Foto: AFP/Scanpix

Oficiāli sāktas tieslietas pret diskvalificēto Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidentu Zepu Blateru un Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) prezidentu Mišelu Platinī, pirmdien informēja FIFA ētikas komiteja.

"Pēc izmeklēšanas komisijas ziņojuma saņemšanas ētikas komiteja nolēmusi ierosināt oficiālas tieslietas pret divām diskvalificētām amatpersonām. Gala lēmums saistībā ar šo izmeklēšanu varētu tikt pieņemts decembra laikā," vēstīts komitejas ziņojumā.

Pirms tam bija noslēdzies izmeklēšanas komisijas darbs, un tā noslēgumā sestdien tika "prasītas sankcijas" pret abām amatpersonām. Tomēr sīkāka informācija netika sniegta. Taču zināms, ka gan Blateram, gan Platinī varētu draudēt vairāku gadu vai pat mūža diskvalifikācija no futbola.

Tikmēr BBC pirmdien vēsta, ka abām amatpersonām varētu tikt piespriesta vismaz septiņu gadu diskvalifikācija.

Kā zināms, oktobrī ētikas komiteja abiem piesprieda pagaidu 90 dienu diskvalifikāciju, bet iepriekš pagājušajā nedēļā tika noraidītas abu apelācijas. Šis sods nopietni ietekmē Platinī izredzes nākamā gada februāra izskaņā kļūt par jauno FIFA prezidentu.

Iepriekš Platinī apstiprināja, ka iesniegs apelāciju Starptautiskajā Sporta arbitrāžas tiesā (CAS).

Blaters un Platinī saņēma 90 dienu diskvalifikāciju no pasaules futbola, jo šveicietis 2011. gadā pārskaitījis Platinī aptuveni 1,8 miljonus eiro par paveikto laikā no 1999. līdz 2002. gadam. Ja pirms tam tika uzskatīts, ka Platinī ir galvenais favorīts uz kļūšanu par nākamo FIFA prezidentu, diskvalifikācijas dēļ viņam varētu būt liegtas tiesības kandidēt uz amatu.

Šomēnes tika apstiprināti pieci kandidāti FIFA prezidenta amatam, un to vidū nebija Platinī, kura statuss tiks izskatīts vien pēc diskvalifikācijas beigām.

Nākamā gada 26. februārī gaidāmajām vēlēšanām apstiprināti Jordānijas princis Ali bin al Huseins, Āzijas Futbola konfederācijas (AFC) vadītājs Salmans bin Ebrahims al Halifs, bijušais FIFA ģenerālsekretāra vietnieks francūzis Žeroms Šampaņs, UEFA ģenerālsekretārs Džanni Infantīno, kā arī FIFA pretrasisma un pretdiskriminācijas organizāciju biedrs Tokijo Sehvali no Dienvidāfrikas Republikas.

Maija beigās notikušajās vēlēšanās FIFA viceprezidents Ali bin al Huseins bija vienīgais Blatera konkurents, bet piekāpās 79 gadus vecajam šveicietim. Kā zināms, organizāciju skarot iespaidīgam korupcijas skandālam, pāris dienu vēlāk Blaters tomēr atkāpās no amata, tāpēc 26.februārī gaidāmas jaunas vēlēšanas, kurās gan šveicietis vairs nekandidēs.

Tāpat ētikas komisijas ziņojumā pirmdien vēstīts, ka abas personas var pieprasīt noklausīšanos.

Kā zināms, nedēļas nogalē Blaters tika ievietots slimnīcā pēc tam, kad viņš bija vērsies pie ārsta ar sūdzībām par nelabumu. Pirms tam tika ziņots, ka šveicieša veselības problēmas neesot bijušas nopietnas. Tomēr nu Blaters pats pirmdien atklājis, ka tobrīd bija "ļoti tuvu nāvei".

"Atrados pa vidu dziedošiem eņģeļiem un velniem, kas kurināja ugunskuru. Bet tieši eņģeļi bija tie, kas dziedāja," intervijā Šveices raidorganizācijai RTS norādīja Blaters, neminot sīkākas detaļas par pašreizējo veselības stāvokli. "Uz mani izdarītais spiediens bija milzīgs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!