Foto: RIA Novosti/Scanpix

Gan Serbijas, gan Albānijas futbola izlases, kuru savstarpējais mačs 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā 14.oktobrī nekārtību dēļ netika pabeigts, cer uz sev labvēlīgu Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) lēmumu.

Pagājušajā otrdienā I apakšgrupas mačā vietējā Serbija uzņēma Albāniju, bet duelis tika pārtraukts pirmā puslaika izskaņā, jo stadionā parādījās bezpilota lidmašīna, kas lidoja ar piekarinātu Lielalbānijas karogu, ko pēc tam noķēra Serbijas futbolists. Tajā brīdī starp abu komandu spēlētājiem sākās nesaskaņas, bet turpinājumā laukumā izskrēja serbu atbalstītāji un citas nepiederošas personas, kas vēlējās pārmācīt Albānijas valstsvienības spēlētājus.

UEFA notikušo izskatīs ceturtdien, kad arī lems par turpmāko rīcību. Kamēr notikušajā abas izlases vaino viena otru, Serbija varētu tikt sodīta par nespēju nodrošināt kārtību laukumā un tribīnēs, bet Albānija varētu saņemt sankcijas par atteikšanos spēli turpināt, lai arī, pēc Serbijas puses teiktā, UEFA pārstāvji bija ieteikuši maču pabeigt.

Serbijas izlases vadība uzsver, ka Lielalbānijas karoga demonstrēšana Albānijā ir pielīdzināma Ādolfa Hitlera portreta rādīšanai ebrejiem. Tiek uzskatīts, ka notikušais bija izplānota politiska provokācija, tāpēc Serbijas puse cer uz sev par labu piešķirtu tehnisko uzvaru ar 3:0.

Albānijas izlases vadība tikmēr pieprasa pilnīgu un neatkarīgu izmeklēšanu par notikumiem pirms un pēc spēles, kā arī tās laikā, uzsverot, ka vēl pirms mača tās autobuss ceļā uz stadionu tika apmētāts ar akmeņiem. Tāpat Albānijas puse stāsta, ka tās spēlētāju un apkalpojošā personāla virzienā pirms spēles un tās laikā no tribīnēm tika mesti dažādi priekšmeti, bet nekārtību laikā futbolisti tika sisti ar dūrēm un pat ķēdēm, vietējiem faniem skandinot "nāvi albāņiem".

Albānijas izlase apgalvo, ka nav atteikusies spēli turpināt, tomēr serbu līdzjutēju vardarbība to padarīja par neiespējamu.

Ceturtdienas UEFA Disciplinārās komitejas tikšanās reizē nepiedalīsies neviens no abu izlašu pārstāvjiem, bet lēmums netiks publiskots ātrāk par piektdienu.

Joprojām nav noskaidrots, kā panākta bezpilota lidmašīnas nogādāšana stadionā un tās vadīšana virs zālāja. Sākotnēji tajā tika vainots Albānijas premjerministra Edi Rama brālis Olsi, kurš maču vēroja no tribīnēm, tomēr viņš to kategoriski noliedzis, un arī līdzšinējā izmeklēšana to nav pierādījusi.

Atgadījums izjauca vēsturisko vizīti Serbijā, kur ierasties bija iecerējis Albānijas premjerministrs. Pēc notikušā Balkānos pieaugot etniskajai spriedzei, vizīte ir pārcelta uz 10.novembri.

Galvenokārt etnisko albāņu apdzīvotajā Kosovā mīt ap 120 000 etnisko serbu. Aptuveni 40 000 no tiem dzīvo Kosovas ziemeļu daļā pie robežas ar Serbiju, savukārt pārējie dzīvo citviet Kosovā esošajos anklāvos. 2013.gada aprīlī Kosova un Serbija noslēdza vienošanos par attiecību normalizēšanu.

Kosova vienmēr bijis jūtīgs jautājums arī Serbijas un Albānijas attiecībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!