Foto: F64
Piektdien Olainē sākas 2017. gada "SynotTip" Latvijas futbola virslīgas čempionāts, kurā daudzi speciālisti paredz spraigas cīņas.

Futbola sabiedrībā nav vienprātības, kurš būtu izteikts favorīts cīņā par čempionu titulu, bet lielākā daļa prognozē sešu komandu cīņu par trofeju.

Latvijas Futbola federācijas (LFF) mājaslapā internetā savas redzējumu par gaidāmo Latvijas čempionātu izteikuši kādreizējie valstsvienības pamatsastāva spēlētāji, kuri pārgājuši trenera arodā - Latvijas izlases galvenais treneris Marians Pahars, viņa palīgs valstsvienībā Vitālijs Astafjevs un Latvijas U-17 izlases galvenais treneris Igors Stepanovs.

Foto: Latvijas Futbola federācija
Marians Pahars: pirms sezonas sākuma manāma liela intriga

"Mēs nodarbojamies ar futbolu arī tādēļ, lai gūtu no tā baudu, bet blakus baudas gūšanai mēs visi vēlamies redzēt kvalitatīvu futbolu un labas spēles. Pirmkārt, man ir svarīgi, lai Latvijas čempionātā progresē pašmāju spēlētāji. Gaidāmajā Virslīgas sezonā man attiecībā uz to ir īpašas cerības. Klubu sastāviem pievienojušies vairāki puiši, kas pēc vairāku gadu pārtraukuma atgriezušies Latvijā. Ir parādījušās ambiciozas komandas, kas ir paziņojušas par spēju risināt augstus uzdevumus. Es ceru, ka mūsu čempionāts būs gan interesants, gan produktīvs.

Šobrīd ir novērojama liela intriga pirms sezonas sākuma. Paredzēt, kas šogad kļūs par čempionu, ir ļoti grūti. Ir vairākas komandas, kas pretendē uz augstākajām vietām, līdz ar to ir ļoti interesanti. Šobrīd katram var būt savs viedoklis. Esmu noskatījies praktiski visu komandu pirmssezonas spēles. Pamatā tās bija komandas, kurās spēlē mūsu izlases futbolisti un tuvākie kandidāti. Vēlos atzīmēt, ka komandas šajās spēlēs izskatījās ļoti cienīgi, lai gan šajā periodā tika ielikts liels pirmssezonas sagatavošanās darbs un klubi spēlēja pastiprinātu fizisko slodžu brīdī. Tomēr starpsezonā parādītā futbola kvalitāte man ļoti patika.

Ja vērtējam klubu komplektāciju, tad šobrīd varu pateikt, ka šajā sezonā nebūs tādu spēļu, kurā jebkura komanda priekšlaicīgi varēs sev ierakstīt trīs punktus. Pašlaik izskatās, ka cīņa par titulu gaidāma starp nosacīti spēcīgāko klubu sešinieku."

Foto: Latvijas Futbola federācija
Vitālijs Astafjevs: Latvijas vadošo spēlētāju atgriešanās rada pastiprinātu interesi

"Man joprojām spilgtā atmiņā ir pats pirmais Latvijas Virslīgas futbola čempionāts un iegūtais tituls. Latvija atguva neatkarību 1991. gadā, savukārt pirmais mūsu republikas futbola čempionāts pēc neatkarības atjaunošanas notika gadu vēlāk. Toreiz bija divi superklubi - "Forums-Skonto" un Jelgavas RAF, kas iepriekš spēlēja arī PSRS zemākajā līgā. Nevaram aizmirst arī Rīgas "Daugavas" meistarkomandu, taču tur līmenis bija augstāks, jo šī komanda iepriekš spēlēja PSRS 1. līgas čempionātā un pretendēja uz iekļūšanu augstākajā līgā.

