Latvijas futbola virslīgas kluba "Skonto" galvenais treneris Tamazs Pertija paudis sašutumu par cita Rīgas kluba "Metta"/ LU rīcību, maldinot viņu par notikušo incidentu pēc savstarpējās spēles un sagrozot notikušā apstākļus, informē "Skonto".

Pēc pirmdien notikušās spēles, kurā "Skonto" ar 5:1 sagrāva "Metta"/ LU, laukumā sākās incidents starp "Metta"/ LU un "Skonto" pārstāvjiem. Visticamāk, incidents sākās pēc tam, kad Hanzas vidusskolas stadiona darbinieki nevēlējās laist pie "Skonto" komandas spēlei nepieteiktos spēlētājus, arī savainoto Vitaliju Smirnovu, kurš pārvietojas ar kruķu palīdzību. Incidentā "Metta"/ LU ģenerāldirektors un Latvijas Futbola federācijas (LFF) valdes loceklis Ģirts Mihelsons metās virsū Pertijas palīgam, bijušajam Latvijas izlases uzbrucējam Mihailam Miholapam, cenšoties viņu žņaugt. Pēc mirkļa, emocijām uzvirmojot vēl spēcīgāk, uz zemes tika nogrūsts pavecāks stadiona darbinieks.

Pēc spēles "Metta"/ LU pārstāvji informējuši Pertiju, ka laukumā izskrējuši "Skonto" līdzjutēji, tāpēc sācies incidents. Pertiju par šo incidentu atvainojās, jo no "Metta"/ LU puses bija informēts, ka notikušajā vainojami "Skonto" fani.  "Skonto" fanus par vainīgajiem pēcspēles preses konferencē nosauca arī "Metta"/LU galvenais treneris Andris Riherts. Tomēr vēlāk publicētajos fotogrāfijās redzams, ka "Skonto" atbalstītāji incidenta sākumā nav tuvumā, bet laukumā izskrien tikai pēc tam, kad jau pagrūsts vīrietis gados.

"Godīgi sakot, mani maldināja, jo, tiklīdz tiesnesis nosvilpa, es devos uz ģērbtuvēm. Es biju domājis, ka ir vainīgi mūsu līdzjutēji, ka viņi izskrēja, vai kaut kas līdzīgs, jo pats es to epizodi neredzēju. Bet pēc tam, kad visu noskaidroju, ieraudzīju šīs fotogrāfijas, sapratu, ka, ja es būtu to visu redzējis un zinājis, tad man nebūtu, par ko un kam atvainoties," "Skonto" komandas mājaslapā internetā citēts Pertija. "Mani maldināja, tāpēc es atvainojos par līdzjutējiem, domājot, ka viņi kaut ko ir sataisījuši. Bet, ieraugot fotogrāfijas, es padomāju, kas būtu, ja tas būtu es. Jā, viņi teica, ka tās bija emocijas, bet tādu emociju kā man, viņiem visiem kopā nebūs. Bet es nekad dzīvē nepieļautu, lai manu kolēģi sāktu žņaugt. Vēl jo vairāk, es uzskatu, ka ar to nedrīkst nodarboties konkrētie cilvēki, kuri ir redzami fotogrāfijās. Viss sākās ar to, ka Miholaps aizstāvēja mūsu traumēto Smirnovu, kurš spēj pārvietoties pagaidām tikai ar kruķu palīdzību. Jebkurš cilvēks aizstāvētu savu futbolistu šādās situācijās. Par to, ko es ieraudzīju fotogrāfijās, es varu nevis atvainoties, bet izteikt savu kritiku."

Pertija arī pauda neizpratni par "Metta"/ LU trenera Riherta iesaistīšanos incidentā, jo uzskata, ka "nedz galvenais treneris, nedz ģenerāldirektors nedrīkst iet laukumā, pat ja uz laukuma notiek kautiņš un futbolisti kaujās savā starpā, treneris nedrīkst iejaukties".

