Foto: Publicitātes foto

Latvijas Futbola federācijas (LFF) jaunā stadiona būvniecības izmaksas varētu sasniegt pat nepilnus 15 miljonus eiro, informē LFF.

LFF 2012. gadā uzsāka Krišjāņa Barona ielas stadiona (bijušā LU stadiona) jeb sporta kompleksa rekonstrukcijas projektu. Sākotnējā projektā izmaksas tika lēstas aptuveni 6,5 miljonu eiro apmērā. 2015. gada martā LFF iepazīstināja ar stadiona jauno vizuālo izskatu, un tobrīd prognozētās izmaksas palielinājās līdz 10 miljoniem eiro, no kuriem 8,5 miljonus LFF saņemtu no UEFA.

Tomēr tagad jaunākie aprēķini liecina, ka būvniecības izmaksas varētu sasniegt pat 14,9 miljonus eiro. Turklāt "šī summa ietver visu nepieciešamo futbola spēļu aizvadīšanai, bet neietver aprīkojumu, mēbeles, interjeru un citas vienības komercplatībām".

"LFF darba grupas sporta kompleksa rekonstrukcijas jautājumā un sertificēta tāmētāja aprēķiniem, šī brīža sporta kompleksa provizoriskās būvizmaksas ir 13,5 miljonu eiro apmērā. Vadoties pēc tendencēm, ir pamatotas cerības, ka būvniecības izmaksas varētu samazināties, taču drošības dēļ LFF paredz abus iespējamos scenārijus, tai skaitā arī cenu palielinājumu. Šādu viedokli paudusi arī LFF Iepirkumu komisija, kas pēc vispārējās būvniecības prakses rekomendē paredzēt dažādus izmaksu scenārijus. Izmaksu diapazonam nebūtu pamats svārstīties vairāk par 10% vienā vai otrā virzienā, līdz ar to diapazons celtniecības darbu izmaksām varētu svārstīties no 12,204 miljoniem eiro līdz 14,916 miljoniem eiro," teikts LFF paziņojumā.

LFF norāda, ka "būtiskākie faktori, kas ietekmējuši plānotās izmaksas, ir stadiona stāvu platību palielinājums no 4600 m2 līdz 11190 m2, gala tribīņu ieviešana (1526 m2 platības palielinājums), galvenās tribīnes 3083 m2 palielinājums, kas ietver sporta infrastruktūras uzlabojumus, "Hospitality" zonas palielinājumu ar mērķi nodrošināt UEFA prasību izpildi un stadiona daudzpusīgāku pielietojumu, mediju darba telpu uzlabojumus, komercplatību palielinājumu un LFF biroja palielinājumu, ņemot vērā nākotnes attīstības perspektīvas, kā arī Ērgļu ielas tribīnes palielinājumu par 1971 m2, ietverot LFF vajadzībām nepieciešamās noliktavas un potenciālās šautuves izvietošanu".

Papildus paredzēta arī futbola laukuma apsilde, kā arī ieviestas visas nepieciešamās regulas, lai stadions atbilstu UEFA ceturtās jeb otrās augstākās infrastruktūras kategorijas prasībām. Līdztekus tam ņemtas vērā un plānojumā ieviestas atbilstības Rīgas pilsētas būvvaldes, Valsts kultūrpieminekļu aizsardzības inspekcijas un Rīgas Vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomes izvirzītajām prasībām un rekomendācijām.

Viss augstākminētais nodrošina, ka sporta kompleksā ietilpstošais futbola stadions atbildīs UEFA ceturtās kategorijas stadiona ietilpībai, izņemot faktisko sēdvietu skaitu. Šī kategorija, kuras prasību atbilstība ļauj stadionā aizvadīt nacionālo izlašu spēles, pieprasa kā minimums 4500 skatītāju vietas, bet stadionā plānotas 5491 vieta skatītājiem. Futbola laukuma izmērs būs UEFA trešajai un ceturtajai kategorijai standartizētie 105x68 metri - tāds pats, kāds šobrīd ir "Skonto" stadions.

Pirms vairākiem gadiem izgāzās LFF plāns celt stadionu Rīgā, Deglava un Saharova ielu stūrī, bet 2014. gada aprīlī Rīgas dome pārtrauca arī līgumu ar LFF par Kr.Barona ielas stadiona (bijušā LU stadiona) nodošanu LFF apsaimniekošanā. RD un LFF līgums paredzēja, ka līdz 2014.gada 30.martam šajā vietā būs jauns stadions, taču divu gadu laikā LFF nekādus darbus šajā objektā nebija veikusi.

Tomēr 2014. gada rudenī RD lēma dot LFF otro iespēju būvēt stadionu Barona ielā, un vēlāk LFF atsāka aktīvu darbu pie stadiona būvniecības. Jauno stadionu, kas būs "Latvijas futbola mājas", plānots atvērt līdz 2017. gada 31. maijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!