Foto: Publicitātes attēli

Latvijas futbols vēl nevar pilnībā pārņemt spāņu vai itāļu futbola sistēmas, jo pašreizējais spēlētāju prasmju līmenis to nepieļauj, taču tas netraucē mācīties no šīm valstīm, pēc UEFA rīkotās nacionālo izlašu treneru un federāciju tehnisko direktoru konferences secinājis valstsvienības galvenais treneris Marians Pahars.

Kā portālu "Delfi" informēja Latvijas Futbola federācija (LFF), Pahars, Latvijas U-21 izlases galvenais treneris un Sporta direktors Dainis Kazakevičs kopā ar LFF ģenerālsekretāru Jāni Mežecki pirmdien, 12. septembrī Francijas galvaspilsētā Parīzē apmeklēja UEFA rīkoto nacionālo izlašu treneru un federāciju tehnisko direktoru konferenci, kas bija veltīta "EURO 2016" finālturnīra secinājumu izvērtēšanai, jauno taktisko un tehnisko tendenču kopīgai apspriešanai Eiropas futbolā.

Šādu konferenču rīkošana ir UEFA regulāra prakse, kad pēc katra nozīmīga turnīra vienkopus tiek sapulcināti Eiropas valstu izlašu galvenie treneri un federāciju tehniskie direktori. Šī konference ir svarīga Eiropas futbola notikumu kalendāra sastāvdaļa, jo šādā pasākumā speciālistiem no visas Eiropas ik pēc divu gadu pārtraukuma ir iespēja kopā pārrunāt aktuālos jautājumus un diskutēt par futbola attīstības tendencēm. Eiropas valstsvienību treneri formālās un neformālās sarunās dalās savstarpējā pieredzē, domā par jauniem mērķiem un jauno futbolistu stratēģiskiem attīstības virzieniem.

"Skaidrs, ka mēs šodien varbūt vēl nevaram par pamatu savā darbā pilnībā pārņemt spāņu vai itāļu futbola sistēmu, jo mūsu čempionāta pašreizējais līmenis neļauj spēlēt tādu futbolu, kādu spēlē šajās valstīs. Taču mēs, protams, skatāmies, mācāmies no šo un citu valstu pieredzes. Šo valstu top speciālisti bija klāt šajā konferencē. Katrs viņu vārds, katra nianses un pateiktais teikums bija svarīgs. Neatkarīgi no savas vadītās komandas, katrs treneris atzina, ka svarīgi ir noteikt savu ceļu, savu filosofiju, savu futbola attīstības stratēģiju valstī. Tie, kas beigās sasniedz rezultātu futbola laukumā, tātad kādā ziņā šodien strādā labāk pār pārējiem," pēc apmeklētās konferences atzīst Latvijas izlases galvenais treneris Marians Pahars.

Kā LFF.lv pastāstīja Marians Pahars, tad konferences laikā izdevās klātienē satikties un pārrunāt aktuālos jautājumus gan ar vairākiem kolēģiem – citu valstu nacionālo izlašu treneriem, gan ar citiem top līmeņa speciālistiem. Valstsvienības galvenais treneris atzina, ka savstarpēja dalīšanās ar pieredzi un informāciju, jaunu tendenču un futbola attīstības stratēģiju apspriešana bija šīs konferences galvenais uzdevums.

"Esmu jau bijis vairākās šādās konferencēs. Varu atzīt, ka futbolā pastāvīgi viss mainās. Divu gadu laikā mainījušās arī galvenās tendences. Ja iepriekš šeit runāja par to, ka jaunos futbolistus un pieaugušās komandas jāizglīto pozicionālā futbolā ar ilgām bumbas izspēlēm, par pamatu ņemto spāņu vadošo klubu un spēlētāju spēles stilu, tad šodien galvenā ideja ir tāda, ka futbols mainās, tas kļūst vairāk vertikāls un dinamisks. Spēlētājiem jāmāk ātrāk pāriet no aizsardzības uzbrukumā, jāmāk ātrāk nogādāt bumbu pie pretinieku vārtiem. Tātad, vairāk vertikālu piespēļu, vairāk krosu jeb diagonālo piespēļu, vairāk dinamikas... Šo divu gadu laikā spēle ir ļoti izmainījusies un to pierāda arī statistika," Eiropas futbola tendenču izmaiņas raksturo Marians Pahars.

