Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
"Gada Balvas sportā 2014" svinīgajā ceremonijā, kas piektdien notika kultūras pilī "Ziemeļblāzma", par Latvijas labākajiem sportistiem otro gadu pēc kārtas atzina skeletonistu Martinu Dukuru un cīkstoni Anastasiju Grigorjevu.

Martinam Dukuram 2014.gada sezona bija lieliska - zelta medaļa Eiropas čempionātā skeletonā, neapstrīdama uzvara pasaules kausā, triumfējot sešos no astoņiem sacensību posmiem. Līdz izcilam panākumam pietrūka vien zelta ziemas Olimpiskajās spēlēs Sočus, kur šoreiz nācās piekāpties mājas trasi līdz niansēm iepazinušajam Aleksandram Tretjakovam.

24 gadus vecajai daugavpilietei Anastasijai Grigorjevai Labākās Latvijas sportistes laurus nodrošināja šosezon izcīnītā zelta medaļa Eiropas čempionātā brīvajā cīņā un bronzas medaļa pasaules meistarsacīkstēs. Šī bija viņas trešā zelta medaļa Eiropas labāko pieaugušo sportistu konkurencē.

Līdzjutēju balsojumā par gada populārāko sportistu finālā bija iekļuvuši trīs pretendenti - tenisists Ernests Gulbis, autosporta pasauli pārsteigušais rallijkrosa bronzas medaļnieks Reinis Nitišs un biatlonists Andrejs Rastorgujevs. Pirmajā kārtā viņi savāca visvairāk balsu no 15 žūrijas izvirzītajiem pretendentiem. Finālā niknākā cīņa izvērsās starp Gulbi un Nitišu, tomēr galu galā lielāks atbalstītāju pulks izrādījās R. Nitišam, kurš šogad lika par sevi runāt autosporta līdzjutējiem abās Atlantijas okeāna pusēs.

18 gadus vecā Reiņa Nitiša veikumu atzinīgi novērtēja arī žūrija, piešķirot viņam balvu nominācijā Labākais tehnisko sporta veidu sportists. R. Nitišs savā debijas sezonā Pasaules rallijkrosa čempionāta prestižākajā klasē "SuperCar" piecos no 12 posmiem kāpa uz goda pjedestāla, vienreiz tiekot arī uz tā augstākā pakāpiena. Gada laikā sakrātie punkti viņam nodrošināja bronzas medaļu sacensību kopvērtējumā.

Labākā Latvijas trenera balvu saņēma bobsleja speciālists Sandis Prūsis, kura vadībā Oskara Melbārža četrinieku ekipāža Sočos daudziem par pārsteigumu izcīnīja Olimpisko sudrabu un daudzsološi iesākusi arī jauno sezonu. Panākums Sočos bija pirmā Latvijas bobslejistu Olimpiskā medaļa kopš valsts neatkarības atgūšanas, tādējādi S.Prūsim pie izlases vadības stūres izdevās izdarīt to, kas nebija pa spēkam, pašam ilgus gadus vadot bobu.

Atzinību izpelnījās arī bobsleja pilots Oskars Melbārdis ar stūmējiem Daumantu Dreiškenu, Arvi Vilkasti un Jāni Strengu, saņemot balvu kā Labākā Latvijas komanda individuālajos sporta veidos. Bobslejisti vēsturiskajam Olimpiskajam panākumam šosezon pievienoja arī 4.vietu Eiropas čempionātā, kā arī divas uzvaras Pasaules kausa posmos un 6.vietu kopvērtējumā.

Latvijas hokeja izlase februārī saviem līdzjutējiem sagādāja milzumdaudz pozitīvu emociju, azartiski cīnoties Olimpiskajā turnīrā un iekļūstot ceturtdaļfinālā. Pašaizliedzīgā spēlē pret hokeja dzimteni Kanādu, mūsējie līdz beigu svilpei kutināja nervus NHL superzvaigznēm, piekāpjoties ar rezultātu 1:2. 8.vieta ir augstākais mūsu hokejistu panākums Olimpiskajā turnīrā, tādēļ pelnīta uzvara arī nominācijā Labākā Latvijas sporta spēļu komanda.

