Foto: AFP/Scanpix
Tā kā Čīlē notiek prestižais "Copa America" turnīrs, bet valstī ir liels gaisa piesārņojuma līmenis, valsts amatpersonas otrdien pieņēma lēmumu uz laiku slēgt 800 rūpnīcas.

Tāpat lielā gaisa piesārņojuma dēļ otrdien par 20% tika samazināts automobiļu skaits, kas pārvietojas pa pilsētas ielām.

Santjago, kur mitinās seši miljoni iedzīvotāju, ir lielas problēmas ar gaisa piesārņojumu, jo grūti samazināt smoga līmeni neizdevīgā ģeogrāfiskā stāvokļa dēļ. Čīles galvaspilsētā visai reti līst lietus un nepūš spēcīgs vējš, taču tie ir dabas elementi, kas varētu mazināt smoga līmeni pilsētā.

Otrdien netika paredzēts neviens Dienvidamerikas čempionāta mačs, savukārt trešdienas vakarā paredzēta cīņa starp spēcīgajām Brazīlijas un Kolumbijas izlasēm.

"Lai aizsargātu metropoles iedzīvotāju veselību, pilsētas valdība pieņēmusi ārkārtas satiksmes ierobežojumus, kā arī slēgusi vairākas rūpnīcas," tika pausts Santjago mēra paziņojumā.

Pēc lēmuma pieņemšanas varasiestādes liedza ielās izbraukt vairāk nekā 300 000 automobiļu, aizliedza izmantot koka un biomasas kurināmo, kā arī atcēla sporta nodarbības skolās. Līdzīgas darbības tika veiktas arī jūnija sākumā pirms Dienvidamerikas čempionāta pirmās spēles.

"Copa America" turnīrs Čīlē ilgs līdz 4.jūlijam, bet kopumā tajā piedalās 12 komandas, kas sadalītas trīs apakšgrupās, pa četrām katrā.
Ceturtdaļfinālam kvalificēsies grupu pirmo divu vietu īpašnieces un divas labākās trešo vietu ieguvējas.

Kā ierasts, "Copa America" turnīrā spēlē desmit Dienvidamerikas futbola valstsvienības, kā arī divas pieaicinātās izlases, kas šoreiz ir Meksika un Jamaika.

Pirms četriem gadiem par "Copa America" čempioni kļuva Urugvajas izlase, kas finālā ar 3:0 pieveica Paragvaju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!