Foto: AFP/Scanpix

Pašreizējie UEFA Eiropas līgas futbolā kausa īpašnieki "Sevilla" no Spānijas ceturtdien ar uzvaru sāka jaunās sezonas turnīra apakšgrupu spēles, savā laukumā ar 2:0 (2:0) pārspējot Roterdamas "Feyenoord" no Nīderlandes, bet kopumā pirmā kārta izcēlās ar vairāku komandu graujošiem panākumiem.

Jau spēles astotajā minūtē mājiniekus vadībā izvirzīja poļu pussargs Gžegožs Kričoviaks, bet 31.minūtē otros vārtus guva kamerūniešu pussargs Stefāns M'Bija.

Citā G apakšgrupas spēlē Lježas "Standard" no Beļģijas savā laukumā ar 2:0 (0:0) pārspēja "Rijeka" komandu no Horvātijas, abus vārtus gūstot spēles noslēdzošo 16 minūšu laikā.

Citviet B apakšgrupas cīņas ar vienu iegūtu punktu iesāka Beļģijas komanda "Club Brugge", kurai pieder pašlaik izīrētais Latvijas izlases uzbrucējs Valērijs Šabala. Tā savā laukumā cīnījās 0:0 (0:0) ar Itālijas vienību "Torino", kamēr citā šīs grupas mačā "Kobenhavn" no Dānijas ar 2:0 (0:0) savu skatītāju priekšā pārspēja Somijas komandu Helsinku HJK. Šajā cīņā abus vārtus guva uzbrucējs Nikolajs Jergensens.

D grupas spēles ar graujošu uzvaru atklāja Zagrebas "Dinamo" no Horvātijas, kas savā laukumā ar 5:1 (3:0) pārspēja rumāņu Ploješti "Astra", trīs vārtus gūstot alžīriešu uzbrucējam Hilalam el Arbi Sudani. Citā šīs grupas cīņā Zalcburgas "Red Bull" no Austrijas savā laukumā spēja panākt neizšķirtu 2:2 (1:1) ar slaveno Skotijas klubu Glāzgovas "Celtic", kas cīņas gaitā divreiz nenosargāja vienu vārtu pārsvaru.

Pārliecinoši sacensības sākusi arī Anglijas vienība Liverpūles "Everton", kas pašu laukumā ar 4:1 (2:0) uzvarēja "VfL Wolfsburg" futbolistus no Vācijas. Paralēlajā H apakšgrupas spēlē "Lille" no Francijas savā laukumā atspēlējās pret Krievijas klubu "Krasnodar", cīnoties neizšķirti 1:1 (0:1).

Pie graujošas uzvaras tikusi arī Šveices komanda Bernes "Young Boys", kas savu skatītāju priekšā I grupā ar 5:0 (2:0) pārspēja Bratislavas "Slovan" vienību no Slovākijas. Tāpat šajā grupā itāļu "Napoli" ar 3:1 (1:1) savā laukumā uzvarēja Čehijas klubu Prāgas "Sparta", divreiz izceļoties beļģim Drīsam Mertensam.

J apakšgrupā par vēl vienu sagrāvi parūpējās Bukarestes "Steaua" no Rumānijas, kas savā laukumā ar 6:0 (0:0) pazemoja Dānijas komandu Olborgas "AaB", lai arī pēc pirmā puslaika rezultāts vēl bija 0:0. Trīs gūti vārti šajā mačā uzbrucējam Klaudiju Keserū. Citā šīs grupas spēlē Kijevas "Dinamo" no Ukrainas izbraukumā ar 3:0 (2:0) apspēlēja Portugāles komandu Vila du Kondes "Rio Ave".

Graujošo uzvaru sēriju ceturtdien papildināja arī Saloniku PAOK, kas ar 6:1 (4:0) savā laukumā pārspēja Minskas "Dinamo" no Baltkrievijas. Šajā cīņā trīs vārtus guva uzbrucējs Stefans Atanasiadis, bet vēl K grupā Florences "Fiorentina" no Itālijas ar 3:0 (1:0) savā laukumā pieveica "Guingamp" no Francijas.

Citās ceturtdienas pirmās kārtas spēlēs A grupā Menhengladbahas "Borussia" nenosargāja pārsvaru pār "Villarreal" komandu no Spānijas, savā laukumā cīnoties 1:1 (1:0), bet Limasolas "Apollon" no Kipras par prieku saviem līdzjutējiem ar 3:2 (2:0) uzvarēja "Zurich" vienību no Šveices. Šajā cīņā viesi prata atspēlēt divu vārtu deficītu, bet trīs minūtes pirms spēles beigām bumbu savas komandas vārtos raidīja Šveices kluba aizsargs Filips Kohs.

C grupā neizšķirti 0:0 (0:0) Belgradā cīnījās vietējā Serbijas komanda "Partizan" un Anglijas klubs Totenhemas "Hotspur", bet Stambulas "Bešiktaš" no Turcijas savā laukumā nospēlēja 1:1 (1:0) ar grieķu vienību Tripoles "Asteras", kas punktu izrāva divas minūtes pirms cīņas beigām.

Mačs Belgradā izcēlās ar vietējo līdzjutēju agresīvu plakātu tribīnēs, kurā vēstītais "Tikai ebreji un mīkstie" bija kā atsauce uz "Hotspur" komandas vēsturisko saikni ar pilsētas ebreju kopienu. Sagaidāms, ka serbu klubs tiks sodīts ar bargām sankcijām.

E apakšgrupā Eindhovenas PSV no Nīderlandes savā laukumā ar 1:0 (1:0) uzvarēja Portugāles komandu Eštorilas "Praia", bet Grieķijas vienība Atēnu "Panathinaikos" savu skatītāju priekšā zaudēja Krievijas klubam Maskavas "Dinamo" ar 1:2 (0:1). Savukārt F grupā pie punkta smagā spēlē tika Azerbaidžānas Aghdamas "Karabah", savā laukumā nosargājot 0:0 (0:0) ar "Saint-Etienne" komandu no Francijas, bet Milānas "Inter" no Itālijas izbraukumā uzvarēja Ukrainas vienību Dņipropetrovskas "Dņipro" ar 1:0 (0:0).

Visbeidzot, L grupas cīņu ievadā "Trabzonspor" no Turcijas ar 2:1 (1:0) izbraukumā uzvarēja Ukrainas komandu Harkovas "Metaļist", panākumu nodrošinot kompensācijas laika ceturtajā minūtē, bet Varšavas "Legia" no Polijas savā laukumā ar 1:0 (0:0) pārspēja Beļģijas vienību "Lokeren".

Pēc grupu turnīra izslēgšanas cīņās iekļūs katras grupas divas labākās komandas, kur tām pievienosies arī UEFA Čempionu līgas apakšgrupu trešo vietu ieguvējas.

Šīgada pavasarī "Sevilla" turnīra finālā pēcspēles sitienu sērijā uzveica Portugāles komandu Lisabonas "Benfica", turnīrā uzvarot trešo reizi vēsturē.

Sacensību fināls 2015.gada 27.maijā notiks Varšavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!