Foto: AFP/Scanpix
Pasaules līmeņa futbolā viens veiksmīgs darījums komandu var padarīt ļoti konkurētspējīgu, tāpēc bagātāko komandu īpašnieki bieži vien nežēlo naudu meistarīga futbolista iegādei. Tikmēr mazākas komandas lūko kādu pārdot, lai uzlabotu savu finansiālo situāciju.

Aizvadītajā nedēļā portāls "Delfi" aplūkoja neveiksmīgākās spēlētāju pārejas mūsdienu futbolā, bet šonedēļ, atsaucoties uz portālu "championat.com", piedāvājam aplūkot finansiāli veiksmīgākos darījumus futbolā.

Beila darījums padara "Hotspur" par lielākajiem ieguvējiem


Foto: Scanpix

Mūsdienu futbolā lielākos ienākumus par viena futbolista pārdošanu ieguvusi Totenhemas "Hotspur" komanda. Tā Garetu Beilu no "Southampton" iegādājās par 14,7 miljoniem eiro, bet pēc sešiem gadiem viņu Madrides "Real" komandai pārdeva pa 100 miljoniem.

Tas "Hotspur" komandu padara par transfēra biznesa čempioniem. Kluba vadītājam ļoti nepatīk tērēt lielas naudas futbolistu iegādei, bet ar Beilu viņš "izvilka pilnu lozi". Pievienojoties "Hotspur" komandai, Beils bija jauns un haotisks spēlētājs ar satriecošu ātrumu, bet pāris gadu laikā kļuva par pasaules klases malējo pussargu. Par viņu "Real" arī samaksāju iespaidīgo naudas summu, bet "Hotspur" ieguvums par velsieti bija 85,3 miljoni.


Krištianu Ronaldu došanās uz Madridi finansiāli iepriecina „United”


Foto: AFP/Scanpix

2003.gadā Mančestras "United" par Krištianu Ronaldu Lisabonas "Sporting" komandai samaksāja 17,5 miljonus eiro, taču 2009.gadā viņš pārcēlās uz Madrides "Real" par 94 miljoniem eiro. Angļu klubs par šo futbolistu vien nopelnīja 76,5 miljonus eiro.

Uz to brīdi tas bija lielākais darījums futbola vēsturē. Tajā vasarā Madrides "Real" pamatīgi atvēra savu maciņu un iztērēja milzīgas naudas summas jaunu spēlētāju piesaistei. Tikmēr Mančestras "United" ieguva lielu naudas summu, tomēr sportiskajā ziņā rezultāti vairs nebija tik augstvērtīgi. 


„Juventus” saskata Zidānā potenciālu un „uzvārās” ar viņu


Foto: AFP/Scanpix

Turīnas "Juventus" Zinedinu Zidānu no Bordo "Girondins" iegādājās par 3,5 miljoniem eiro, bet piecas sezonas vēlāk viņu pārdeva par 73,5 miljoniem.

Vēl viens izcils piemērs, kad klubs futbolistā saskata milzīgu potenciālu un uz viņa rēķina iegūst finansiālu labumu. Itālijas čempionātā Zidāns sāka spēlēt kā spilgts talants, bet prom no Turīnas devās kā superzvaigzne un labākais spēlētājs pasaulē. Arī šoreiz "Real" bija tā, kas maksāja iespaidīgo naudas summu, bet šoreiz tas atmaksājās par visiem 100 procentiem. Šī darījuma rekordi ilgu laiku netika pārspēti.


Skandalozais darījums starp „Barcelona” un „Real”


Foto: Reuters/Scanpix

Viens no "skaļākajiem" darījumiem pasaules futbolā ir Luiša Figu pāreja no "Barcelona" uz tās principiālākajiem konkurentiem Madrides "Real". Lai arī Barselonas fani Figu sauca par nodevēju, tomēr komanda no tā ieguva labumu.

"Barcelona" par Figu "Sporting" komandai samaksāja 2,5 miljonus eiro, bet pārdeva viņu par 60 miljoniem. Pēc šī darījuma "Barcelona" un "Real" dueļi ieguva pavisam citu vērtību. Abu komandu pirmajā tikšanās reizē gandrīz viss "Nou Camp" stadions bija pret Figu. Viņam meta ar visu, kas bija pa rokai. Figu pēc tam spēlēja Milānas "Inter" komandā, kurai pievienojās, kā brīvais aģents. 


„AC Milan” atrod Kakā un realizē viņa talantu pilnā apmērā


Foto: EPA/LETA

"AC Milan" par brazīlieti Kakā kopumā ieguva 56,75 miljonus eiro - viņu par 8,25 miljoniem iegādājās no "Sao Paulo", bet par 65 miljoniem pārdeva Madrides "Real" komandai.

Kakā darījums no Madrides "Real" skata punkta ir ļoti neveiksmīgs, bet no "AC Milan" - izcili veiksmīgs. Milānā brazīlietis sāka spēlēt 21 gada vecumā, ātri nopelnot vietu sākumsastāvā. Viņš spēlēja augstā līmenī un izcīnīja trofejas, kā arī ieguva individuālu atzinību, bet Madridē viņam traucēja savainojumi un attieksme laukumā. "AC Milan" komandā viņš atgriezās kā brīvais aģents. 


„Košanas skandāli” nemazina Suaresa vērtību


Foto: AFP/Scanpix

Par Urugvajas futbola uzbrucēju Luisu Suaresu "Liverpool" viņa iepriekšējai komandai Amsterdamas "Ajax" samaksāja 26,5 miljonus eiro, bet "Barcelona" komandai viņu pārdeva par 81 miljonu.

Iespējams, ka "Liverpool" par Suaresu varēja iegūt vēl vairāk miljonu, taču aizvadītajā vasarā uzbrucējs Pasaules kausa izcīņā atkārtoti iekoda pretiniekam, un par to FIFA viņu diskvalificēja. Tas "Barcelona" neapturēja no darījuma, jo Suaress ir ļoti meistarīgs vārtu guvējs. Šis "Liverpool" bija labākais darījums kluba vēsturē. 


„Napoli” darījums ar „naudīgo” Parīzes „Saint-Germain”


Foto: AFP/Scanpix

Edisons Kavani "Napoli" komandai pievienojās no "Palermo" par 12 miljoniem, bet uz "Saint-Germain" viņš pārgāja pa 64,5 miljoniem.

"Napoli" ļoti rūpīgi izvērtēja Kavani lietderību komandā. Viņš no sākuma tika izīrēts, bet pēc tam par viņu samaksāja prasītos 12 miljonus, kas atmaksājās. Uzbrucējs savu vērtību šajā komandā tikai palielināja, regulāri gūstot vārtus. Parīzes komandai tieši šāds uzbrucējs bija vajadzīgs, un tā samaksāja par viņu lielo pārejas naudu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!