Foto: AFP/Scanpix

Nesen notikušais incidents, kurā angļu futbola kluba "Chelsea" fani nelaida metro melnādainu vīrieti, spilgti parāda Anglijas futbola šī brīža galveno problēmu – rasisma ir tikai neliela daļa no rasisma izpausmēm Anglijas futbolā, vēsta "Eurosport", atsaucoties uz Lielbritānijas policiju.

Jau ziņots, ka nesen pirms UEFA Čempionu līgas spēles Francijā pret "Paris St.Germain" vairāki "Chelsea" fani neļāva iekāpt metro kādam melnādainam vīrietim, izkliedzot rasistiskus saukļus. Līdzjutēji vagonā dziedājuši: "Mēs esam rasisti, un mums tas patīk!", ko nofilmējuši arī transportā braucošie.

Tomēr šis incidents britu futbolā tuvu nav vienīgais vai kāds no nedaudziem, liecina policijas apkopotā informācija. Rasisma izpausmes, bieži pat ļoti agresīvā formā, ir plaši izplatīta Anglijas futbolā sākot no mazsvarīgām reģionālajām sacensībām līdz pat augstākā līmeņa mačiem.

 Vairāku policijas nodaļu sniegtā informācija liecina, ka kopš 2012.gada Anglijas futbolā fiksēti vismaz 350 incidenti saistībā ar rasisma izpausmēm. Tomēr statistiku snieguši mazāk nekā puse no Lielbritānijas policijas nodaļām, tādējādi reālais rasistisku noziegumu skaits ir stipri augstāks, norāda "Eurosport". Vislielākās bažas policijai rada fakts, ka ļoti liels skaits rasisma izpausmju fiksēts bērnu futbola sacensībās.

Britu policija norāda, ka lielākie grēkāži ir tieši "Chelsea" fani, pret kuriem kopš 2012.gada uzsāktas 15 lietas. Nevienam citam klubam Anglijā nav tik daudz rasistisku konfliktu. No lielākajiem futbola klubiem vēl izceļas "Manchester United", "Leeds United" (abiem pa 10 lietām), astoņas lietas ierosinātas pret "West Ham United" faniem.

Kādā reģionālo sacensību mačā futbolists cīņas gaitā vairākas reizes izteicis pretiniekiem rasistiskus apvainojumus, bet vēlāk viņam divcīņā tika salauzta kāja

Visvairāk incidentu - 46 - fiksēti Mančestras apgabalā. Policija  norāda, ka incidenti futbolā notiek ne tikai pie futbola laukuma, līdzjutējiem izkliedzot apvainojošus saukļus, bet arī citur. Piemēram, kādas komandas fani skarbi rupjiem vārdiem apvainojuši melnādainu vīrieti, kurš uzkopis labierīcību telpas. Daži gadījumi fiksēti arī tieši futbola laukumā. Vienā gadījumā kādā reģionālo sacensību mačā futbolists cīņas gaitā vairākas reizes izteicis rasistiskus apvainojumus, bet vēlāk viņam divcīņā tika salauzta kāja.

"Lielbritānijas policijas sniegtie dati liecina, ka, lai gan futbola klubi aktīvi cīnās pret rasisma jebkādām izpausmēm, rasisms ir smaga sociāla problēma. Īpaši uztrauc gadījumi jaunatnes un bērnu futbolā. Šajos incidentos vainīgie apzinās, ka tiks cauri sveikā, jo šajās sacensībās bieži nav pietiekamas apsardzes, taču jaunajiem futbolistiem notikušais paliek kā smags trieciens," saka kampaņas "Show Racism The Red Card" ("Parādi rasismam sarkano kartiņu") koordinators Gevins Sazerlands. Pēc viņa teiktā, kādā jauniešu spēlē nācies ciest arī melnādainam tiesnesim, bet citā mačā viens no futbolistiem atteicies spiest roku citas ādas krāsas pretiniekam un vēlāk veltījis viņam rasistiskus saukļus.

Sazerlands norāda, ka bieži futbolā rasisma gadījumi paliek arī "uz laukuma", jo līdz policijai šie gadījumi nenonāk vai arī policija nespēj operatīvi reaģēt mazāka nozīmes sacensībās. Sazerlandu šokējis vēl viens fakts - policija rasisma izpausmes futbola fiksējusi ģeogrāfiski praktiski visā Lielbritānijā, tādējādi tā nav tikai lokāla, kāda apgabala problēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!