Foto: LETA

Latvijas Futbola federācija (LFF) ceturtdien notikušajā preses konferencē pirms Latvijas virslīgas jaunās sezonas sākuma solīja agresīvi vērsties pret negodīgu spēļu darboņiem, taču kārtējo reizi nevarēja minēt nevienu savu darbības veidu. Tāpat diennakti pirms sezonas sākuma nav skaidrības ne par dalībnieku skaitu, ne par spēļu grafiku.

Piektdienas vakarā ar jaunizveidotā kluba "Liepāja" un "Metta/ LU" spēli Kurzemē sāksies 2014.gada Latvijas futbola čempionāts, kurā gan vēl nav zināms pilns dalībnieku skaits. Tikai ceturtdienas vēlā vakarā uz atkārtotu sēdi sanāks LFF Apelāciju komisija, kas izskatīs jautājumu par valsts titulētākā kluba "Skonto" un Daugavpils "Daugava" pielaišanu vai nepielaišanu dalībai. Kā zināms, abiem klubiem nav izsniegta licence dalībai un abi klubi iesnieguši apelāciju.

Tieši LFF nesakārtotības un nokavētās rīcības dēļ šogad kavējas Latvijas virslīgas sezonas sākums. Sākotnēji pirmās spēles bija ieplānotas jau iepriekšējās nedēļas nogalē, taču LFF licencēšanas komisija savlaicīgi nepieņēma lēmumu par licenču piešķiršanu. Tā kā abas komandas iesniedza apelāciju, tad savlaicīgi čempionātu nevarēja sākt, jo Apelāciju komisijas sēde bija plānota jau pēc sākotnējā čempionāta sākuma datuma. Tagad "Skonto" un Daugavpils "Daugavas" liktenis kļūs zināms tikai nepilnu diennakti pirms sezonas sākumā.

LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis nemācēja atbildēt tieši, kurš vainīgs, kādēļ kavējas čempionāts, vien atzīstot, ka "Licencēšanas komisijai vajadzējis būt stingrākai" un "klubi pārāk izlaidušies". Mežeckis nevēlējās prognozēt, kāds varētu būt Apelāciju komisijas lēmums, jo to izlems komisijas priekšsēdētājs Kārlis Villerušs un divi pieaicināti juristi.

Lai gan LFF Licencēšanas komisija jau pieņēmusi lēmumu un nav izsniegusi licences dalībai virslīgā "Skonto" un Daugavpils "Daugava", Mežeckis nemācēja izskaidrot, kāda būs komandu nākotne - kādās sacensībās tie drīkstēs startēt un kādi būs sodi par licencēšanas prasību neizpildi Izņemot licences neizsniegšanu).

Latvijas virslīgas valdes loceklis Ainārs Tamisārs sarunā ar portālu "Delfi" pauda neapmierinātību ar radušos situāciju, kad sacensību rīkotājs - biedrība "Latvijas Futbola virslīga" - ir kā ķīlnieks, kurš atkarīgs no LFF lēmuma. Tomēr virslīgas vadībai ir izstrādāti plāni attiecībā uz visiem iespējamiem risinājumiem saistībā ar "Skonto" un Daugavpils "Daugava" - ir zināms spēļu grafiks gan astoņu, gan deviņu, gan desmit komandu gadījumā.

Tamisārs piebilda, ka šobrīd nav skaidrība par "Skonto" dalību virslīgā, ja Apelācijas komisija lems par labu klubam. Šobrīd abi klubi nav virslīgas biedri, jo, nesaņemot licenci, klubs automātiski tiek izslēgts no biedru pulka. Ja "Skonto" saņems licenci, tad virslīgai nāksies atjaunot klubu savu biedru pulkā, taču pēc tam, iespējams, tiks lemts par "Skonto" izslēgšanu, jo klubs nav nokārtojis finansiālās saistības ar organizāciju.

Kā ierasts, pirms sezonas viena no aktuālākajām problēmām ir aizdomīgās spēles. Lai gan kopš Daugavpils "Dinaburg" skandāla Latvijā nav fiksēts neviens gadījums, kad kāda persona vai klubs būtu sodīti par spēļu rezultātu ietekmēšanu, LFF kārtējo reizi sola "aktīvi un bez kompromisiem cīnīties" pret šo sērgu un "bargi sodīt vainīgos". Mežeckis masu mediju pārstāvjus turpināja "apbērt" ar solījumiem "par skaļām lietām", "jauniem faktiem", utt., taču konkrētus faktus nevarēja minēt. Vēlāk LFF ģenerālsekretārs izvairīgi atbildēja uz jautājumu, vai Latvijas futbola tādējādi ir tīrs no negodīgiem cilvēkiem, bilstot, ka īsti jau tīrs Latvijas futbols nav.

Tikmēr klubu pārstāvji izvairīgi runāja par vēl vienu nesakārtotu jautājumu Latvijas futbolā - profesionāli futbolisti un amatieri. 2014.gada Latvijas futbola čempionātam lielākā daļa futbolistu pieteikti kā amatieri, starp viņiem ir arī daudzi ārzemju futbolisti. LFF ģenerālsekretārs Mežeckis bija izbrīnīts par šādu faktu un teica, ka katru gadījumu vajag skatīt atsevišķi. Savukārt Vladimirs Šteinbergs no Rīgas "Daugava", kurā ir vairāki leģionāri "amatieri", situāciju skaidroja šādi: daudzi ārzemnieki šeit spēlējot par saviem līdzekļiem, lai vēlāk pārietu uz citu klubu, kur varētu labāk nopelnīt. Tādēļ futbolisti nāk ar iniciatīvu slēgt amatieru līgumus, lai pāreju gadījumos nerastos sarežģījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!