Foto: AP/Scanpix
1980. gada ASV olimpiskās hokeja izlases vārtsargs Džims Kreigs pārdod izsolē savu formu, kurā aizvadīja olimpiskā hokeja turnīra leģendāro pusfināla spēli, kas vēlāk tika iedēvēta par "brīnumu uz ledus" ("Miracle on ice"), kurā ASV izlase ar 4:2 pieveica spēcīgo PSRS komandu, vēsta ESPN.

Izsoles piedāvājumā ir iekļauti 19 priekšmeti un Kreigs par to cer nopelnīt vismaz 5,7 miljonus dolāru. Komplektā ir vārtsarga krekls, olimpiskā zelta medaļa un ASV karogs, kas bija Kreigam uz pleciem pēc fināla spēles ar Somiju. Šie trīs priekšmeti vien novērtēti uz vienu miljonu dolāru katrs. Hokejists cer, ka viss komplekts tiks izsolīts kopā un nākamais īpašnieks to turpinās eksponēt.

Kolekcijā vēl ir nūja, vārtsarga maska, slidas un vairākas piemiņas lietas kā olimpiskais gredzens, pulkstenis un 1980. gada Leikplesidas olimpisko spēļu svīteris. Visu šo laiku šie priekšmeti atradās hokeja Slavas zālē, Bostonas un Ņujorkas Sporta muzejos. 

Savu interesi pārdot reto kolekciju 58 gadus vecais Kreigs pamato ar vēlmi nodrošināt ģimeni. Bijušais vārtsargs ir precējies, viņam ir 26 gadus vecs dēls un 24 gadus veca meita.

"35 gadus šie priekšmeti bija apskatāmi dažādos muzejos un es uzskatu, ka mēs paveicām labu darbu, stāstot cilvēkiem par šo vienreizējo brīdi," saka Kreigs. "Bet pēc 35. gadskārtas un pēc tam, kad no šīs saules aizgāja mūsu komandas biedrs Bobijs Saters, es nolēmu, ka šai vēsturei ir jāveido manas ģimenes mantojums. Turklāt visu laiku nākas bažīties, lai kāds to nenozog."

"Un mana sieva noteikti negrib, lai pa visu māju būtu izkārtas lietas ar Kreiga uzvārdu!" vēl pajokoja slavenais vārtsargs.

Kreigs nav pirmais, kurš izsolē pārdod "Miracle on ice" piemiņas lietas - Marks Velss un Marks Paveličs pārdevuši savas zelta medaļas. Izlases kapteinis Maiks Eruzione norādījis, ka medaļa paliks pie viņa, taču viņš izsolei atvēlēja savu formastērpu un nūju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!