Es tieši 1991. gada nogalē pārgāju uz tolaik jau "Skonto FC" komandu, uz kuru mani uzaicināja tā brīža galvenais treneris Marks Zahodins. Kopš šīs pārejas manā karjerā sākās panākumiem bagāts laiks. 1992. gadā tieši "Skonto FC" un RAF futbolisti cīnījās par galvenajām lomām un augstākajām vietām pirmajā Latvijas Virslīgas čempionātā [toreiz piedalījās 12 komandas, kas savā starpā izspēlēja divu riņķu turnīru]. Tā sanāca, ka sezonas noslēgumā abām komandām tabulā bija vienāds punktu skaits [pa 38 punktiem katram], un zelta pārspēlē par čempionu titulu mēs pārspējām RAF komandu ar rezultātu 3:2. Es šajā mačā guvu vārtus un tiku atzīts par labāko futbolistu.

Šogad galvenā intriga, protams, - kas kļūs par čempionu? Vietu sadalījums pirms sezonas sākuma nav paredzams. Šobrīd pat ir ļoti grūti prognozēt, piemēram, spēcīgāko komandu trijnieku. Uz čempiona titulu tēmē vismaz pieci klubi. Domāju, ka šogad nebūs tādas atšķirības kā iepriekšējos gados, kad pirmais trijnieks, kas cīnās par čempionu titulu, bija stabils un tam sekoja pārējās komandas. Iepriekšējā sezona šo situāciju pamainīja - par čempioniem nedaudz negaidīti kļuva "Spartaks Jūrmala". Šogad mūsu čempionāts būs vēl neprognozējamāks. Latvijas izlases vadošo spēlētāju atgriešanās pašmāju turnīram noteikti radīs papildu interesi, vienlaikus pieaugs arī tā līmenis. Mūs sagaida patiešām interesanta sezona!"

Foto: Latvijas Futbola federācija
Igors Stepanovs: interesanti būs arī dublieru un jaunatnes čempionāti

"Vērtējot Virslīgas komandās veiktos papildinājumus un paustās ambīcijas, tās uzstāda pašus augstākos mērķus. Gribētos, lai tādējādi čempionāta līmenis augtu, un futbolisti, kas šogad Virslīgā spēlēs, rādītu patiešām augstu spēles līmeni. Ņemot vērā, ka šobrīd ir noslēdzies U-21 atlases cikls un mēs visās jauniešu izlasēs gaidām jaunus ciklus, ir ļoti svarīgi, lai Virslīgas čempionātā pie spēles laika tiktu visi mūsu jaunie futbolisti. Jo vairāk būs šādu spēlētāju, jo vairāk tas nāks par labu izlasei. Arī tāpēc sezonu esmu gaidījis ar nepacietību un interesi, jo vēlos vērot pašmāju futbolistu progresu. Ar sekmīgu sniegumu U-21 izlasē jaunie spēlētāji soli tuvāk pietuvosies arī iekļūšanai Latvijas nacionālajā izlasē. Ņemot vērā, ka liela daļa šo spēlētāju savulaik ir izgājuši cauri arī Latvijas U-17 izlasei, mēs ļoti labi zinām puišu kvalitātes un potenciālu, un turpinām vērtēt viņu karjeru attīstību. Puišiem šeit, Latvijā, šobrīd ir iespēja spēlēt labos klubos un sacensties labā konkurencē. Tas noteikti nāk par labu viņu individuālajam progresam!

Paralēli Virslīgas čempionātam šogad interesantas solās būt arī Virslīgas dublieru un Latvijas jaunatnes futbola čempionāta vecāko grupu spēles. Tāpēc ceram, ka spēļu prakses trūkumu neviens mūsu spēlētājs neizjutīs. Pats galvenais, lai spēlētāji aug un attīstās kopumā. Protams, ir ļoti nozīmīgi, lai viņiem tiek dota iespēja sevi pierādīt Virslīgas kluba galvenās komandas rindās, taču arī pašiem puišiem jāsaprot, ka viņiem tādējādi nepieciešams atbilst prasītajam spēles līmenim un jābūt spējīgam risināt tos jautājumus, kurus uzstāda klubs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!