Foto: Māris Greidāns
"SynotTip" Latvijas futbola virslīgas līdere Jūrmalas "Spartaks" sestdien ar 4:1 (1:1) savā laukumā uzveica turnīra pastarīti "Daugavpili", tādējādi saglabājot līderpozīciju kopvērtējumā.

"Spartaka" futbolisti svinēja septīto uzvaru pēdējās astoņās spēlēs.

Tiesa, mača 24.minūtē "Spartaks" nonāca iedzinējos, jo baltkrievu pussargs Sjarhejs Kazeka savā soda laukumā pārkāpa noteikumus, par ko tika nozīmēts 11 metru soda sitiens. To realizēja Latgales komandas spēlētājs Sergejs Aleksejevs, kurš atklāja cīņas rezultātu.

Pēc 14 minūtēm Edgars Gauračs panāca izlīdzinājumu, bet otrā puslaika sākumā rēzeknietis panāca jau 2:1. Līdz pamatlaika pēdējām minūtēm "Spartaks" bija vadībā tikai ar vienu vārtu pārsvaru, bet 88.minūtē Dmitrijs Platonovs guva trešos vārtus mājinieku labā. Savukārt kompensācijas laikā ceturto bumbu "Daugavpils" cietoksnī ieraidīja Kazeka.

Gauračs februārī pievienojās "Liepājas" komandai uz īres nosacījumiem no "Spartaka", taču pagājušajā nedēļā viņš atgriezās Jūrmalas vienības rindās.

Iepriekšējā kārtā pret "Liepāju" pārtrūka "Spartaka" sešu uzvaru sērija virslīgas turnīrā, bet "Daugavpils" cīnījās neizšķirti 2:2 ar "Metta"/"Latvijas Universitāte" futbolistiem, izcīnot savu piekto punktu šosezon.

"Spartakam" šajā spēlē nepalīdzēja Moštags Jagubi, Konstantīns Bogdans un Inguss Šlampe, kuri par grūstīšanos iepriekšējā spēlē saņēmuši attiecīgi trīs, divu un vienas spēles diskvalifikāciju.

"Spartaks" šosezon startēja Eirokausos, kur Eiropas līgas kvalifikācijas pirmajā kārtā zaudēja Baltkrievijas komandai Minskas "Dinamo".

Sestdienas vakarā Liepājā tiek aizvadīts 76.Kurzemes derbijs, kurā "Liepāja" tiekas ar "Ventspili".

Ventspils un Liepājas klubi virslīgas turnīrā kopš 1997.gada aizvadījuši 75 spēles, 30 uzvaras svinot Liepājas komandām, bet 23 panākumi ir "Ventspilij", kamēr 22 dueļi noslēgušies ar neizšķirtu. Kopš 2014.gada, kad vēju pilsētu "Liepājas Metalurga" vietā pārstāv "Liepāja", jaunizveidotais klubs ticis pie divām uzvarām, četriem zaudējumiem, bet četras spēles beigušās neizšķirti.

Šosezon pirmajā Kurzemes derbijā tika fiksēts neizšķirts 2:2, bet otrajā ar 2:0 uzvarēja ventspilnieki.

Iepriekšējā kārtā "Liepāja", pateicoties diviem Kristapa Grebja vārtiem noslēdzošajās piecās minūtēs, ar 4:3 savu skatītāju priekšā pārspēja "Spartaku", bet "Ventpils" ar 2:1 viesos pārspēja "Riga" komandu. Šajā mačā "Liepājai" nevarēs palīdzēt Vladimirs Kamešs un Toms Gucs, kuri par grūstīšanos iepriekšējā mača nogalē saņēmuši trīs spēļu diskvalifikācijas.

Liepājnieki pirms divām nedēļām noslēdza dalību UEFA Čempionu līgā, kvalifikācijas turnīra otrajā kārtā divu spēļu summā ar 0:3 piekāpjoties Austrijas čempionei "Salzburg", kamēr "Ventspils" UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas otrajā kārtā divu spēļu summā ar 0:4 piekāpās Skotijas otrai spēcīgākai komandai "Aberdeen".

Pirmdien RFS savā laukumā uzņems "Metta"/LU, bet "Jelgavas" un "Riga" 16.kārtas mačs pārcelts uz 19.oktobri.

LETA jau vēstīja, ka jelgavnieki UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas trešās kārtas pirmajā spēlē "Skonto" stadionā cīnījās neizšķirti 1:1 ar Izraēlas trešo spēcīgāko komandu Jeruzalemes "Beitar".

Pateicoties sekmēm Eirokausos, jelgavniekiem šobrīd ir ļoti saspringts spēļu kalendārs, un no 7.jūlija līdz 7.augustam komandai bija ieplānotas desmit spēles - piecas Eiropas līgā, četras virslīgā un viena Latvijas kausa izcīņā. Tiesa, tagad kalendārs kļuvis nedaudz vieglāks - 31.jūlijā ieplānotā virslīgas spēle ar "Riga" komandu pārcelta uz 19.oktobri, bet 7.augustā plānotais mačs ar Latvijas čempioni "Liepāju" pārcelts par dienu vēlāk.

Virslīgas kopvērtējumā Jūrmalas "Spartakam" ir 34 punkti 15 mačos, bet liepājnieki, kas aizvadījuši par divām spēlēm mazāk, atpaliek par pieciem punktiem. Savukārt trešā ar 27 punktiem 14 cīņās ir "Ventspils".

"Jelgava" iekrājusi 22 punktus, bet pie 16 punktiem tikušas "Riga" un RFS. Septītā ar 14 punktiem ir "Metta"/LU, bet turnīra tabulu ar pieciem punktiem noslēdz "Daugavpils".

Šī virslīgai ir 25.sezona pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, turklāt ģenerālsponsora "SynotTip" piesaistīšana ļāvusi panākt, ka tajā komandām nav jāmaksā dalības maksa.

Pagājušās sezonas pirmās līgas trešā spēcīgākā vienība RFS vien neilgi pirms sezonas sākuma ieguva iespēju sacensties virslīgā, jo nenokārtoto parādsaistību dēļ licenci nesaņēma Latvijas titulētākais futbola klubs "Skonto". Pirms gada "Skonto" bija līdzīgā situācijā, taču toreiz tam tika piešķirta licence, jo klubs bija izstrādājis plānu parādsaistību nokārtošanai. Tiesa, gada laikā šis plāns tā arī netika izpildīts.

"Skonto" valsts čempionātā nepārspēta palika laika posmā no 1992. līdz 2004.gadam, kā arī 2010.gadā. Pēdējos gados, kaut "Skonto" komanda teju visu laiku bijusi parādā saviem spēlētājiem, tā četrus gadus pēc kārtas spēja finišēt virslīgas otrajā vietā.

Pērn par valsts čempioni kļuva "Liepāja", otro vietu ieguva "Skonto", bet trešā palika "Ventspils".

"Liepāja" kluba pastāvēšanas vēsturē virslīgas futbola čempionātā triumfēja pirmo reizi, nodrošinot sev iespēju šogad piedalīties UEFA Čempionu līgas atlases turnīrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!