Foto: AFP/Scanpix

Vietu UEFA Eiropas līgas futbolā 1/16 finālā pēc ceturtdien aizvadītajām apakšgrupu turnīra piektās kārtas cīņām garantējušas jau 13 vienības. Vēl viena tiem var pievienoties jau piektdien, bet smaga cīņa vēl sagaidāma pašreizējai kausa ieguvējai "Sevilla".

Spānijas vienība "Sevilla" ceturtdien neizmantoja izdevību sasniegt izslēgšanas cīņas, ar rezultātu 0:2 (0:0) izbraukumā piekāpjoties Roterdamas "Feyenoord" futbolistiem no Nīderlandes. Aizvadītajā mačā pa reizei otrajā puslaikā precīzi sita Jenss Tornstra un Karims el Ahmadi.

Vēl vienā G apakšgrupas mačā Horvātijas komanda "Rijeka" ceturtdien ar 2:0 (2:0) uzveica Lježas "Standard" futbolistus no Beļģijas.

Pirms pēdējās kārtas šajā grupā "Feyenoord" komanda ar deviņiem punktiem jau garantējusi vietu izslēgšanas turnīrā, "Sevilla" un "Rijeka" kontā ir attiecīgi astoņi un septiņi punkti, bet "Standard" tikuši pie četriem punktiem.

Līdz ar to pēdējā mačā "Sevilla" savās mājās nedrīkstēs zaudēt "Rijeka" vienībai, lai iekļūtu 1/16 finālā.

Izslēgšanas spēles ceturtdien sasniedza Anglijas vienības Totenhemas "Hotspur" un Liverpūles "Everton".

Skaļu uzmanību izpelnījās "Hotspur" komandas mačs C apakšgrupā pret Serbijas vienību Belgradas "Partizan", jo tas pirmajā puslaikā tika pārtraukts uz vairāk nekā desmit minūtēm uz laukuma izskrējušu cilvēku dēļ.

Pašā cīņā "Hotspur" izcīnīja panākumu ar rezultātu 1:0 (0:0), pateicoties franču aizsarga Benžamēna Stambuli precīzam raidījumam 49.minūtē.

Vēl vienā cīņā Grieķijas komanda Tripoles "Asteras" atspēlējās no divu vārtu deficīta, cīnoties neizšķirti 2:2 (0:1) ar Stambulas "Bešiktaš" no Turcijas.

Tomēr vietu izslēgšanas spēlēs jau garantējusi ne tikai "Hotspur", bet ar "Bešiktaš" vienība, kas ieguvušas attiecīgi 11 un deviņus punktus.

Tikmēr H apakšgrupas mačā "VfL Wolfsburg" komandai no Vācijas savā laukumā ilgstoši piederēja pārsvars, tomēr tā ar 0:2 (0:1) piekāpās "Everton" futbolistiem, kuru labā izcēlās beļģi Romels Lukaku un Kevins Mirallass.

Vēl vienā mačā Francijas komanda "Lille" izbraukumā cīnījās 1:1 (0:1) ar "Krasnodar" vienību no Krievijas, izlīdzinājumu panākot vien 79.minūtē.

Pēc piecām kārtām "Everton" ar 11 punktiem jau garantējusi pirmo vietu, "VfL Wolfsburg" ar septiņiem punktiem ieņem stabilu otro vietu, bet "Lille" un "Krasnodar" kontā ir attiecīgi četri un trīs punkti. Pēdējā mačā "Lille" komandai obligāti jāuzveic Volfsburgas vienība, lai sasniegtu izslēgšanas turnīru.

A grupā ceturtdien ļoti skaistu soda sitienu realizēja šveicietis Granits Šaka, palīdzot Vācijas vienībai Menhengladbahas "Borussia" izbraukumā cīnīties 2:2 (0:1) ar "Villarreal" no Spānijas.

Vēl vienā mačā Šveices vienība "Zurich" ar 3:1 (2:1) pieveica Limasolas "Apollon" no Kipras.

Kopvērtējumā "Borussia", "Villarreal" un "Zurich" komandām ir attiecīgi deviņi, astoņi un septiņi punkti, bet izslēgšanas turnīram pagaidām vēl nav kvalificējusies neviena no tām.

B apakšgrupas līderu cīņā "Club Brugge" ceturtdien nospēlēja 0:0 (0:0) ar Itālijas komandu "Torino", bet cerības uz vietu izslēgšanas turnīrā saglabāja arī Somijas vienība Helsinku HJK, kas ar 2:1 (1:0) izrāva uzvaru pār "Kobenhavn" no Dānijas.

Spēlē Helsinkos sākotnēji pašās pamatlaika beigās viesiem neizšķirtu izrāva zviedrs Pērs Nilsons, tomēr mačs ar to nebeidzās un kompensācijas trešajā minūtē uzvaru HJK nodrošināja senegālietis Makumba Kandži.

Pirms pēdējās kārtas "Club Brugge", "Torino" un HJK komandu rēķinā ir attiecīgi deviņi, astoņi un seši punkti.

