Foto: AFP/Scanpix
Eiropas vadošie futbola klubi, kuri ir apvienojušies Eiropas Klubu asociācijā (ECA), neatbalsta priekšlikumu palielināt Pasaules kausa finālturnīru dalībnieku skaitu no 32 uz 40 komandām.

Kā zināms, šādu priekšlikumu izteica Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) ģenerālsekretārs Džanni Infantīno, kurš ir viens no pieciem pretendentiem uz Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidenta amatu.

ECA vadība pēc divu dienu sanāksmes Parīzē izplatīja paziņojumu, kurā uzsver nepieciešamību saglabāt "veselīgu balansu" starp klubu un nacionālo izlašu spēlēm, taču dalībvalstu skaita palielināšana Pasaules kausa finālturnīros būtu papildu slogs vēl lielākam skaitam futbolistu, kas negatīvi atsauktos arī uz klubiem, kuri viņiem maksā algas.

"Spiediens uz spēlētājiem jau tā ir kļuvis pārāk liels, kas noved pie fiziskas pārpūlēšanās. Klubi apzinās, ko nacionālās izlases nozīmē savu valstu federācijām, taču mums ir atbildība arī pret spēlētājiem," norādīja ECA viceprezidents Umberto Gandīni, kurš pārstāv Itālijas klubu "AC Milan".

Neskatoties uz Infantīno idejas noraidīšanu, ECA pauda, ka atbalstīs UEFA ģenerālsekretāru cīņā par FIFA prezidenta amatu.

Jau ziņots, ka FIFA prezidenta vēlēšanas norisināsies 26.februārī, un tajās bez Infantīno piedalīsies arī Āzijas Futbola konfederācijas (AFC) vadītājs šeihs Salmans bin Ebrahims al Halifs, francūzis Žeroms Šampaņs, kurš ir bijušais FIFA ģenerālsekretāra vietnieks, un Jordānijas princis Ali bin al Huseins, kā arī FIFA pretrasisma un pretdiskriminācijas organizāciju biedrs Tokijo Sehvali no Dienvidāfrikas Republikas.

Tāpat ECA pārstāvji apsprieda ideju par UEFA Čempionu līgai alternatīvas futbola Eiropas superlīgas izveidošanu, taču ECA prezidents Karls Haincs Rumenige, kurš ir arī Vācijas futbola granda Minhenes "Bayern" vadītājs, norādīja, ka pagaidām par šādu iespēju ir pārlieku ātri runāt.

"Mēs apspriedām iespējas, kā Eiropas klubu futbols varētu attīstīties nākotnē, taču par Eiropas superlīgas izveidi vadošajām komandām runāt ir par agru," sacīja Rumenige.

Janvārī tieši Rumenige, uzstājoties Itālijā, norādīja, ka nākotnē varētu tikt izveidota Eiropas klubu superlīga, kur spēlētu 20 spēcīgākās kontinenta komandas no Vācijas, Anglijas, Spānijas, Itālijas un Francijas, jo šo valstu labākās komandas pret citām nacionālo čempionātu vadošajām vienībām kļūst arvien spēcīgākas.

Patlaban Eiropas futbola klubi sacenšas divos kontinenta mēroga turnīros UEFA Čempionu līgā un UEFA Eiropas līgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!