Foto: DELFI

Ceremonijā "Gada balva sportā" šodien tiek paziņoti 2013.gada Latvijas labākie sportisti.

Pasākums notiks atjaunotajā kultūras pilī "Ziemeļblāzma". No plkst.21.15 apbalvošanas ceremonija tiks translēta Latvijas televīzijas 1.kanālā.

Svinīgā ceremonija ik gadu vienkopus pulcē sporta sabiedrības cilvēkus - lielākās Latvijas zvaigznes un panākumu guvējus, daudzsološākos jaunos talantus un Latvijas sporta dzīves vadītājus. Klātesošie kopā ar sporta līdzjutējiem rezumē gada spilgtākos sporta notikumus un svinīgā atmosfērā publiski pasakās saviem izcilniekiem.

Jau zināms, ka balvu par mūža ieguldījumu saņems basketbola treneris Imants Pļaviņš, bet pārējās 14 nominācijās uzvarētāji tiks paziņots pasākumā.

Uz Latvijas labākā sportista balvu šogad pretendē Martins Dukurs (skeletons), Tomass Dukurs (skeletons), Ernests Gulbis (teniss), Artūrs Plēsnieks (svarcelšana) un Māris Štrombergs (BMX riteņbraukšana), savukārt labākās sportistes godam izvirzītas Jeļena Čelnova-Prokopčuka (maratona skriešana), Anastasija Grigorjeva (brīvā cīņa), Laura Ikauniece (vieglatlētikas septiņcīņa), Sinta Ozoliņa-Kovala (šķēpmešana) un Jeļena Rubļevska (modernā pieccīņa).

Pērn par gada labākajiem valsts sportistiem tika atzīti Štrombergs un tāllēcēja Ineta Radeviča, kura pēc balvas saņemšanas paziņoja par sportistes karjeras beigām.

Par labākā Latvijas tehnisko sporta veidu sportista godu šogad cīnās Pauls Jonass (motokross junioriem), Matīss Karro (motokross pieaugušajiem), Kaspars Stupelis (blakusvāģu motokross) un Reinis Nitišs (rallijkross), bet uz valsts labākā trenera titulu pretendē Ainārs Bagatskis (basketbols), Dainis Dukurs (skeletons), Sandis Prūsis (bobslejs), Genādijs Samoilovs/Andris Šmēdiņš (pludmales volejbols) un Artūrs Štālbergs (basketbols).

Balvu kā labākā Latvijas sporta spēļu komanda cer iegūt Latvijas vīriešu basketbola izlase, Latvijas vīriešu hokeja izlase, Latvijas vīriešu U-18 basketbola izlase, Latvijas vīriešu U-20 basketbola izlase un Rīgas "Dinamo" hokeja klubs, savukārt labākā Latvijas komanda individuālajos sporta veidos būs Oskars Melbārdis/Daumants Dreiškens/Arvis Vilkaste/Intars Dambis (bobslejs), Jeļena Rubļevska/Deniss Čerkovskis (modernā pieccīņa) vai Aleksandrs Samoilovs/Jānis Šmēdiņš (pludmales volejbols).

Uz gada uzlecošās zvaigznes titulu pretendē Zemgus Girgensons (hokejs), Kristers Gudļevskis (hokejs), Līna Mūze (šķēpmešana), Kristaps Porziņģis (basketbols) un Toms Skujiņš (šosejas riteņbraukšana), savukārt par gada sporta notikumu Latvijā cīnīsies Eiropas čempionāta posms rallijā, Eiropas U-18 čempionāts basketbolā vīriešiem, Latvijas riteņbraucēju Vienības brauciens, Latvijas spīdveja "Grand Prix" un Rīgas "Nordea" maratons .

Nominācijai "Par godīgu spēli" izvirzīta jauniešu izlase svaru bumbu celšanā, kas brīdi pirms starta Eiropas čempionātā nelaimīga gadījuma dēļ pazaudēja vienu dalībnieci, Latvijas vīriešu basketbola izlase, kas bija viena no retajām komandām Eiropas čempionātā bez naturalizēto spēlētāju piesaistes, un nigēriešu futbolists Stenlijs Ibe, kurš kā pirmais uzdrošinājās atklāti runāt par totalizatora problēmu Latvijas futbolā. Tikmēr nominācijai "Par cīņas gribu" izvirzīta Latvijas hokeja valstsvienība, kas Soču olimpisko spēļu izšķirošajā kvalifikācijas turnīra spēlē pret Franciju atspēlējās no nokļūšanas zaudētājos ar 0:2, maratona skrējēja Jeļena Čelnova-Prokopčuka, kura pēc dēla piedzimšanas 2011.gadā ir veiksmīgi atgriezusies sporta elitē, kā arī basketbolists Kaspars Vecvagars, kurš Eiropas U-20 čempionāta piektajā spēlē salauza labās rokas pirkstu, tomēr atgriezās laukumā un palīdzēja vienībai izcīnīt sudraba medaļas.

Uz titulu "Gada sporta skolotājs" tikmēr pretendē Evita Auniņa (Liepājas 8.vidusskola), Skaidrīte Baško (J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzija) un Sintija Robula-Ciganska (Lādezera pamatskola), bet Latvijas Paralimpiskās komitejas speciālbalvai izvirzīti Aigars Apinis, Dmitrijs Silovs un Latvijas izlase ratiņbasketbolā.

Tāpat jau noslēdzies līdzjutēju balsojums, kurā noteikts Latvijas populārākais sportists. Uz to izšķirošajā kārtā pretendēja tenisists Ernests Gulbis, autosportists Reinis Nitišs un orientierists Edgars Bertuks.

Vien pasākumā tiks paziņots arī uzvarētājs nominācijā "Paraugs sportā".

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) un Igo Japiņa Sporta aģentūra prestižo sporta balvu pasniegšanas ceremoniju rīko jau devīto reizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!