eiropas čempionei Portugālei, kuras sastāvā Rīgā līdzjutēji redzēja pasaules spožāko sporta zvaigzni Krištianu Ronaldu. Spēles izskaņā, apsargu nepamanīts, laukumā izskrēja viens zēns, kurš pieskrēja pie Ronaldu. Uzreiz pēc spēles beigu signāla laukumā izskrēja viena jauniete, kuru apsargi samērā ātri notvēra, tomēr arī viņa tika līdz Ronaldu. Vēlāk tika apturēts vēl viena jaunekļa centiens tikt pie portugāļu futbola zvaigznēm. Savukārt neilgi pēc tam, kad futbolisti devās uz ģērbtuvēm, laukumā izdevās izskriet vēl diviem zēniem, no kuriem vienam mugurā bija bērnu futbola skolas "Metta" jaka.

VP preses pārstāve Simona Grāvīte portālam "Delfi" apliecināja, ka administratīvās lietas sāktas pret divu bērnu vecākiem, nekonkretizējot, kuri ir vainīgie. Šobrīd tiek skaidroti lietas apstākļi, tādēļ VP pagaidām nekonkretizē, kāda veida pārkāpums un kādas sankcijas draud vecākiem.

Tikmēr Latvijas Futbola federācijas (LFF) izpilddirektors Edgars Pukinsks sacīja, ka LFF pilnīgi noteikti sagaida soda sankcijas, jo pārkāpumu savā ziņojumā fiksējis mača UEFA delegāts. Visticamāk, LFF par soda apmēru uzzinās šīs nedēļas gaitā, jo UEFA Disciplināro lietu komisija pulcēsies pēc valstsvienību izlašu spēlēm, kas noslēgsies otrdien.

Pukinsks nevēlējās prognozēt soda apmēru, vien bilda, ka UEFA pēdējā laikā ir strikti attiecībā pret dažādiem pārkāpumiem. UEFA iepriekšējos lēmumos soda sankcijas ir bijušas dažādas, bet soda naudas summas apmērs ir bijis sākot no 5000 Šveices frankiem.

"Pēc spēles uzreiz pārrunājām situāciju, bet detalizēti spriedīsim pēc pirmdien paredzētās Latvijas un Igaunijas spēles. Tad analizēsim, kas un kā noticis," sacīja Pukinsks.

Pēc LFF izpilddirektora teiktā, noteikti būs saruna ar apsardzes firmu, kuras pakalpojumus izvēlējās LFF. Pukinsks uzskata, ka arī apsardzes firmai jāuzņemas daļa atbildības, jo bijuši pārkāpumi, no kuriem finansiāli cietīs LFF.

Sociālajos tīklos ievietotas bildes, kā spēli uz "Skonto" stadiona jumta vēro daži pārgalvīgi līdzjutēji. Pukinsks atzina, ka šāds fakts arī ir zināms, tomēr UEFA ziņojumā tas, visticamāk, nav iekļauts. Daži jaunieši uz "Skonto" stadiona jumta bijuši arī Portugāles izlases treniņā, bet visos gadījumos apsargi operatīvi reaģējuši. Pukinsks pieļāva, ka "spraugu", pa kuru tikt stadionā, jaunieši atraduši stadiona teritorijā esošajā pamestajā būvē Hanzas ielas pusē.

Savukārt futbola skolas "Metta" līdzdibinātājs un tās vadītājs Ģirts Mihelsons apstiprināja, ka vismaz viens no laukumā izskrējušajiem bijis šīs organizācijas zēns. Tomēr Mihelsons arī norāda uz jaunatnes izglītošanas problēmu, jo pirms spēles visur ticis daudzināts 2004. gada notikums ar kailas sievietes izskriešanu laukumā tieši spēlē ar Portugāli. Toreiz visi runāja par notikumu, bet neviens neminēja, kādas sekas bija par šo pārkāpumu, uzsver Mihelsons.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka viens no laukumā izskrējušajiem zēniem, visticamāk, ir savulaik sociālajos tīklos plašu popularitāti ieguvis jaunietis, kurš pārsteidza ar savām futbola iemaņām.

"Noteikti pārrunāsim notikušo, pagaidām nav bijusi tāda iespēja. Mums tagad būs bērnu nometnes, tur arī pārrunāsim. Mums parasti ir dažādas audzinoša rakstura sarunas – kā jāuzvedas, kas draud par pārkāpumiem, utt.," saka Mihelsons. "Tas ir labs precedents, par ko runāt. Ja prasa, vai esam pirms tam pārrunājuši šādas specifiskas lietas, tad saku "nē". "

Mihelsons, runājot par futbola spēlē notikušo, uzsver arī masu mediju un sabiedrības ietekmi uz bērnu darbību. "Es teiktu, ka šis vairāk ir neaizdomāšanās gadījums. Nebija izprasts, ka tavas darbības var radīt negatīvas sekas kādam vai kādai organizācijai. Viņi redz televīzijā, ka laukumā skrien plikas tantes vai onkuļi, bet par to neseko sods. Nedomāju, ka daudzi zina, ka Zemenei par to gadījumu bija soda sankcijas."

Mihelsons atgādināja, ka lielajos sporta notikumos ne vienmēr par līdzīgiem gadījumiem seko soda sankcijas. "Metta" vadītājs atcerējās 2016. gada Eiropas čempionāta finālspēles atgadījumu, kad arī laukumā izskrēja līdzjutējs. Toreiz spēles delegāts bija LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis, kurš protokolā, pēc Mihelsona teiktā, neesot ierakstījis par notikušo. Mihelsons atminas, ka šo faktu kādā no intervijām minējis pats Mežeckis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!