Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta kārtas centrālajā spēlē svētdien "Skonto" savā laukumā nospēlēja neizšķirti 1:1 (1:0) ar pagājušās sezonas spēcīgāko vienību "Ventspils".

Rezultātu "Skonto" atklāja jau sestajā minūtē, kad izcēlās regulāri uz Latvijas futbola izlasi sauktais pussargs Andrejs Kovaļovs, kuru tikai šonedēļ Rīgas vienība izīrēja no Moldovas kluba Kišiņevas "Dacia". Zīmīgi, ka šie ventspilniekiem bija tikai otrie ielaistie vārti virslīgā šosezon.

Tikmēr izlīdzinājumu "Ventspils" panāca otrā puslaika pašā sākumā, kad pēc Jurija Žigajeva piespēles izcēlās Daniils Turkovs, kurš guva vārtus jau trešajā mačā pēc kārtas.

Abas komandas savā starpā tikās arī 4.maijā, kad Ventspilī tika fiksēts bezvārtu neizšķirts.

Zīmīgi, ka virslīgas ietvaros pirms šī mača abas komandas bija izcīnījušas pa trim uzvarām pēc kārtas.

Jau nākamnedēļ "Skonto" uzsāks dalību UEFA Eiropas līgas pirmajā kvalifikācijas kārtā, 2.jūlijā savā laukumā samērojot spēkus ar īru vienību Seintpatrikas "Athletic". Atbildes cīņa pēc nedēļas notiks viesos. Tikmēr pašreizējie valsts čempioni "Ventspils" UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas otro kārtu uzsāks mēneša vidū.

Pirms šīs dienas mača "Skonto" paziņojusi par piecu jaunu futbolistu piesaistīšanu, bet šajā mačā debitēja divi no viņiem - Kovaļovs un no "Daugavpils" pārnākušais Ukrainas futbolists Ivans Lukaņuks.

Tāpat komanda piesaistījusi arī Lietuvas vienības Gargždu "Banga" aizsargu Seržu Tatjefangu no Kamerūnas, kurš 2010.gadā uzspēlēja "Ventspils" sastāvā, aizsargu Artjomu Kulešu, kurš aizvadījis dažas spēles Krievijas U-21 izlasē un ir guvis pieredzi Kazaņas "Rubin", "Rostov", Sanktpēterburgas "Zeņit" dublieru komandās, kā arī no Brazīlijas "Desportivo Brasil" kluba Latvijā ieradīsies aizsargs Viktors Roha Garsija de Matušs.

Šī virslīgas kārta ar diviem mačiem tika iesāka piektdien, kad Jūrmalas "Spartaks" ar 1:0 izbraukumā pieveica "Daugavpili", bet "Jelgava" ar tādu pašu rezultātu dramatiskā duelī apspēlēja "Metta"/"Latvijas Universitāte" komandu.

"Spartakam" un "Jelgavai" šie bija pēdējie mači pirms nākamnedēļ gaidāmajām cīņām UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā.

Virslīgas kopvērtējuma līderpozīcijā ar 21 punktu desmit spēlēs joprojām atrodas "Liepāja", kurai punktu zaudē desmit mačus aizvadījusī "Ventspils", bet 18 punkti ir "Skonto", kas arī nospēlējusi desmit cīņas.

Līderu trijniekam ar attiecīgi 14 un 13 punktiem seko "Jelgava" un "Spartaks". Vēl "Daugavpils" ar sešiem punktiem kopvērtējumā atrodama sestajā pozīcijā, bet tabulu ar četriem punktiem noslēdz "Metta"/LU.

Kā zināms, pēc divām aizdomīgām spēlēm šī mēneša sākumā no virslīgas tika izslēgta "Gulbenes" komanda, līdz ar to virslīgas sezona turpinās vien ar septiņu vienību līdzdalību. Tā kā vienība šosezon vēl nebija aizvadījusi 50% maču, nolemts, ka visi rezultāti ar "Gulbenes" piedalīšanos anulēti. Tomēr gulbenieši šo sezonu bija sākusi neveiksmīgi, astoņos mačos ciešot tikpat zaudējumu un ieņemot pēdējo - astoto - vietu turnīra tabulā.

Pēc "Gulbenes" izslēgšanas no virslīgas čempionāta organizācijas komiteja noteikusi, ka komanda, kas 2015.gada turnīrā ieņems septīto vietu, nezaudēs tiesības piedalīties 2016.gada virslīgas čempionātā. Septīto vietu ieguvusī vienība piedalīsies pārspēlēs ar komandu, kas 2015.gada "komanda.lv" Latvijas pirmās līgas čempionātā ieņems otro vietu.

Kā zināms, tāpat par piedalīšanos spēļu rezultātu sarunāšanā no Latvijas futbola izmesti četri spēlētāji - Dmitrijam Šiļukam, kurš pagājušajā sezonā spēlēja skandalozajā "Jūrmalā", un Sergejam Mišinam ("Gulbene") piemērota diskvalifikācija uz pagaidām nenoteiktu laiku, kamēr 12 mēnešu diskvalifikāciju saņēmuši Deniss Tarasovs un Artjoms Loginovs (abi iepriekš - "Metta"/"Latvijas Universitāte").

Šī sezona Latvijas virslīgā bija nodēvēta par "tīras spēles" sezonu, vēršot uzmanību uz rasismu, spēļu sarunāšanu, dopingu un simulēšanu, kam futbolā nav vietas.

Iepriekšējo reizi kāds klubs no virslīgas tika izslēgts 2009.gadā, kad par spēļu sarunāšanu diskvalificēta tika Daugavpils "Dinaburg" komanda.

Kā zināms, pagājušā gada rudenī Daugavpils "Daugava" komanda tika iepīta lielā totalizatoru skandālā, kā rezultātā policija saistībā ar spēļu sarunāšanu aizturēja astoņas ar šo klubu saistītas personas. Ilgu laiku nekas nebija zināms par Daugavpils "Daugavu", taču komanda šobrīd startē otrās līgas turnīrā. Latvijas augstākās līgas dalībnieku vidū vairs nav arī Rīgas "Daugavas", kas pirms sezonas nesaņēma licenci dalībai turnīrā, turklāt pagājušajā sezonā šis klubs arī bija saistīts ar spēļu sarunāšanu.

Virslīgas apritē vairs nav arī skandalozās "Jūrmalas", kas pērn palika pēdējā vietā, taču tika apsūdzēta spēļu sarunāšanā, bet pazīmes rāda, ka komanda ir beigusi pastāvēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!