Foto: DELFI

Ievērojot samērīguma principu, "Skonto" komandai licence startam jaunās sezonas Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionātā bija jāpiešķir, tomēr vienībai uzņemtās saistības būs jāpilda arī sezonas gaitā, pauda Latvijas Futbola federācijas (LFF) Apelāciju komisijas vadītājs Aivars Bergers.

Kā zināms, piektdien Apelāciju komisija lēma "Skonto" pielaist startam virslīgā, bet "Daugavas" komandām no Rīgas un Daugavpils licences tika atteiktas. Līdz ar to nākamajā sezonā virslīgas čempionātā piedalīsies astoņas vienības, kas būs mazākais skaits kopš 2007.gada.

Jau pirms gada "Skonto" bija ievērojamas parādsaistības un arī toreiz vienību pielaida startam virslīgā. Turklāt toreizējais Apelāciju komisijas vadītājs Kārlis Villerušs tagad kļuvis par "Skonto" vienīgo valdes locekli. Publiski izskanējis, ka pašlaik "Skonto" parāds Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir gandrīz 500 000 eiro, turklāt tās nav vienīgās vienības parādsaistības.

"Ņemot vērā virkni kritēriju, kas klubiem jāizpilda, uzskatījām, ka prasību lielākā daļa ir izpildīta un, ievērojot samērīguma principu, licenci var piešķirt," Bergers raksturoja Apelāciju komisijas lēmumu saistībā ar "Skonto" komandu. "Vienība saslēgusi vienošanās ar daudziem kreditoriem par parādu atmaksu, tomēr tas nenozīmē, ka viņiem šie kritēriji nebūs jāievēro arī turpmāk."

Kā pauda Apelāciju komisijas vadītājs, LFF uzdevums būs pārbaudīt, vai "Skonto" atmaksā parādus kreditoriem pēc grafika un, ja tas netiek darīts, pret vienību varēs vērsties ar dažādām sankcijām, piemēram, atņemot kopvērtējuma punktus.

"Tikmēr "Daugavām" ir pietiekami būtiski pārkāpumi, lai licences nepiešķirtu," uzsvēra Bergers.

Pērnajā sezonā abas "Daugavas" un "Jūrmala" regulāri tika minētas saistībā ar nelikumīgu spēļu rezultātu ietekmēšanu. "Jūrmala" pēc vairākiem punktu sodiem izkrita no virslīgas, bet LFF pārstāvji jau iepriekš netieši atklājuši, ka komandas saistībā ar aizdomām par rezultātu izslēgšanu no čempionāta ir grūti izslēgt, tāpēc tiek meklēti citi argumenti.

Arī Bergers tagad atzīst, ka netika vērtētas aizdomas par vienību saistībām ar nelikumībām. "Nevērtējām informāciju, ko nevar apliecināt. Šajā jautājumā jaunumi jāgaida no Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) un policijas."

Pēc oficiālā ziņojuma, abām "Daugavām" licences nebija izsniegtas pēc vairākiem noteikuma punktiem. Daugavpils komandai šobrīd nav savas jaunatnes komandas, kā arī nav noslēgts līgums par nākamās sezonas mājas spēļu stadiona lietošanu, turklāt Latgales klubs nav izpildījis administratīvo un personāla un finanšu kritērijus. Savukārt Rīgas "Daugavai" šobrīd nav kvalificēta galvenā trenera, kā arī viņa palīga, turklāt rīdzinieki arī nav nokārtojuši finansiālās saistības ar līgumiem, kas noslēgti līdz 31.decembrim.

Līdz ar to gaidāmajā sezonā virslīgā startēs pašreizējie čempioni "Ventspils", kā arī "Liepāja", "Jelgava", Jūrmalas "Spartaks", "Gulbene", "Metta"/"Latvijas Universitāte", "Daugavpils" un "Skonto".

Jau pērn "Skonto" un Daugavpils "Daugava" komandas nesaņēma licences, jo rīdziniekiem nebija izpildītas finansiālās saistības, bet Latgales klubam nebija tā struktūrā ietilpstošas jaunatnes akadēmijas. Pēc tam abas vienības iesniedza apelācijas, pēc to izskatīšanas abiem klubiem tomēr tiekot pie iespējas spēlēt virslīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!