Foto: LETA

Latvijas Futbola federācija (LFF) pirmdien oficiāli parakstīja līgumu ar Latvijas izlases jauno galveno treneri Marianu Paharu, kurš valstsvienību vadīs tuvākos divus atlases ciklus.

Pahara vadībā valstsvienība noslēgs 2014.gada Pasaules kausa atlases sacensības šajā gadā, kā arī aizvadīs 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikāciju. Līgums nosaka, ka pēc EURO 2016 kvalifikācijas abām pusēm ir iespēja sadarbību turpināt arī 2018.gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīrā.

"Piesaistīt Paharu bija mana iniciatīvu, jo tomēr uzskatu, ka jābūt savam cilvēkam pie izlases stūres. Jā, protams, ir risks, tomēr iekšēji jūtu un arī LFF jūt, ka var izdoties," speciālajā preses konferencē teica LFF prezidents Guntis Indriksons.

Atgādinām, ka pagājušajā ceturtdienā negaidīti no Latvijas izlases galvenā trenera amata atkāpās Aleksandrs Starkovs, kurš pēdējā laikā izpelnījās arvien skarbāku kritiku par valstsvienības sniegumu. Pēc graujošā zaudējuma spēlē pret Bosniju un Hercegovinu LFF nolēma Starkovu paturēt amatā un izteica viņam atbalstu, tomēr tagad pēc mēneša nolemts Starkovu nomainīt ar Paharu.

"Vairākas reizes tikāmies ar Starkovu un sapratām, ka Latvijas izlasei būs lielāks labums, ja būs jauns treneris. Pahara kandidatūra radās tikai pēc tam. Sākumā runāju ar Daini Gudermani, tad tikos ar Daini Kazakeviču, tad tikos ar LFF valdes locekli Žoržu Tikmeru, tad runāju ar Paharu un ar Jāni Mežecki. Tad gadījās, ka visa valde ir seminārā Siguldā, nolēmām sarīkot ārkārtas valdes sēdi, kurā nevienam nebija iebildumu. Bija 100% atbalsts," skaidro Indriksons.

Tiesa, Indriksons neskaidroja, kas pēdējā mēneša laikā mainījies, jo vēl jūnijā LFF neredzēja potenciālu kandidatūru Starkova vietā un apgalvoja, ka Starkovs noslēgs šo atlases ciklu.

Tikmēr Pahars pauda pateicību, ka viņam uzticēts tik atbildīgs amats. "Noteikti pagaidām nozīmīgākā diena trenera karjerā, jo vadīt valstsvienību ir liels gods un atbildība. Paldies Starkovam par padarīto darbu. Starkovs man bija, ir un būs liela autoritāte. Viņš bija gan pie manas spēlētāja, gan pie trenera karjeras šūpuļa. Tāpat man jāpateicas Jurijam Andrejevam, kurš man iemācīja mīlēt futbolu, lika sevi 100% atdot futbolam. Varu apsolīt, ka katru dienu 100% veltīšu Latvijas futbolam un Latvijas izlasei."

Pahars šobrīd nevēlējās minēt konkrētas izmaiņas Latvijas izlases rindās un arī valstsvienības treneru rindās. Tomēr pēc viņa teiktā varēja noprast, ka treneru rindās būs lielas izmaiņas, jo "90% no palīgiem būs tie, kuri man jau palīdzēja U-21 izlasē". Savukārt Latvijas izlases rindās, iespējams, būs "jaunas sejas" – ienāks jauni spēlētāji ne tikai gadu ziņā.

"Nedomāju vienā brīdī sagraut visu, ko izveidojis Starkovs. Protams, kaut ko jaunu ieviesīšu, vēlos kaut ko mainīt, bet ne visu. Par sastāvu pagaidām konkrēti nevienu vārdu neminēšu, jo pagaidām tikai tikko parakstīju līgumu un tikai tagad sāku pildīt pienākumus," piebilda Pahars.

Pahara vadībā "Skonto" komanda vairāk spēlēja aizsardzības futbolu, tomēr. Vai tāds stils tiks ieviests Latvijas izlasē, viņš nevarēja apgalvot. "Nav jau noteikts stils, jāskatās, kāds ir pretinieks. Protams, ka pret spēcīgu pretinieku vairāk spēlēsim aizsardzībā. Bet jāskatās, kāds ir pretinieks, un tad attiecīgi jāveido spēles stils."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!