Foto: F64

"Ventspils" komanda trešdien Latvijas kausa izcīņas finālā 11 metru sitienu sērijā pieveica ambiciozo "Riga" un jau septīto reizi ieguva šo trofeju.

"Skonto" stadionā notikušajā finālā pēc pagarinājuma komandas cīnījās neizšķirti 2:2 (0:0, 1:1), bet 11 metru sitienu sērijā uzvaru ar 6:5 guva "Ventspils".

"Riga" komandas labā vārtus pamatlaikā guva Valērijs Šabala, kamēr ventspilniekiem izcēlās talantīgais nigērietis Tosins Ajeguns. Savukārt pagarinājumā vispirms atzīmējās rīdzinieku futbolists Ēriks Punculs, bet "Ventspilij" cerības atgrieza baltkrievu leģionārs Artjoms Vaskovs

Spēle iesākās līdzvērtīgi, tomēr "Riga" futbolistiem jau pirmajās minūtēs bija iespēja atklāt šīs cīņas rezultātu, bet vārti tā arī netika gūti. Kopumā pirmais puslaiks aizritēja bez daudz vārtu gūšanas iespējām, bet 17.minūtē "Ventspils" komandai bija bīstams soda sitiens. Tomēr arī šī iespēja palika neizmantota.

Pirmā puslaika beigās iniciatīva pārgāja "Riga" rokās, kas gan bīstamās vārtu gūšanas iespējās nerealizējās.

Šīs cīņas 52.minūtē "Riga" bija divas lieliskas iespējas atklāt rezultātu - vispirms viltīgu sitienu no tālas distances izpildīja Oļegs Laizāns, pārsteidzot "Ventspils" vārtsargu Andreju Pavlovu, turklāt arī brīdi vēlāk pēc stūra sitiena vēlreiz glāba ventspilnieku vārtsargs.

Savukārt uzreiz pēc tam pretuzbrukumā rezultātu atklāja "Ventspils", kad ātrā skrējienā izcēlās Ajeguns, kurš vārtus guva mača 54.minūtē. Tiesa, pāris minūtes vēlāk ventspilniekus pēc Laizāna bīstama sitiena vēlreiz glāba Pavlovs.

Iniciatīva bija pārgājusi "Riga" pusē, kas centās atspēlēties, turklāt tas arī diezgan ātri vainagojās panākumiem, kad 62.minūtē pēc centrējuma soda laukumā izcēlās Šabala. Arī pamatlaika turpinājumā lielāka kontrole piederēja rīdziniekiem, tomēr to pārvērst vārtu guvumā neizdevās, tāpēc duelis turpinājās pagarinājumā.

Arī pagarinājumā iniciatīva piederēja "Riga" vienībai, kas turklāt pēc teicamas saspēles 102.minūtē izvirzījās vadībā - lielisku Hizira Apajeva piespēli soda laukumā izmantoja Punculs.

Pēc šāda pavērsiena "Ventspils" komandai vairs nebija, kur atkāpties, tāpēc tai atlikušajā laikā bija jāgūst vismaz vieni vārti. Kurzemes komanda centās radīt spiedienu, turklāt tas vainagojās panākumiem 114.minūtē, kad skaistu un precīzu sitienu vārtu devītniekā izdarīja Vaskovs.

Pagarinājuma turpinājumā neviena no komandām vārtus vairs neguva, tāpēc Latvijas kausa ieguvējs bija jānoskaidro 11 metru sitienu sērijā. Tajā vispirms ventspilnieks Eduards Tīdenbergs nebija precīzs, kamēr Šabala sita precīzi, panākdams 1:0 par labu rīdziniekiem. Otrajā sērijā kurzemnieku labā precīzs bija Ajeguns, kamēr Vitālija Smirnovs raidījumu atvairīja Pavlovs, bet trešajā sērijā Vitālijs Rečickis un Laizāns bija precīzi.

Līdz ar to pēc trim sērijām rezultāts bija neizšķirts 2:2. Pēcāk pieredzējušais ventspilnieku uzbrucējs Ģirts Karlsons bija precīzs, turklāt to pašu paveica arī pretinieku spēlētājs Antons Kurakins. Piektajā sērijā Aleksejs Aleksejevs sita vārtiem secen, tomēr "Ventspili" pēc Apejeva sitiena glāba Pavlovs.

