Foto: Latvijas Futbola federācija

Latvijas futbola izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs 2018. gada Pasaules kausa kvalifikāciju cer noslēgt ar divām uzvarām pār Fēru salām un Andoru, kā arī sola, ka šajos mačos valstsvienība "laimi meklēs pie pretinieku vārtiem".

Latvijas izlase sev neveiksmīgo Pasaules kausa atlasi noslēgs ar divām spēlēm pret Fēru salām (7. oktobrī) un Andoru (10. oktobrī), kuras kvalifikācijas Eiropas zonas B grupā atrodas virs Latvijas. Tāpat abas nākamās pretinieces FIFA pasaules rangā ir atrodamas virs Latvijas valstsvienības.

"Šīs mums būs ļoti atbildīgas spēles. Uzdevums ir viens uzvarēt. Svarīgi ir iegūt pārliecību par saviem spēkiem un to iedot arī partneriem komandā," tuvākajos mačos izvirzītos mērķus iezīmē Starkovs. "Fēru salām ir sabalansēts, labi iespēlēts sastāvs. Lai uzvarētu abās spēlēs, jāizdara maksimums, droši un agresīvi jāspēlē ar bumbu uzbrukumā, nevajag sevi žēlot uzbrukumā un aizsardzībā. Tad arī veiksme būs ar mums."

Lai gan Starkovs pirms valstsvienības kandidātu saraksta sacīja, ka "mainās komandas seja", lielas izmaiņas nav veiktas. Pēc ilgākas pauzes atkal kandidātu sarakstā ir naturalizētais Kristians Damians Torres, kuram ir tikai divas spēles Latvijas izlasē. Tāpat kandidātu sarakstā atgriezies aizsargs Vladislavs Gabovs un uzbrucēji Eduards Višņakovs un Roberts Uldriķis. Salīdzinot ar iepriekšējo maču sastāvu, šoreiz izsaukti nav Deniss Rakels un Vladislavs Gutkovsks, kā arī Edgars Vardanjans un Eduards Tīdenbergs.

Līdzīgi kā iepriekšējos mačos Starkova vadībā kandidātu sarakstā nav iekļauts rezultatīvi spēlējošais Torresa komandas biedrs Liepājā Artūrs Karašausks un vienīgais Latvijas pārstāvis Vācijas bundeslīgā, "Koln" uzbrucējs Artjoms Rudņevs.

"Izsaukt to vai citu kandidātu ir mana un manu asistentu izvēle. Mēs atbildam par visiem spēlētājiem. Mēs ļoti nopietni apspriedām visus kandidātus un es pieņēmu lēmumu par izsaucamajiem. Šoreiz nolēmām dot iespēju sevi apliecināt citiem," sacīja Starkovs.

Vasaras beigās pirms Latvijas izlases spēlēm pret Ungāriju un Šveici pēc kārtējiem gūtajiem vārtiem Latvijas virslīgā Karašausks ar žestiem ļāva noprast, ka gaida zvanu no Starkova. Arī nesen pēc gūtajiem vārtiem Karašausks atkārtoja savu žestu, tomēr kandidātu sarakstā viņa nav. "Kas attiecas uz šiem žestiem. Tas ir tāds "lētums", izrādīšanās. Mums vajag cilvēkus, kuri savas personiskās ambīcijas liek zemāk par valstsvienības interesēm," komentēja Starkovs.

Noslēpumaināks Starkovs bija Rudņeva jautājumā. "Izlasē viņa nav dažādu iemeslu dēļ. Tie ir nopietni iemesli. Piezvaniet paši viņam un uzjautājiet. Es ar viņu runāju pirms piecām dienām. Situācija nav mainījusies, viņš nav pat savas komandas pieteikumā."

Kandidātu sarakstā joprojām nav ilgstoši savainojumus dziedējošā, talantīgā Aleksandra Cauņas. Kā sacīja Starkovs, vasaras otrajā pusē Cauņa bijis tuvāk valstsvienības kandidātu pulkam nekā tagad. Futbolists atkal saskāries ar veselības likstām un nav prognozējams, kad varētu viņu ieraudzīt kandidātu sarakstā.

Lai gan Starkovs runāja par jauna veida izlases veidošanu, komandā joprojām ir ilggadējais Latvijas izlases kapteinis Kaspars Gorkšs, kurš solījis nākamajā gadā kandidēt uz Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidenta amatu. Tādējādi, visticamāk, tuvākajā laikā Gorkšs varētu noslēgt futbolista karjeru.

"Šobrīd viņš spēlē futbolu. Viņš ir futbolists, viens no izlases kandidātiem, tad kāpēc gan lai viņu neizsauktu? Gorkšs spēlēs, ja treniņos būs spēcīgāks par saviem konkurentiem. Viņš joprojām ir gatavs dot emocijas saviem komandas biedriem un pārliecību par komandas spēku. Es šobrīd koncentrējos uz tuvākajām divām spēlēm. Mēs jau nezinām, kas būs pēc pusgada, tas jau atkarīgs no viņa paša," par Gorkšu teica Starkovs.

Pēc savas atgriešanās Latvijas izlases galvenā trenera amatā Starkovs sacīja, ka valstsvienībai jācenšas tiekties rādīt spēcīgāko izlašu sniegumu. Taču augustā un septembrī piedzīvotie zaudējumi mačos pret Ungāriju un Šveici, kā arī rādītais sniegums neviesa optimismu līdzjutēju un žurnālistu rindās.

"Mums bija spēcīgi pretinieki. Centīsimies tagad spēlēt agresīvi. Darīsim visu, lai uzvarētu. Un laimi meklēsim pie pretinieku vārtiem. Spēlēsim agresīvi un uzbrūkoši," sola Starkovs.

Latvijas izlase pret saviem nākamajiem pretiniekiem pirmā apļa spēles aizvadīja vēl iepriekšējā galvenā trenera Mariana Pahara vadībā. Pirms gada 6. septembrī Pasaules kausa atlases ievadā Latvija viesos izmocīja uzvaru 1:0 pār Andoru, bet tad 7. oktobrī savās mājās ar 0:2 apkaunojoši zaudēja Fēru salām. Uzvara pār Andoru ir arī pēdējais Latvijas panākums pirms rekordgarās zaudējumu sērijas, kas tagad ilgst jau deviņus mačus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!