Ļoti svarīgā Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta mačā piektdien Kurzemes derbijā kopvērtējuma līdere "Liepāja" savā laukumā ar 3:2 (3:0) pieveica pagājušās sezonas spēcīgāko vienību "Ventspili", kas cieta otro zaudējumu pēc kārtas.

Pirmajā puslaikā, precīzi sitot Denisam Ivanovam, Dāvim Ikauniekam un Vladimiram Kamešam, "Liepāja" izvirzījās vadībā ar 3:0. Otrajā spēles daļā pa vieniem vārtiem iesita Oļegs Laizāns un albānis Ndue Mujeci, kas ventspilniekiem ļāva pietuvoties līdz minimumam, tomēr uzvarētājs nemainījās.

Rezultāts tika atklāts jau astotajā minūtē, kad pēc soda sitiena ventspilnieku vārtsargs Vitālijs Meļņičenko bumbu atvairīja, tomēr tā veiksmīgi nokļuva pie liepājniekiem un Ivanovs to ieraidīja jau tukšos vārtos. Nepilnas 20 minūtes vēlāk rezultāts kļuva 2:0, kad pēc Ritvara Rugina kļūdas Meļņičenko izgāja no vārtiem, bet bumba nokļuva pie Ikaunieka, kurš no vairāk nekā 30 metriem ieraidīja to tukšos vārtos.

Savukārt jau pirmā puslaika kompensācijas laikā 3:0 panāca Vladimirs Kamešs, kurš pēc teicamas Ikaunieka piespēles nokļuva viens pret vārtiem un nekļūdījās.

Kaut otrā puslaika sākumā liepājniekiem bija iespēja panākt arī 4:0, drīz vien ventspilnieki samazināja deficītu līdz 1:3, kad pēc stūra sitiena ar raidījumu vārtu tuvajā stūrī izcēlās Oļegs Laizāns. Savukārt 81.minūtē Mujeci skaisti sita vārtu augšējā stūrī un viesi pietuvojās jau līdz 2:3.

Abas komandas virslīgas ietvaros savā starpā tikās trešo reizi šosezon. Pirmajā aplī spēle Liepājā noslēdzās ar 0:0, bet otrajā aplī Ventspilī dramatisks duelis beidzās ar 3:3, kaut arī šajā mačā "Liepāja" spēja izvirzīties priekšā ar 3:0.

Šajā sezonā visas virslīgas vadošās vienības regulāri cīnās neizšķirti un liepājnieki atrodas līderpozīcijā, kaut iepriekšējos sešos mačos bija guvuši vien divas uzvaras, bet četrreiz spēlējuši neizšķirti.

Tikmēr "Ventspils" iepriekšējā mačā svētdien ar 1:3 piekāpās "Skonto", ciešot pirmo zaudējumu šosezon, bet pirms tam čempioni trijos mačos bija cīnījušies neizšķirti.

Kā zināms, vēl vienā mačā piektdien punktus zaudēja Rīgas "Skonto" komanda, kas savā laukumā nospēlēja 0:0 (0:0) ar "Daugavpils" komandu. Kaut kopumā mačā pārsvars piederēja mājiniekiem, ar vārtu guvumiem viņi tā arī neizcēlās, sekmīgi spēlējot daugavpiliešu rezerves vārtsargam Vladislavam Kurakinam.

Zīmīgi, ka mačs sākās ar aptuveni pusstundas nokavēšanos, jo ceļā uz Rīgu saplīsa Daugavpils komandas autobuss.

Abas komandas savā starpā pārceltā mačā tikās arī pavisam nesen, 19.augustā, turklāt arī tas duelis noslēdzās ar rezultātu 0:0.

Turnīra 20.kārta noslēgsies sestdien ar maču, kurā "Metta"/"Latvijas Universitāte" uzņems Jūrmalas "Spartaku".

Virslīgas kopvērtējuma līderpozīcijā ar 34 punktiem nostiprinājusies "Liepāja", kas par četriem punktiem apsteidzot "Skonto", bet attiecīgi 28 un 27 punkti ir "Jelgavas" un "Ventspils" vienībām. Visas šīs komandas tagad aizvadījušas pa 17 mačiem.

Stabilu piekto vietu ar 18 punktiem ieņem "Spartaks", "Daugavpils" ar 11 punktiem kopvērtējumā atrodama sestajā pozīcijā, bet tabulu ar sešiem punktiem noslēdz "Metta"/LU.

Pēc divām aizdomīgām spēlēm vasaras sākumā no virslīgas tika izslēgta "Gulbenes" komanda, līdz ar to virslīgas sezona turpinās vien ar septiņu vienību līdzdalību. Tā kā vienība šosezon vēl nebija aizvadījusi 50% maču, nolemts, ka visi rezultāti ar "Gulbenes" piedalīšanos anulēti. Tomēr gulbenieši šo sezonu bija sākusi neveiksmīgi, astoņos mačos ciešot tikpat zaudējumu un ieņemot pēdējo - astoto - vietu turnīra tabulā.

Pēc "Gulbenes" izslēgšanas no virslīgas čempionāta organizācijas komiteja noteikusi, ka komanda, kas 2015.gada turnīrā ieņems septīto vietu, nezaudēs tiesības piedalīties 2016.gada virslīgas čempionātā. Septīto vietu ieguvusī vienība piedalīsies pārspēlēs ar komandu, kas 2015.gada "komanda.lv" Latvijas pirmās līgas čempionātā ieņems otro vietu.

Kā zināms, tāpat par piedalīšanos spēļu rezultātu sarunāšanā no Latvijas futbola izmesti četri spēlētāji - Dmitrijam Šiļukam, kurš pagājušajā sezonā spēlēja skandalozajā "Jūrmalā", un Sergejam Mišinam ("Gulbene") piemērota diskvalifikācija uz pagaidām nenoteiktu laiku, kamēr 12 mēnešu diskvalifikāciju saņēmuši Deniss Tarasovs un Artjoms Loginovs (abi iepriekš - "Metta"/"Latvijas Universitāte").

Šī sezona Latvijas virslīgā bija nodēvēta par "tīras spēles" sezonu, vēršot uzmanību uz rasismu, spēļu sarunāšanu, dopingu un simulēšanu, kam futbolā nav vietas.

Iepriekšējo reizi kāds klubs no virslīgas tika izslēgts 2009.gadā, kad par spēļu sarunāšanu diskvalificēta tika Daugavpils "Dinaburg" komanda.

Kā zināms, pagājušā gada rudenī Daugavpils "Daugava" komanda tika iepīta lielā totalizatoru skandālā, kā rezultātā policija saistībā ar spēļu sarunāšanu aizturēja astoņas ar šo klubu saistītas personas. Ilgu laiku nekas nebija zināms par Daugavpils "Daugavu", taču komanda šobrīd startē otrās līgas turnīrā. Latvijas augstākās līgas dalībnieku vidū vairs nav arī Rīgas "Daugavas", kas pirms sezonas nesaņēma licenci dalībai turnīrā, turklāt pagājušajā sezonā šis klubs arī bija saistīts ar spēļu sarunāšanu.

Virslīgas apritē vairs nav arī skandalozās "Jūrmalas", kas pērn palika pēdējā vietā, taču tika apsūdzēta spēļu sarunāšanā, bet pazīmes rāda, ka komanda ir beigusi pastāvēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!