"Mūsdienās komandas pievērš ļoti daudz uzmanības taktikai. Komandas šodien ļoti daudz spēlē no aizsardzības. Pēc statistikas, ko parādīja "EURO 2016" finālturnīrs, tikai 30% gadījumu tās komandas, kurām bija pārsvars bumbas kontrolē visas spēles garumā, izcīnīja uzvaru. Tātad 70% gadījumu uzvarēja tā komanda, kas spēles laikā pozicionāli nepārvaldīja bumbu vairāk pār savu pretinieku," šādu "EURO 2016" tendenci atzīmēja Marians Pahars, piebilstot, ka konferences laikā tika prezentēta un pārrunāta arī bagātīga statistika par gūtajiem vārtiem, komandu izmantotajām shēmām un daudzām citām niansēm, ar kurām tuvāk var iepazīties UEFA Tehniskajā ziņojumā.

Šīs konferences laikā Parīzē ar prezentāciju par jaunizveidoto UEFA Nāciju līgu uzstājās arī UEFA Sacensību direktors Džordžio Marketti. Kā zināms, tad nacionālo izlašu draudzības spēles starp kvalifikācijas cikliem, sākot ar 2018. gadu, tiks apvienotas kopējā UEFA rīkotā turnīrā, kurā vienlaikus tiks izspēlētas vietas uz Eiropas čempionāta finālturnīru.

"Futbols mūsdienās kļuvis dinamiskāks, savstarpēji konkurējošs. Komandu līmenis ir līdzsvarojies. Varbūt tieši tāpēc "EURO 2016" finālturnīrā viena komanda spēles laikā atradās vadībā ar rezultātu ar vienu vārtu pārsvaru vidēji līdz mača 89. minūtei. Tātad atšķirība starp komandām, vērtējot tīri pēc statistikas gandrīz visas spēles laikā, bija tikai vieni vārti. Tas nozīmē, ka Eiropas čempionātā nebija vieglu spēļu, jo visas komandas bija ļoti labi taktiski izglītotas, kompakti spēlēja aizsardzībā, kuru pretiniekam spēles laikā bija ļoti grūti uzlauzt," par vēl vienu "EURO 2016" finālturnīru un mūsdienu futbolu raksturojošo iezīmi sīkāk pastāstīja Marians Pahars.

Konferences laikā Parīzē uz skatuves notika arī plašāka savstarpējā diskusija ar "EURO 2016" izslēgšanas spēlēs iekļuvušo valstsvienību galvenajiem treneriem. Tika pārrunāti vairāki jautājumi gan par spēles taktiskajām niansēm, gan par treneru darbu ikdienā ar Eiropas futbola zvaigznēm un to ietekmi uz komandas kopējo sniegumu gan spēles, gan emocionālā ziņā. Noslēgumā tika veikta arī intervija ar šī gada Eiropas čempionu un vienlaikus arī Latvijas izlases gaidāmo pretinieku Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā - Portugāles valstsvienības galveno treneri Fernado Santušu.

"Pirmais jautājums F. Santušam bija par Ronaldo, proti, kur pats treneris vēlētos labāk redzēt šo spēlētāju fināla laikā – komandas tehniskajā zonā vai uz laukuma? Atbildot uz šo jautājumu, treneris sākumā pasmaidīja un atbildēja, ka, protams, viņš savas komandas kapteini labāk vēlētos redzēt laukumā visas spēles garumā. Papildus tam F. Santušs klātesošajiem pastāstīja, ka viņa vadītās komandas nozīmīga panākuma sastāvdaļa bija balanss starp jaunajiem un pieredzējušajiem futbolistiem. Viņš atzina, ka finālturnīra laikā komandā neviens nerunāja par individuālām personībām. Gan pēc sekmīgām, gan neveiksmīgām spēlēm treneris runāja visas komandas kontekstā, neizceļot nevienu futbolistu. Tātad šāds komandas gars, kopējs noskaņojums kopā ar vadošo spēlētāju un jauno kvalificēto spēlētāju sniegumu Portugāles izlasei beigās deva uzvaru arī visā finālturnīrā," ar Portugāles izlases galvenā trenera galvenajām atziņām iepazīstina Marians Pahars.

Latvijas izlases galvenais treneris noslēgumā atzīmēja, ka Eiropas čempionāta finālturnīrs parādīja kopēju tendenci, ka pēc statistikas rezultātu gūst tās komandas, kuru aizsardzība bija piesātināta, kuras spēlēja ļoti nepiekāpīgi un kuras uzlauzt bija ļoti grūti, bet no otras puses – šādas komandas, pateicoties savu spēlētāju individuālajām kvalitātēm, guva vārtus un uzvarēja saspringtas spēles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!