Foto: Māris Greidāns

Latvijas futbola čempionāta līdervienība Jūrmalas "Spartaks" ceturtdien UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra pirmās kārtas pirmajā mačā izbraukumā ar 1:2 (0:1) piekāpās vienam no spēcīgākajiem Baltkrievijas klubiem Minskas "Dinamo".

Nākamo kvalifikācijas turnīra kārtu sasniegs uzvarētājs divu spēļu summā, bet atbildes cīņa notiks 7. jūlijā.

Minskas kluba labā abus vārtus guva Artjoms Bikovs, kamēr "Spartaks" labā vienīgo reizi izcēlās Daniils Ulimbaševs.

Mača sākumā lielāks pārsvars piederēja Minskas komandas futbolistiem, taču veiksmīgi darbojās "Spartaks" vārtsargs Vladislavs Kurakins. Tieši baltkrievi pirmie atklāja šī mača rezultātu, kad dueļa 18. minūtē pirmo reizi izcēlās Bikovs. Spēle izlīdzinājās, un pāris labas iespējas gūt vārtus bija arī Jūrmalas komandai, kas gan pirmajā puslaikā netika izmantotas. Līdz ar to lielajā pārtraukumā ar minimālu pārsvaru devās "Dinamo" futbolisti.

Tiesa, jau pirmajā puslaikā tika nomainīts viens no šīs sezonas "Spartaks" komandas līderiem Dmitrijs Platonovs, kurš nāk tieši no Baltkrievijas.

Otrajā puslaikā aizritēja līdzvērtīga cīņa starp abām komandām, turklāt jūrmalniekiem bija pāris labas izdevības panākt neizšķirtu. Viena no tām tika izmantota 79. minūtē, kad izcēlās Platonova vietā nākušais Ulimbaševs. Viesu prieki gan nebija pārāk ilgi, jo jau divas minūtes vēlāk Bikovs vēlreiz vadībā izvirzīja mājiniekus.

"Spartaks" futbolisti pēc šāda notikumu pavērsiena centās izdarīt spiedienu uz pretinieku vārtiem, taču viesu pūliņi bija nesekmīgi. Tiesa, viesos gūtie vārti ir labs pamats tam, lai atbildes spēlē Latvijas komandas varētu pacīnīties par iekļūšanu nākamajā kvalifikācijas turnīra kārtā.

Jau vēstīts, ka pirms tam ceturtdien "Ventspils" futbolisti UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra pirmās kārtas pirmajā mačā savā laukumā ar 2:0 uzvarēja Fēru salu komandu Leirvīkas "Vikingur Gota". Savukārt "Jelgava" plkst. 22.15 pēc Latvijas laika viesos sāks dueli ar Islandes vienību Koubavogiras "Breidablik".

Atbildes spēles visos pāros notiks 7. jūlijā, bet komanda, kas uzvarēs divu spēļu summā, iekļūs kvalifikācijas otrajā kārtā.

Ja Latvijas klubi pārvarēs kvalifikācijas pirmo kārtu, otrajā posmā, kas tiks izspēlēts 14. un 21. jūlijā, "Ventspils" spēlēs ar Skotijas vicečempioniem "Aberdeen" vai Ešas "Fola" no Luksemburgas, "Spartaks" tiksies ar Īrijas komandu Dublinas "St Patrick's Athletic", ko pērn spēja uzveikt "Skonto" futbolisti, vai citu Luksemburgas komandu Ešas "Jeunesse", bet "Jelgava" uzvaras gadījumā samēros spēkus ar Tirānas "Partizani" no Albānijas vai Slovākijas vienību Bratislavas "Slovan".

"Spartaks" savā otrajā sezonā Eirokausos tiekas ar vienu no Baltkrievijas spēcīgākajām komandām. Minskas "Dinamo" pagājušajā sezonā nacionālajā čempionātā guva otro vietu, bet pašlaik atrodas ceturtajā pozīcijā, pirmajās 14 šīs sezonas kārtās tiekot pie 23 punktiem. Kopvērtējuma līdere ar 31 punktu 13 mačos ir Kaspara Dubras pārstāvētā valsts čempione Barisavas BATE, bet otro no desmitās vietas šķir tikai pieci punkti.

Pēdējās septiņās dalības reizēs Eirokausos Minskas futbolisti pārvarējuši vismaz vienu kārtu, turklāt iepriekšējās divās sezonās pārvarējusi pa trim kvalifikācijas kārtām un sasniegusi UEFA Eiropas līgas grupu turnīru. Minskas "Dinamo" divreiz tikusies ar Latvijas titulētāko komandu "Skonto" – 1998./1999. gada sezonā Čempionu līgas kvalifikācijas pirmajā kārtā divu spēļu summā zaudēja ar 1:2, bet 2007./2008. gada sezonā UEFA kausa pirmajā kvalifikācijas kārtā revanšējās ar 3:1. Līdz ar to Minskas "Dinamo" ar kādu no Latvijas komandām tiekas reizi deviņos gados.

Savukārt "Spartaks" UEFA Eiropas līgā debitēja pērn, kad UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas pirmajā kārtā samērā negaidīti uzveica Melnkalnes komandu Podgoricas "Budučnost", bet otrā sīvā cīņā piekāpās Novi Sadas "Vojvodina" vienībai no Serbijas. Ja pagājušajā sezonā jūrmalniekiem mājas spēles bija jāaizvada Jelgavā, šosezon viņi pirmās kārtas varēs aizvadīt savā mājas stadionā Slokā.

Vienības šīs sezonas līderis ir baltkrievs Dmitrijs Platonovs, kurš virslīgā jau izcēlies ar sešiem gūtajiem vārtiem. Minskas komandu viņš savas karjeras laikā gan nav pārstāvējis. Savukārt vienības galvenais treneris ir cits baltkrievs Oļegs Kubarevs.

"Spartaka" komanda pirms dalības Eirokausos atvadījusies no Sergeja Kožana un Naura Bulvīša, bet piesaistījusi pieredzējušo aizsargu Pāvelu Mihadjuku, kā arī leģionārus no Moldovas un Horvātijas.

Lai sasniegtu UEFA Eiropas līgas grupu turnīru, jāpārvar ne tikai trīs kvalifikācijas kārtas, bet arī vēlāk sekojošā "play-off" kārta.

Kā zināms, Latvijas čempione "Liepāja" UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas otrajā kārtā sacentīsies ar Austrijas labāko vienību "Salzburg", turnīru iesākot pēc divām nedēļām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!