Foto: Latvijas Futbola federācija

Laukumā dosimies ne jau tikai uzspēlēt futbolu pret futbola zvaigznēm, bet izrādīsim pretestību – pirms ažiotāžu izraisījušo maču pret Portugāli norāda Latvijas futbola izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs.

Latvijas izlases spēle pret pašreizējo Eiropas čempionu Portugāli, kuras rindās Rīgā redzēsim pasaules labāko futbolistu Krištianu Ronaldu, notiks piektdien, 9. jūnijā. Spēles sākums pulksten 21:45.

"Portugāle ir Eiropas čempione, tā ir stipra kā komanda. Viņi Eiropas čempionātā uzvarēja Franciju pat bez Ronaldu. Tas liecina, ka spēcīga kā komanda," uzsver Starkovs. "Favorīts visiem ir labi zināms. Tā ir Portugāle. Protams, ka respektējam pretinieku, bet no viņiem nebaidāmies. Darīsim visu, lai izskatītos cienījami uz viņu fona. Kāds rezultāts? Nu to nekad neprognozēju."

Starkovs neslēpa, ka veikta detalizēta pretinieku analīze, tomēr visi ļoti labi zina portugāļu spējas. "Protams ka Portugāle ir klasi augstāka komanda, bet visu nosaka spēle laukumā. Mēs neiziesim laukumā, lai tikai uzspēlētu pret zvaigznēm."

Starkovs nesteidzās prognozēt Latvijas izlases sākumsastāvu, jo to paziņos divas stundas pirms spēles. Tomēr Starkovs pieļāva, ka starp 11 spēlētājiem būs kāds debitants. Šajā komandas sasaukumā bez pieredzes valstsvienībā (no laukuma spēlētājiem) ir aizsargs Ņikita Koļesovs, pussargi Edgars Vardanjans, Jevgeņijs Kazačoks un Dāvis Indrāns, kā arī uzbrucējs Roberts Uldriķis.

Treniņos uz pilnu slodzi pagaidām nav piedalījušies Aleksejs Višņakovs un Gints Freimanis, tomēr Starkovs prognozē, ka līdz mačam abi būs pilnībā atveseļojušies.

Latvijas izlases galvenais treneris oficiālajā preses konferencē pilnībā neatklāja plānoto taktiku, vien bilda, ka portugāļiem relatīvi vājāk vieta ir pretuzbrukumi. "Pozicionālā spēlē viņiem aizsardzība ir ļoti spēcīga. Pretuzbrukums ir ievainojamākā vieta."

Latvijas izlase pēc UEFA pārstāvju lūguma, saglabājot spēles laukuma kvalitāti, neaizvadīja oficiālo treniņu "Skonto" stadionā, tā vietā visu laiku trenējoties "Arkādija" stadionā. Tomēr Starkovs neuzskata, ka tas kā ietekmēs sniegumu un gatavošanos mačam.

Pasaules kausa kvalifikācijas Eiropas zonas B grupā līdere ir Šveice, bet Portugāle ir otrā. Tas varētu būt viens no iemesliem, kas liks Portugālei domāt tikai par uzvaru. Tas var nākt par labu Latvijai, uzskata Starkovs. "Portugāle negrib paklupt, bet tas dod iespējas mums. Ja pretinieks laukumā nedaudz vairāk nervozē, tas ir labāk. Bet tāpat ir daudz jāstrādā laukumā, lai apturētu viņu trumpjus. Ātrums, tehnika, pieredze – tie ir viņu trumpji, jo gadu ziņā viņi nav tie jaunākie spēlētāji."

Latvijas izlases aizsargs Vitālijs Jagodinskis piekrīt Starkovam, ka mājinieki nedomā tikai doties laukumā un "uzspēlēt ar zvaigznēm". "Kā apturēt Ronaldu? Ar pašatdevi. Nedot viņam iespējas izmantot savas labākās īpašības."

"Viņiem visa komanda ir viens liels trumpis. Jāliek pretī mūsu pašatdeve, cīņasspars. Ticu, ka izrādīsim cīņu, nedosimies laukumā tikai uzspēlēt futbolu," pārliecināts ir aizsargs.

Portugāles futbolisti ir labi zināmi ar savu "aktiermākslu", pieprasot no tiesnešiem fiksēt pārkāpumu pie mazākā kontakta. Jagodinski tas neuztrauc, jo visi ir gatavi pret portugāļiem spēlēt asi, bet noteikumu robežās. "Ir jau futbolistiem arī dažādi triki, bet par tiem nestāstīšu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!