Par Latvijas sporta jauno cerību jeb Uzlecošo zvaigzni žūrija atzina 17 gadīgo tenisisti Jeļenu Ostapenko, kura uzvarēja Vimbldonas junioru turnīrā, Pasaules Jaunatnes Olimpiskajās spēlēs dubultspēlē kopā ar lietuvieti Alvili Parazinskaiti izcīnīja bronzas medaļu un junioru ranga tabulā uzkāpa līdz 2.vietai.

Gada sporta notikums Latvijā šogad bija tā dēvētās "motokrosa Olimpiskās spēles" jeb Nāciju kauss, kas septembra beigās pievērsa motoru sporta cienītāju skatienus Ķeguma trasei. Pasaulē nozīmīgākajās motokrosa sacensībās piedalījās 34 valstu komandas, kurās startēji daudzi pasaulslaveni sportisti.

Prestižo balvu par mūža ieguldījumu sportā saņēma Latvijas futbola simtgades labākais tiesnesis, ilggadējais sporta darbinieks, žurnālists un viens no spilgtākajiem futbola entuziastiem pēc valsts neatkarības atjaunošanas Miķelis Lenerts-Rubenis.

Savukārt nominācijā Par cīņas gribu atzinību izpelnījās triatlonists Jevgeņijs Birins. Piedaloties vienā no sarežģītākajām sporta sacensībām - triatlona maratonā "Ironman" - viņam aptuveni 200 metrus pirms finiša kāju muskuļi neizturēja slodzi. Jevgeņijs sabruka zemē, taču no trases darbinieku palīdzības atteicās un uz ceļiem aizrāpoja līdz finišam, kur medaļu saņēma jau atrodoties mediķu aprūpē.

Par paraugu sportā šogad atzīta volejboliste Inguna Minusa, kura gan pati tikusi pie augstākā kaluma medaļām, 2009.gadā triumfējot Eiropas čempionātā pludmales volejbolā, gan palīdz atraisīt talantu citiem, izveidojot volejbola skolu. Inguna nesen pabeidza treneru izglītības kursus Amerikā, atjaunojusi Latvijas sieviešu volejbola izlasi, kā arī aktīvi iesaistās klasiskā volejbola attīstīšanā Rīgā.

Paralimpiskās komitejas speciālbalvu ieguva šķēpmetējs Dmitrijs Silovs, kurš augustā uzvarēja Eiropas čempionātā, finālsacensību laikā uzstādot savu personisko rekordu un tuvāko sekotāju apsteidzot par veseliem sešiem metriem.

LOK Speciālbalvu saņēma Bobsleja federācijas ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis, kurš ar ilggadēju, mērķtiecīgu, daudzveidīgu un, kas sevišķi svarīgi, rezultatīvu ieguldījumu vienu sporta veidu - bobsleju, Latvijā ir attīstījis no tā pamatiem, līdz Olimpiskajām virsotnēm. Zinta Ekmaņa izdarītais darbs ir nenovērtējams un viņš ir pamats bobsleja attīstībai Latvijā.

Nu jau par tradīciju kļuvusi Gada sporta skolotāja sumināšana un šogad šo godu izpelnījās Liepājas A.Puškina 2.vidusskolas skolotājsDmitrijs Gorlačovs. Peldēšanas nodarbībās viņš izmanto interesantus vingrinājumus, lai palīdzētu bērniem pārvarēt bailes no ūdens, bet sporta zālē rūpējas, lai visi skolēni ar prieku iesaistītos fiziskās aktivitātēs. Turklāt Dmitrijs vada mācību stundas divās valodās, palīdzot citu tautību bērniem labāk apgūt latviešu valodu.

Latvijas televīzijas speciālbalvu saņēma bobsleja stumējs un Soču Olimpisko spēļu sudraba medaļnieks Daumants Dreiškens, sportists, kurš lieliski komunicējis ar medijiem, kā rezultātā ir bijusi iespēja tuvplānā parādīt Latvijas sporta varoņus un dot nācijai emocionālo pacēlumu. "Ja tā godīgi - šādi - krietni cilvēki ir Latvijas vērtība. Viņš ir kārtīgs Latviešu vecis. Viņa asaras izcīnot Olimpisko sudraba medaļu, aizkustināja visu valsti. Tauta redzēja savu varoni stipru", tā izsakās LTV sporta žurnālists Armands Tripāns.Portāls "Delfi" piedāvāja šī pasākuma teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!