Abas 1/16 fināla dalībnieces jau zināmas arī D apakšgrupā. Ceturtdien līderu mačā Zalcburgas "Red Bull" no Austrijas izbraukumā ar 3:1 (2:1) pārspēja Skotijas spēcīgāko vienību Glāzgovas "Celtic", bet Ploješti "Astra" no Rumānijas ar 1:0 (0:0) pārspēja Horvātijas komandu Zagrebas "Dinamo".

Kopvērtējumā "Red Bull" jau garantējusi pirmo vietu, bet tai sekos "Celtic".

E apakšgrupā ceturtdien lietusgāžu dēļ netika pabeigts mačs starp Nīderlandes vienību Eindhovenas PSV un mājinieci Eštorilas "Praia" no Portugāles. Cīņa tika pārtraukta pēc aizraujoša pirmā puslaika, kurā "Praia" bija izvirzījusies vadībā ar 3:2, kaut jau cīņas 14.minūtē atradās iedzinējos ar 1:2.

Šo maču plānots pabeigt piektdienas pēcpusdienā.

Citā spēlē jau piekto uzvaru guva Krievijas komanda Maskavas "Dinamo", kas ar 2:1 (0:1) savā laukumā pārspēja Atēnu "Panathinaikos" no Grieķijas, kaut pēc puslaika atradās iedzinējos.

Kopvērtējumā Maskavas "Dinamo" komanda ar 15 punktiem jau garantējusi pirmo vietu, bet otro vietu piektdien var nodrošināt PSV komanda, ja spēli Portugālē noslēgs vismaz neizšķirti.

F grupā pārliecinoši turpina darboties Itālijas vienība Milānas "Inter", kas, spēlējot mazākumā, ceturtdien ar 2:1 (1:1) savā laukumā uzveica Dņipropetrovskas "Dņipro" no Ukrainas. Uzvaras vārtus 50.minūtē guva Pablo Osvaldo.

Citā mačā Francijas komanda "Saint-Etienne" nospēlēja 1:1 (1:1) ar Aghdamas "Karabah" no Azerbaidžānas.

Kopvērtējumā "Inter" ar 11 punktiem atrodas pārliecinošā līderpozīcijā, bet pārējās trīs vienības ir divu punktu robežās.

Savus pirmos vārtus turnīrā šosezon ceturtdien beidzot iesita Slovākijas komandas Bratislavas "Slovan", tomēr tāpat tā ar 1:3 (1:2) savā laukumā zaudēja Bernes "Young Boys" no Šveices.

Tāpat I grupā ar rezultātu 0:0 (0:0) noslēdzās mačs starp Prāgas "Sparta" no Čehijas un Itālijas vienību "Napoli".

Kopvērtējumā "Napoli" un "Sparta" komandām ir pa desmit punktiem, tomēr vietu nākamajā kārtā pagaidām garantējuši vien itāļi, jo trešajā pozīcijā esošā "Young Boys" seko ar deviņiem punktiem.

J apakšgrupas mačos "Aalborg BK" no Dānijas ar 1:0 (0:0) uzveica Rumānijas komandu Bukarestes "Steaua", bet līdere Kijevas "Dinamo" no Ukrainas ar 2:0 (0:0) bija pārāka pār Portugāles vienību Vila du Kondes "Rio Ave".

Kopvērtējumā pirmo vietu ar 12 punktiem ieņem "Dinamo", bet cerības uz otro ceļazīmi saglabā visas trīs grupas vienības, tomēr labākā situācijā pašlaik nokļuvusi "Aalborg BK".

Vēl K apakšgrupā Itālijas komanda Florences "Fiorentina", neskatoties uz nokļūšanu mazākumā, ar 2:1 (2:1) izbraukumā pārspēja Francijas komandu "Guingamp", bet Saloniku PAOK no Grieķijas izbraukumā Baltkrievijā ar 2:0 (0:0) pieveica vietējo Minskas "Dinamo".

Vietu nākamajā kārtā ar 13 punktiem jau garantējusi "Fiorentina", bet PAOK un "Guingamp" tagad ir pa septiņiem punktiem.

Savukārt L grupā Turcijas vienība "Trabzonspor" ar 3:1 (1:0) pārspēja Harkovas "Metaļist" no Ukrainas, tiekot pie otrās ceļazīmes uz izslēgšanas turnīru.

Pirmo ceļazīmi jau iepriekš bija ieguvusi Varšavas "Legia" no Polijas, kas ceturtdien pamanījās ar 0:1 (0:1) piekāpties Beļģijas komandai "Lokeren".

Pēc divu apļu grupu turnīra izslēgšanas cīņās iekļūs katras grupas divas labākās komandas, kur tām pievienosies arī UEFA Čempionu līgas apakšgrupu trešās vietas ieguvējas.

Šīgada pavasarī "Sevilla" turnīra finālā pēcspēles sitienu sērijā uzveica Portugāles komandu Lisabonas "Benfica", turnīrā uzvarot trešo reizi vēsturē.

Sacensību fināls 2015.gada 27.maijā notiks Varšavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!