Pasaules kausa (PK) izcīņu tēva Žila Rimē mājvietā Francijā mājinieki beidzot prata virs savām galvām pacelt pasaules sporta prestižāko trofeju. Paši saimnieki, kuri iepriekšējā dekādē divas reizes bija apstājušies turnīra pusfinālā, parūpējās par līdz tam vērienīgāko PK izcīņu.

-Pirmo reizi turnīra vēsturē izšķirošajās spēlēs piedalījās 32 komandas. Lielāks kvalifikācijas vietu skaits nozīmēja lielākas iespējas Āfrikas un Āzijas valstīm, kā rezultātā savas finālturnīru debijas piedzīvoja Dienvidāfrika, Japāna un Jamaika.  Astoņas grupas tika izmētātas pa visu Francijas teritoriju, galvenajiem notikumiem notiekot Parīzes futbola centrālajā mājvietā „Stade de France”. Tieši tur kausa īpašnieki Brazīlija uzsāka savu titula aizstāvēšanas kampaņu, atklāšanas spēlē ar 2:1 uzveicot Skotiju.

-Apakšgrupu lielākais pārsteigums bija Spānijas izgāšanās. Pēc 2:3 zaudējuma Nigērijai un 0:0 neizšķirta pret Paragvaju satriecošā 6:1 uzvara pār Bulgāriju izrādījās par maz, lai komanda kvalificētos 1/8 finālam. Citviet pārsteigumu sagādāja Rumānija, aiz sevis atstājot Angliju un Kolumbiju un finišējot savas grupas pirmajā vietā. Citā grupā neaizmirstamu izglābšanos piedzīvoja Norvēģija, kura, pateicoties Kjetila Rekdala precīzajam 11 metru soda sitienam spēles 88.minūtē ar 2:1 uzveica čempionus Brazīliju un nodrošināja dalību tālākajās cīņās.

-1/8 finālu lielākā drāma risinājās spēlē starp Angliju un Argentīnu. Pirmajās 10 minūtēs komandām apmainoties ar precīziem 11 metru soda sitieniem (Batistuta un Šīrers), par turnīra skaistāko vārtu guvumu parūpējās tolaik tikai 18 gadus vecais Maikls Ouvens (zemāk rakstā - turnīra 10 skaistāko vārtu guvumu video). Lai arī Zaneti vēl pirmā puslaika ietvaros spēja duelī atgriezt tā sākotnējo līdzsvaru, visa drāma vēl bija tikai priekšā. Otro 45 minūšu laikā par spērienu Diego Simeonem vienu no visu laiku slavenākajām sarkanajām kartiņām saņēma Deivids Bekhems (zemāk rakstā – video), bet vēlāk Sola Kempbela uzvaras vārti netika ieskaitīti dēļ apšaubāma pārkāpuma pret vārtsargu. Spēles liktenis tika izšķirts pēc spēles 11 metru sitienu sērijā, kurā uzvaru svinēja Argentīna.

-Čempionāta saimnieki savam sapnim tuvojās ar lielu piesardzību – vispirms bija nepieciešamas 113 minūtes, lai Lorāna Blāna zelta vārti (pirmie turnīru vēsturē) atnestu Francijai uzvaru pār Paragvaju, kuru balstīja šķietami nesatricināmais izlases vārtsargs un soda sitienu speciālists Hosē Luiss Čilaverts. Nākamajā kārtā tikai veiksme ļāva Francijai aizspēlēties līdz pendelēm ar Itāliju. Jau trešo reizi pēc kārtas Itālijas ceļš uz trofeju aprāvās pēc spēles 11 metru sitienu sērijā.

-Savukārt pusfinālā francūžiem pretī stājās turnīra lielākie darba rūķī – Horvātija ar Davoru Šukeru priekšgalā. Pirmo reizi kopš neatkarības iegūšanas iekļuvuši PK finālturnīrā, Miroslava Blazeviča vadītā komanda pa ceļam līdz pusfinālam apspēlēja Jamaiku (3:1), Japānu (1:0), Rumāniju (1:0) un ar 3:0 sagrāva Vāciju. Arī pusfinālā horvātu prieki turpinājās, kad otrā puslaika ievadā precīzi sita Šukers. Tomēr tad sekoja viens no futbola vēstures lielākajiem absurdiem – Francijas izlases aizsargs Lilians Turāms, kurš pirms tam valstsvienības labā vēl nebija guvis vārtus, pamanījās divas reizes pārspēt Draženu Ladiču – uzvara ar 2:1.

-Otrajā pusfinālā čempioni Brazīlija tikās ar vareno Nīderlandes izlasi, kuri pēc uzvaras pār Argentīnu (fantastiskie Denisa Bergkampa vārti) bija pilni pārliecības. Pēc Ronaldo un Kluiverta precīzajiem sitieniem spēles liktenis atkal tika izšķirts pēc spēles 11 metu sitienu sērijā, kurā Nīderlandei jau kārtējo reizi nācās apstāties vien pāris soļus no tik ilgi kārotā kausa.

-Fināla lielākā drāma norisinājās vēl pirms tiesneša pirmās svilpes, kad pēdējā mirklī komandas sākumsastāvā tika iekļauts šī turnīra Brazīlijas izlases līderis Ronaldo. Uzbrucēja veselības stāvoklis tomēr lika par sevi manīt, Ronaldo demonstrējot vien savas meistarības ēnu. Divi Zidāna ar galvu gūtie vārti (abi pēc stūra sitiena izspēles) brazīliešiem izrādījās nepārvarams izrāviens, Emanuealam Petī dueļa pēdējā minūtē noslēdzot lielisku pretuzbrukumu un panākot spēles gala iznākumu – 3:0. Neticami, bet Francija par pasaules čempioniem kļuva pirmo reizi.

Video: Deivida Bekhema noraidījums pret Argentīnu

Video: 1998.gada PK 10 skaistākie vārtu guvumi

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!