Foto: Reuters/Scanpix
Madrides pilsēta no Spānijas galvaspilsētas futbola kluba "Real" pieprasījusi 18,4 miljonus eiro, ko komanda saņēmusi kā nelikumīgu pašvaldības atbalstu.

Jūnijā Eiropas Savienība (ES) septiņiem spāņu klubiem, tai skaitā arī grandiem "Barcelona" un Madrides "Real", lika atmaksāt vairākus miljonus eiro par valsts saņemto palīdzību.

Tika arī konstatēts, ka par 18,4 miljoniem pārvērtēts "Real" piederošs zemesgabals, līdz ar to par tā nodošanu Madrides vienība saņēma lielāku kompensāciju.

"Pilsētas dome veiks pasākumus naudas atgūšanai. Sākot no septembra, divu mēnešu laikā pašvaldībai ir jāatskaitās Eiropas Komisijai (EK) par atgūstamajām summām, kā arī pasākumiem, kas tiks veikti," teikts Madrides pašvaldības paziņojumā.

"Real" 1998. gadā piekrita Madrides pilsētai pārdot zemes gabalu, taču darījums netika pilnībā pabeigts. Pirms pieciem gadiem par nenotikušo darījumu klubs saņēma 22,7 miljonus eiro, lai gan 1998. gadā zemes gabala vērtība bija 595 000 eiro.

Kā tika konstatēts EK izmeklēšanā, "Real" pienācās 4,3 miljoni eiro, kas ir par 18,4 miljoniem eiro mazāk, nekā Madrides klubs saņēma.

"Real" jau paziņojis, ka apstrīdēs piespriesto lēmumu atmaksāt pārmaksāto summu.

Jūlijā publicētajā EK paziņojumā bija teikts, ka "Barcelona", "Real", Bilbao "Atletic" un "Osasuna" guva labumus no nodokļu atlaidēm, līdz ar to Spānijai būs jāatgūst līdz pat pieciem miljoniem eiro no katra kluba. Šie četri klubi saņēma nodokļu atlaides kā bezpeļņas organizācijas, kamēr pārējie profesionālie klubi bija reģistrēti kā sabiedrības ar ierobežotu atbildību.

Tikmēr "Valencia", "Elche" un Alikanetes "Hercules" saņēma valsts garantijas, kas ļāva veikt aizņēmumus uz labvēlīgiem nosacījumiem. "Valencia" klubam jāatmaksā 20,4 miljoni eiro, "Hercules" - 6,1 miljons eiro, bet "Elche" - 3,7 miljoni eiro.

Pēc ES noteikumiem, valdībām nav atļauts piedāvāt valsts palīdzību komerciālām aktivitātēm, ja tas kropļo tirgus konkurenci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!