"Trenerim ir jābūt trenerim, nevis doties laukumā un skaidrot attiecības. Bet kopumā, es domāju, ka tā ir aizstāvēšanās reakcija, jo viņi zaudēja ar lielu rezultātu, turklāt ir ļoti grūti, kad zaudējumi ir gandrīz katrā spēlē, tāpēc kaut kur viņiem ir jāparāda sevi. Ir kompetenti cilvēki, kuri pieņem lēmumus šādās situācijās. Bet fotogrāfijās redzētais mani drausmīgi nobrīnīja, jo Mihails Miholaps nav tas cilvēks, kas var kādu aizvainot, un, no otras puses, arī ir jābūt kaut kādai cieņai pret šo cilvēku, Mihails visu savu veselību un dvēseli ieguldīja, spēlējot Latvijas klubos un Latvijas izlasē. Viņš ir ļoti liels piemērs jaunajiem futbolistiem, kā ir jāgūst vārti. Žņaugt viņu futbola laukumā, cilvēkiem to redzot, lai arī ko viņš tur nebūtu izdarījis, nav pieņemami. Paldies Dievam, ka es nebiju tur blakus un ka es neredzēju šo ainu dzīvajā, jo tad es būtu aizmirsis visu ētiku, trenera darbu, pilnīgi visu un kļūtu pilnīgi neadekvāts, esmu tiešām ļoti priecīgs, ka mani novirzīja no augšas tālāk no šī incidenta. Miholaps nekādā gadījumā nav pelnījis, lai ar viņu tā izrīkojas, šādu žestu. Ko lems LFF, mani neinteresē, vai viņus sodīs, vai arī nē, man no tā nekļūs ne labāk un ne sliktāk. Var pat nesodīt, pašam cilvēkam ir jāsoda sevi par šādu uzvedību."

Gruzīnu speciālists intervijā skaidro norāda, ka viņa asistents Miholaps nevarēja uzvesties agresīvi, jo viņš pēc dabas neesot tāds cilvēks. "Jā, pret viņu bija agresīva attieksme, bet viņš nebija grūdis nevienu. Par to, vai sekoja atvainošanās nezinu, bet pat ja sekoja, tad es šaubos, ka tas bija tāpēc, kā viņi nožēlotu padarīto, drīzāk tās bija bailes, ka Mihails varētu aiziet kaut kur un uzrakstīt kādus iesniegumus, intervijas utt. Mihails nav tāds cilvēks, lai kaut ko, kaut kur rakstītu un sūdzētos, Pertija nav tāds cilvēks, "Skonto" kopumā nestrādā tādi cilvēki. Notika tāda situācija un viss, tā jau ir pagātne. Es ļoti ceru, ka šis bija vienīgais tāds incidents, jo mēs visi strādājam futbola, nevis kāda cita sporta veida, vārdā."

Pirms spēles Hanzas vidusskolas stadionā sākumā netika ielaists savainotais Smirnovs, kā arī viens no "Skonto" faniem, tāpēc pārējie fani solidāri atstāja stadionu un spēli vēroja no tuvējās mājas aiz sētas. "Būsim godīgi, "Mettai" ir nepatika pret mums, tas ir redzams jau vairāku gadu garumā. Tas nav kāda konkrēta cilvēka dēļ, bet gan vairāk sportiski. Tas ir sports - esam konkurenti. Par faniem, tas pats, iepriekš bija incidenti, kad pēc spēles tika uzbrukts sievietei. Tāpēc to nepatiku var saprast," par incidentu viedokli pauž Pertija.

Pertija atklāj vēl vienu fakt saistībā ar "Metta  rīcību. "Mūsu ģērbtuvē ienāca viņu cilvēks ar vārdiem, ka šeit ir viņa mājas. Principā mūsu ģērbtuvē bez manas atļaujas neviens nedrīkst ieiet, pilnīgi neviens! Un tā ir jebkurā komandā, visā pasaulē, neskatoties uz valsti, nacionalitāti, politiskajiem viedokļiem utt. Tas ir mūsu cietoksnis, kur mēs gatavojamies spēlei, noskaņojamies cīņai laukumā un nevienam nav tiesību mūs iztraucēt. Bet es uzskatu, ka tas bija pārpratums un nekas vairāk, un tādu incidentu vairāk nebūs."

"Mihails ir tāds cilvēks, kurš pat balsi nepacels, viņš šo visu epizodi uztvēra ar smaidu, es būtu to uztvēris citādāk, tomēr esmu vairāk dienvidnieks, bet viņš ir ļoti mierīgs. Jā, varbūt viņš apvainojās, bet ne vairāk par to. Bet iedomājaties, ja Jūs sāk žņaugt, vai kādu citu sportistu, vai aktieru, dziedātāju...? Pats fakts ir šausmīgs, nevis ko runā apkārt, bet pat šī žesta fakts," noslēgumā bilst Pertija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!