Tikmēr sestajā sitienu sērijā precīzi bija Jurijs Žigajevs ("Ventspils") un Oļegs Timofejevs ("Riga"), bet nākamajā sērijā trāpīja arī Antons Jemeļins ("Ventspils") un Ivans Jeņins ("Riga"). Astotajā sērijā ventspilnieku futbolists Ņikita Koļesovs bija precīzs, kamēr mājinieku futbolista Antonija Černomordija sitienu atvairīja Pavlovs.

Līdz ar to 11 metru sitienu sērijā ar 6:5 uzvarēja "Ventspils".

"Ventspils" komanda Latvijas kausā tagad triumfējusi septiņas reizes, līdz šim pēdējo reizi to paveicot 2013.gadā, savukārt vien otro sezonu valsts augstākajā līgā spēlējošā "Riga" centās tikt pie pirmās nozīmīgās trofejas vēsturē.

Tāpat pēc šī mača kļuva zināms, ka ceļazīmi uz UEFA Eiropas līgas kvalifikāciju ieguva pērnās sezonas Latvijas ceturtā spēcīgākā komanda "Liepāja"/"Mogo", jo ventspilnieki pie ceļazīmes bija tikuši jau iepriekš. Ja kausu būtu ieguvusi "Riga", pie iespējas spēlēt Eirokausos būtu tikusi šī komanda.

Iepriekšējās trijās sezonās Latvijas kausā triumfēja "Jelgavas" komanda, pērn finālā apspēlējot Jūrmalas "Spartaku". Sezonas beigās tieši šīs divas komandas ieguva pirmās divas vietas virslīgas kopvērtējumā.

Abas komandas šosezon "SynotTip" futbola virslīgā reizi jau tikās, kad tika fiksēts rezultāts 0:0. Zīmīgi, ka jau šajā nedēļas nogalē tās savā starpā tiksies vēlreiz, samērojot spēkus Ventspilī.

Pagājušajā nedēļas nogalē abas komandas pēdējos mačus pirms kausa fināla aizvadīja neveiksmīgi - "Riga" virslīgas ietvaros ar 0:2 piekāpās "Liepāja"/"Mogo", pārtraucot piecu uzvaru sēriju, bet "Ventspils" spēlēja 1:1 ar "Metta"/"Latvijas Universitāte". Pēc mača abu komandu galvenie treneri neslēpa, ka, iespējams, futbolisti jau pārāk daudz domājuši par kausa finālu, kas čempionāta mačā traucējis parādīt labāko sniegumu. Zīmīgi, ka vien pagājušās nedēļas beigās par "Riga" galveno treneri tika apstiprināts Krievijas speciālists Jevgēņijs Perevertailo.

Latvijas kausa izcīņas fināls Latvijas galvaspilsētā notika pēc trīs gadu pārtraukuma - "Skonto" stadionā tas iepriekšējo reizi norisinājās 2012./2013 gada sezonā, bet nākamajos trīs gados turnīra izšķirošo spēli uzņēma Jelgava, Ventspils un Jūrmala.

Trešdien "Skonto" stadionā norisinājās pirmā spēle šogad un arī pirmā pēc īpašnieku strīda, kad tika demontētas apgaismes lampas, kā arī vairākos sektoros noņemti krēsli.

Pērnā gada beigās tika ieviestas izmaiņas Latvijas kausa izcīņas izspēlē, kas līdz ar 2017.gadu paredz atgriešanos pie turnīra izspēles viena kalendārā gada ietvaros. Šīs izmaiņas nozīmē, ka šogad tiks izspēlēti divi Latvijas kausa izcīņas turnīri - vispirms noslēgsies 2016./17. gada Latvijas kausa izcīņas sezona, savukārt jūnijā sāksies 2017. gada Latvijas kausa izcīņas sezona, kas noslēgsies ar finālu oktobra izskaņā.

Latvijas kauss futbolā vienā sezonā tika izspēlēts līdz 2008.gadam, bet kopš 2009./10.gada tas tiek iesākts iepriekšējā sezonā un pabeigts nākamā gada pavasarī. Līdz ar to ceturtā Latvijas dalībniece Eirokausos tiek noskaidrota vien aptuveni mēnesi pirms jaunās UEFA Eiropas līgas sezonas sākuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!