Foto: F64

Latvijas Futbola federācija (LFF) aptuveni 38 000 eiro apmērā segusi daļu no valsts titulētākā futbola kluba "Skonto" parādiem, apstiprina LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis.

"Skonto" šobrīd atrodas pamatīgās finansiālās grūtībās, jo klubs ilgstoši nespēj norēķināties ar futbolistiem, turklāt tas nevar samaksāt arī nodokļus, kā arī soda sankcijas LFF.

Kā izteicās Mežeckis, LFF šo summu - 38 000 eiro - samaksājusi jau pērnā gada izskaņā kompānijai, no kā "Skonto" bija aizņēmusies naudu. Līdz ar to Latvijas titulētākais klubs šobrīd šos finanšu līdzekļus ir parādā federācijai, turklāt devis apstiprinājumu, ka līdz decembrim nauda tikšot atdota.

"Tā ir normāla prakse. Kad "Skonto" ņēma šo aizdevumu, LFF kā trešā puse garantēja tā atmaksu. Pēcāk klubs tika sodīts un nepiedalījās UEFA Eiropas līgā, līdz ar to nesaņemot naudu arī no šī turnīra. Protams, pēc idejas mēs varējām "Skonto" parādus arī neatmaksāt, taču tad sāktos tiesu darbi," uzsvēra Mežeckis.

Septembra beigās Valsts ieņēmumu dienests (VID) apturēja "Skonto" saimniecisko darbību.

"Jaunumus par kluba saimnieciskās darbības pārtraukšanu uzzinājām no plašsaziņas līdzekļiem, bet "Skonto" mūs par savas saimnieciskās darbības apturēšanu neinformēja. No kluba puses esam lūguši paskaidrojumu - trešdienas laikā, domāju, mēs to saņemsim. Tāpat izskatījām savus licenzēšanas dokumentus, kas paredz, ka klubam atņemt licenci dalībai Latvijas čempionātā varam tikai maksātnespējas vai likvidācijas gadījumā," atklāja Mežeckis, kurš piebilda, ka, raugoties no sportiskā viedokļa, titulētajai komandai būtu jāļauj noslēgt šī sezona, lai jau pēc tās raudzītu, ko darīt tālāk.

Tikmēr biedrības "Latvijas Futbola virslīga" valdes priekšsēdētājs Ainārs Tamisārs sarunā ar aģentūru LETA atzina, ka, viņaprāt, arī raugoties pēc sportiskā principa, "Skonto" šī sezona būtu jānoslēdz, lai pēc tam jau visi klubi varētu darboties pēc viena likuma.

"Latvijas čempionāta normatīvajos aktos problēma ir tā, ka viss nav tik konkrēti atrunāts. Visus šos gadus esam dzīvojuši pēc šīs sistēmas, taču šogad ir parādījušās pirmās lielās problēmas. Tiesa, ja tiktu ievēroti visi normatīvie akti, "Skonto" no turnīra būtu jāizslēdz, taču cilvēcīgi tas nebūtu labākais risinājums," atzina Tamisārs, kurš atklāja, ka "Skonto" nenokārtotās parādsaistības ar virslīgu ir tuvu 3000 eiro, turklāt tas vēl nav norēķinājies arī ar futbolistiem.

Jau vēstīts, ka sezonas sākumā "Skonto" tieši parādu dēļ netika pielaista pie starta Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionātā, tomēr pēc tam tika apmierināta kluba apelācija, kas tam ļāva tikt pie kārotās licences startam virslīgā. Vēlāk virslīgas čempionāta vadība jūnijā, balstoties uz iepriekš notikušu balsojumu, izslēdza "Skonto" no savas biedrības, tādējādi liedzot tam turpmāku dalību čempionātā. Pēdējais vārds šādos jautājumos gan pieder LFF, tomēr tās Disciplinārlietu komisijas (DK) sēdē nekāds lēmums netika pieņemts, federācijai aicinot virslīgas vadību atkārtoti balsot par abu klubu izslēgšanu no savas biedrības, kam pēc tam sekotu attiecīgs LFF atbildīgo institūciju lēmums. "Skonto" virslīgas čempionāta biedru statusu zaudēja, jo nebija samaksājusi šīs sezonas dalības maksu 3000 eiro apmērā. Tiesa, vēlāk klubs naudu tomēr samaksāja, taču tas joprojām ir izslēgts no biedrības un nebūs tajā tik ilgi, kamēr biedrības valde nesasauks pilnsapulci un biedri nenobalsos par uzņemšanu atpakaļ.

"Skonto" futbolisti šosezon vienreiz neizmaksāto algu dēļ boikotējuši spēli, kā rezultātā klubam tika ierakstīts tehniskais zaudējums. Vēl viena tāda atkārtota gadījuma rezultātā vienība no virslīgas tiktu izslēgta.

Tāpat "Skonto" nav samaksājuši LFF piešķirtos sodus, kā rezultātā klubam sākumā tika piespriesta trīs kopvērtējuma punktu atņemšana, ko gan vēlāk Apelāciju komisija samazināja līdz vienam. Pašlaik klubam draud jaunas sankcijas.

Pirms sezonas "Skonto" vienība nenokārtoto parādu dēļ netika pielaista startam UEFA Eiropas līgas turnīrā.

"Skonto" virslīgas kopvērtējumā ar 32 spēlēs izcīnītiem 69 punktiem ieņem otro vietu, tikai par diviem punktiem atpaliekot no valsts čempioniem "Ventspils". Līdz valsts čempionāta noslēgumam atlicis aizvadīt vēl četras spēļu kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!