Ja "Skonto" stadiona strīdā visām iesaistītām pusēm neizdosies rast ātru risinājumu, tad vairāk nekā 8000 futbola fanu Rīgā neizdosies klātienē redzēt Latvijas un Portugāles izlašu spēli, ko viņi gaidīja gandrīz divus gadus.
2015. gada vasarā notika Pasaules kausa atlases Eiropas zonas izloze, kurā Latvija sev pretiniekos dabūja ne tikai Portugāli ar superzvaigzni Krištianu Ronaldu sastāvā, bet arī spēcīgo Šveici, Ungāriju, Farēru salas un Andoru. Latvijai mājās vēl atlikušas spēles pret Portugāli (9. jūnijā), Šveici (3. septembrī) un Andoru (10. oktobrī), bet to norises vieta – "Skonto" stadions – pašreizējā stāvoklī nav pieejams tik augsta līmeņa mačiem.

Pagājušajā nedēļā tiesu izpildītāju un policijas klātbūtnē sākās "Skonto" stadiona kustamā īpašuma demontāža. Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 13. marta lēmums civillietā paredz par labu SIA "Light" apķīlāt "Skonto" stadiona kustamo īpašumu. Tikmēr stadiona nekustamā īpašuma saimnieki SIA "Adventika Group" likumā noteiktajā termiņā līdz 13. aprīlim tiesā iesniegs skaidrojumu šajā strīdā un prasīs noņemt kompānijai piederošo kustamo īpašumu no ķīlas reģistra.

Pagājušajā nedēļā, strīdam eskalējoties, "Adventika Group" pārstāvji bloķēja "Light" centienus izvest kustamo īpašumu. Šajā strīdā iesaistījies ir arī bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs, kurš nesen paziņojis par startu Rīgas domes vēlēšanās.

Jurašs portālam "Delfi" apstiprināja, ka ar vienu no strīdā iesaistītajām pusēm (visticamāk, "Adventika Group" – "Delfi" piebilde) viņu saistot līguma attiecības. "Uz līguma un pilnvaras pamata, tiesu izpildītāja darbību laikā pārstāvēju vienu no pusēm," viņš norādīja.

Kā piektdien novēroja "Delfi", ilgu laiku viens auto, ar kuru ieradās Jurašs un kuru rotāja "Jaunās konservatīvās partijas" logo, bloķēja kustamā īpašuma izvešanu. Vēlāk, kad uz notikuma vietu tika izsaukta policija, šo auto nomainīja cits auto, šķērsojot ceļu kravas transportam.

Strīda laikā trīs personas civilajā apģērbā, uzrādot apliecības, arī aizturēja un aizveda SIA "Light" īpašnieku, Igaunijas pilsoni Alanu Selteru. Valsts policijā portālam "Delfi" apstiprināja, ka piektdien saistībā ar citu lietu ir aizturēta kāda persona.

"Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) amatpersonas ENAP izmeklēšanā esoša kriminālprocesa ietvaros aizturēja vienu personu. Šis kriminālprocess, kas ticis jau iepriekš uzsākts aizdomās par krāpšanu lielā apmērā, nav tieši saistīts ar šobrīd tiesu izpildītāja veiktajām darbībām saistībā ar tiesas nolēmuma izpildi un kustamās mantas apķīlāšanas procesu stadionā," portālam "Delfi" skaidroja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks Dairis Anučins.

Ņemot vērā izmeklēšanas intereses, policija pagaidām nesniedz sīkākus komentārus par kriminālprocesu, kura ietvaros persona aizturēta. Portāla "Delfi" rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka Selters ir atbrīvots.

Tikmēr "Light" īpašnieka Seltera vārds savulaik Igaunijā figurēja kādā sarežģītā lietā par iespējamo nodokļu krāpšanos. Igaunijas Augstākā tiesa prokuratūras un Igaunijas Valsts ieņēmumu dienesta izvirzītās apsūdzības noraidīja un Selteru attaisnoja, liecina "Delfi.ee" savulaik rakstītais.

Pirmdien "Skonto" stadiona teritorijā turpinājās abu pušu strīds, kurā iesaistīta arī policija, novēroja portāls "Delfi". Pēc nedēļas nogalē veiktajiem demontāžas darbiem pilnībā noņemts apgaismojums no trīs lielajiem stabiem, bet apgaismes prožektori palikuši vairs tikai uz viena no stabiem. Tāpat demontēta lielākā daļa sēdekļu no tribīnēm Emiļa Melngaiļa ielas pusē.

Valsts policijas pārstāvis Anučins portālam "Delfi" apliecināja, ka notiekot darbības arī tiešā saistībā ar šo strīdu. "Saistībā kustamās mantas apķīlāšanas procesu un pušu domstarpībām, Valsts policijā ir uzsākta resoriskā pārbaude. Tās ietvaros tiek vērtēts, vai konkrētajā situācijā ir saskatāmas iespējamas noziedzīga nodarījuma pazīmes kādas no iesaistīto pušu rīcībā un lemts jautājums, vai ir pamats kriminālprocesa uzsākšanai," skaidro Anučins.

Līdz Latvijas-Portugāles spēlei atlicis mazāk par diviem mēnešiem. Ja noskrūvētie krēsli nebūtu šķērslis un tos strādnieki ātri var pieskrūvēt atpakaļ, tad lielāka problēma ir noņemtie prožektori. Lai uz esošajiem stabiem uzliktu noņemtos vai jaunus prožektorus, ir jāveic vairākas saskaņošanas un jānokārto daudzi dokumenti, kurus atlikušajos divos mēnešos var nepaspēt nokārtot. Spēli nav iespējams arī aizvadīt bez apgaismojuma, jo mača sākums plānots pulksten un tā norisei ir nepieciešams mākslīgais apgaismojums.

Sliktākajā scenārijā bez ilgi gaidītās spēles paliks 8087 līdzjutēju un īpašo viesu, jo interese ir milzīga – Portugāle ir pašreizējā Eiropas čempione, bet tās kapteinis ir viena no pasaules sporta superzvaigznēm Ronaldu. Kā apliecināja LFF, šobrīd jau var teikt, ka spēle būs izpārdota, jo brīvā tirdzniecībā atlikušas vien 244 biļetes. LFF atsevišķi biļetes uz šo spēli gan netirgo, bet gan komplektā ar biļetēm uz visām trijām atlikušajām valstsvienības mājas spēlēm – arī pret Šveici un Andoru.

LFF pagaidām sīkāk nekomentē situāciju ar Latvijas-Portugāles spēles norisi. Zināms, ka LFF darbiniekiem "karsti" gājis visu nedēļas nogali, bijušas tikšanās ar iesaistītām pusēm. Dažādas tikšanās plānotas vēl tuvākajās dienās, bet par jaunumiem futbola vadība varētu ziņot nedēļas otrajā pusē.

Savukārt Portugāles puse ir vēl neziņā par notiekošo, ko portālam "Delfi" apliecināja portugāļu sporta izdevuma "Record" žurnālists Seržio Kritinašs. Viņam Portugāles Futbola federācija sacījusi, ka nezinot neko par problēmām Latvijā un viss ir sakārtots, lai valstsvienība dotos uz Rīgu un spēlētu "Skonto" stadionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!