Foto: EPA/LETA

Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) prezidents Mišels Platinī personīgi pieprasījis rūpīgu izmeklēšanu plašu rezonansi ieguvušā Maskavas CSKA un Mančestras "City" mača rasisma skandāla notikumos.

Kā ziņots, "City" komanda no Anglijas trešdien UEFA Čempionu līgas D apakšgrupas spēlē izbraukumā uzvarēja CSKA futbolistus ar 2:1. Krievijas čempionus pārstāv arī Latvijas izlases pussargs Aleksandrs Cauņa, taču viņš vēl joprojām ārstē kājas pirksta lūzumu, tāpēc laukumā iziet vēl nevar.

Rasistiskas ainas pavērās spēles laikā, kad visa mača garumā CSKA fani necenzētiem vārdiem apsauca un izsvilpa viesu melnādainos spēlētājus. Īpaši neapmierināts ar notikumiem stadionā bija angļu kluba spēlētājs kotdivuārietis Jaja Turē, kurš pēc spēles izteicās, ka vēlas striktu UEFA rīcību šajā jautājumā, kā arī pieļāva iespēju, ka melnādainie futbolisti varētu boikotēt Krievijā paredzēto 2018.gada Pasaules kausa finālturnīru.

Platinī pēc notikuma plašās rezonanses pieprasījis veikt iekšēju izmeklēšanu, kāpēc mača galvenais tiesnesis neizmantoja savas pilnvaras, kas ļauj rasistisku izpausmju gadījumā apturēt spēli vai pat to atcelt.

CSKA klubs par fanu rīcību no UEFA puses jau ir saņēmis naudas sodu. Savukārt UEFA plāno iekšējās izmeklēšanas rezultātus vēlāk padarīt publiskus.

"Atbildīgajām instancēm ir jārīkojas. Tas ir ļoti svarīgi, pretējā gadījumā es negarantētu, ka melnādainie futbolisti vēlēsies spēlēt Pasaules kausa finālturnīrā Krievijā," paudis Turē, lai arī CSKA komanda savā oficiālajā paziņojumā pretinieku komandas apsūdzības nosaukusi par nepamatotām.

"Kad spēlēju Ukrainā, man bija zināma veida rasistisku izpausmju pieredze, taču nekad tik plašā skaitā," izcēla Turē.

"Es respektēju Turē domu gājienu, taču tam nepiekrītu," savos ieskatos par notikušo dalījies Anglijas kluba Londonas "Chelsea" galvenais treneris Žozē Mourinju. "Futbola vēsturi ir veidojušas visas rases, turklāt melnādainie futbolisti futbolam ir devuši nenovērtējamu artavu. Došanās uz Pasaules kausa finālturnīru ir lielākais iespējamais gods, kādu var saņemt valsts un tās kultūra. Melnādainie futbolisti šajā saimē ir ļoti, ļoti svarīga daļa."

"Kas ir svarīgāk - miljards cilvēku visapkārt pasaulei, kuri mīl šo spēli, vai arī pāris tūkstošu indivīdu, kuri dodas uz stadioniem un lamā citus spēlētājus," retoriski vaicā portugālis.

Kā zināms, Krievijas futbolā rasisma skandāli nav retums. Plašu uzmanību pasaule Krievijai pievērsa pirms diviem gadiem, kad vietējā čempionāta spēles laikā starp Sanktpēterburgas "Zeņit" un Mahačkalas "Anži" kāds līdzjutējs kādreizējam Brazīlijas izlases futbolistam Robertu Karlušam piedāvāja banānu.

D grupas kopvērtējumā līdervienība ar deviņiem punktiem ir pašreizējā Vācijas un Eiropas labākā komanda Minhenes "Bayern", bet seši punkti ir Mančestras kluba rēķinā. Savukārt CSKA tikusi pie trim punktiem, bet Plzeņas "Viktoria" no Čehijas līdz šim punktus nav guvusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!