Foto: F64

No Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta izslēgta "Gulbenes" komanda, kas pieķerta spēļu rezultātu ietekmēšanā. Tāpat četriem spēlētājiem piespriestas diskvalifikācijas, vēsta Latvijas Futbola federācija (LFF).

LFF ir saņēmusi divus UEFA Krāpniecisko darbību analīzes sistēmas (BFDS) ziņojumus par manipulācijām ar spēles rezultātiem. Spēles negodīgi esot noslēgušās 2015.gada 18.aprīlī starp "Skonto" – "Gulbene" un 25.maijā starp Jūrmalas "Spartaks"– "Gulbene". Attiecībā uz 2015.gada 18.aprīļa spēli "Skonto" – "Gulbene" UEFA BFDS ziņojumā ir norādīts, ka ir pietiekoši daudz pierādījumu, lai varētu secināt, ka minētā spēle, iespējams, tika izmantota, lai īstenotu prettiesisku manipulāciju ar spēles rezultātiem. Savukārt attiecībā uz 2015.gada 25.maija spēli "Spartaks" – "Gulbene" UEFA ziņojumā ir daudz pierādījumu, lai secinātu, ka "Gulbene" spēli ar lielu vārtu starpību zaudēja apzināti, ar nolūku iegūt labumu.

LFF ir uzklausījusi "Gulbenes" galveno treneri Vladimiru Pačko, kurš norādīja uz to, ka atsevišķi spēlētāji spēļu laikā nepilda viņa norādījumus attiecībā uz komandas taktiku. Tas ļāvis secināt, ka spēlētāji saņēma norādes no kādām citām personām, kuras neietilpst komandas treneru sastāvā. Pačko atklāja, ka ir novērojamas manāmas atšķirības spēlētāju pašatdevē un attieksmē, ja salīdzina treniņus un spēles. Treniņu laikā spēlētāji manāmi nopietnāk attiecas pret trenera uzdevumiem un norādēm. Ņemot vērā iepriekšminēto, LFF Disciplinārajai komitejai bijis pamats uzskatīt, ka trenera uzdevumi Virslīgas spēļu laikā netiek pildīti, lai nodrošinātu nepieciešamo spēles rezultātu labuma gūšanas nolūkos.

LFF jau aprīlī vērsās pie kluba vadības un Gulbenes pašvaldības ar brīdinājumu par aprīļa spēles aizdomīgo ritējumu. Disciplinārā komiteja secinājusi, ka brīdinājums nav ņemts vērā un spēles rezultāts ietekmēts atkārtoti. Līdz ar to "Gulbene" tiek izslēgta no Virslīgas čempionāta. "Gulbenei" tiek noteikta pārcelšanu uz zemāku līgu, sākot no 2016.gada, komanda ir tiesīga pieteikties Latvijas 2.līgas čempionātam. Tāpat tiek anulēti "Gulbenes" komandas līdzšinējie rezultāti 2015.gada Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" čempionātā (tajā skaitā punkti, gūtie un ielaistie vārti) un, neņemt tos vērā, nosakot klubu vietu sadalījumu 2015.gada Latvijas Virslīgas čempionāta turnīra tabulā. Disciplinārās sankcijas, kas tika saņemtas Virslīgas čempionāta spēlēs ar komandas "Gulbene" dalību, paliek spēkā visām komandām.

Savukārt diskvalifikācijas piespriestas Artjomam Loginovam, Denisam Tarasovam (abi – "Metta/LU"), Sergejam Mišinam ("Gulbene") un Dmitrijam Šiļukam (pagājušajā sezonā "Jūrmala").

Tarasovs un Loginovs diskvalificēti uz 12 mēnešiem, bet Mišins un Šiļuka saņēmuši sodus uz nenoteiktu laiku.

2015. gada 19. maijā LFF Godīgas spēles un ētikas komitejā nonāca jautājums par spēļu rezultātu ietekmēšanu šī gada "SMScredit.lv Virslīgas" 1. kārtas spēlē starp "Metta"/LU un FK "Ventspils" komandām. Tika uzklausīti vairāki Rīgas kluba spēlētāji, kuriem tika piedāvāts veikt darbības, kas vērstas uz spēļu rezultātu ietekmēšanu. Uzklausot iepriekšminētās personas un saņemot viņu rakstiskās liecības, bija pamats uzskatīt, ka pirms 2015. gada 14. marta spēles starp "Metta"/LU un FK "Ventspils" tika organizēts šīs spēles rezultāta ietekmēšanas mēģinājums. Pēc lietas ietvaros iegūtās informācijas secināts, ka Artjoms Loginovs piekrita ietekmēt iepriekšminētās spēles rezultātu. Pēc tam, darbojoties kopīgi ar Dmitriju Šiļuku un Sergeju Mišinu, tika organizēta citu "Metta"/LU spēlētāju iesaistīšana. Loginovs ir piekrita piedalīties spēļu rezultātu ietekmēšanā un mudināja to darīt savus komandas biedrus.

Visiem futbolistiem piemērots aizliegums piedalīties jebkādās ar futbolu saistītās aktivitātēs, tostarp piedalīties LFF organizēto sacensību spēlēs, kā arī atrasties ģērbtuvēs, tehniskajā zonā, iekļūt stadionos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!