Latvijas Futbola federācija (LFF) sūtīs tās rīcībā esošās fotogrāfijas uz Pasaules un Eiropas vadošajām futbola organizācijām FIFA un UEFA, lai tās identificētu mīklainos tiesnešus, kas trešdien Antaljā, Turcijā, vadīja Latvijas un Bolīvijas valstsvienību pārbaudes spēli.

Latvija uzvarēja ar 2:1 spēlē, kurā visi vārti tika gūti ar 11 metru soda sitieniem. Mazliet vēlāk tajā pašā stadionā Igaunija nospēlēja 2:2 pārbaudes spēlē ar Bulgāriju, kad arī visi četri vārti tika iesisti no 11 metru atzīmes. Abu Baltijas valstu futbola federāciju rīcībā joprojām nav skaidras informācijas par tiesnešiem, kas vadījuši šīs aizdomīgās spēles.

''Mēs sūtīsim tiesnešu fotogrāfijas FIFA un UEFA, lai viņi palīdz noskaidrot, kādi tiesneši redzami attēlos,'' piektdien sacīja LFF preses sekretārs Mārtiņš Hartmanis. ''Vienu gan varu pateikt kā aculiecinieks: Latvijas spēli un Igaunijas spēli tiesāja dažādi tiesneši. Pieļauju, ka ceturtais tiesnesis Latvijas un Bolīvijas spēlē bija viens no asistentiem Igaunijas un Bulgārijas spēlē.''

Igaunijas medijos izskanējusi informācija, ka abas spēles tiesājis viens un tas pats tiesnesis.

''Igaunija, Latvija, Bulgārija un Somija lūgs izmeklēt notikušo. Somija tāpēc, ka šī pati firma ''Footy Media'', kas rīkoja abas trešdienas spēles Turcijā, martā organizē arī Somijas pārbaudes spēli pret Bolīviju. Savukārt Bolīvija, visticamāk, neko nepieprasīs, tikai es pats redzēju, ka pēc spēles, ejot prom no laukuma, šīs komandas treneris veltīja tiesnešiem ironiskus aplausus,'' teica Hartmanis.

FIFA vai UEFA uz šādām izlašu pārbaudes spēlēm tiesnešus nenorīko atšķirībā no oficiālām Pasaules kausa vai Eiropas čempionāta kvalifikācijas vai finālturnīru spēlēm, paskaidroja Hartmanis. Šādās spēlēs par tiesnešiem vienojas abas komandas, vai, kā šajā gadījumā, izvēlas firma, kas rīkoja šo spēli. Tomēr tiesnešiem šāda līmeņa spēlēs ir nepieciešama atbilstošā kvalifikācija. Viņiem jābūt reģistrētiem FIFA un UEFA.

''Pirms šīs [Latvijas un Bolīvijas] spēles mums bija paziņots, ka tiesās čehi, tad parādījās informācija, ka ungāri. Es pirms spēles iegāju tiesnešu istabā, stādījos priekšā un vaicāju ''Jūs no Ungārijas?'' Nē, izrādās, no Horvātijas,'' aģentūrai BNS piektdien pastāstīja LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis. ''No Ungārijas bija tiesneši, kas turpat vēlāk tiesāja spēli starp Igauniju un Bulgāriju.''

Hartmanis arī apstiprināja, ka Igaunijas Futbola asociācija esot saņēmusi informāciju par aizdomīgām likmēm tieši trešdienas spēlē no organizācijas ''Sport Radar'', kas nodarbojas ar iespējami sarunātu spēļu rezultātu pētniecību.

LFF informācija liecina, ka šo spēli vadījusi tiesnešu brigāde Kristiana Šelmeci vadībā. FIFA mājaslapā internetā, kur īpašā sarakstā publicēti tiesneši, kam tiesības vadīt starptautiskas spēles, Šelmeci vārds nav atrodams.

Izbrīnīts par tiesāšanas stilu spēlē pret Bolīviju bija arī Latvijas valstsvienības galvenais treneris Aleksandrs Starkovs un vairāki Latvijas izlases futbolisti, kas neizpratni pauda pēcspēles intervijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!