Foto: LETA

Latvijas hokeja izlases jaunais galvenais treneris Aleksandrs Beļavskis negrasās strauji mainīt komandas spēles stilu, jo tas var novest pie neveiksmes, pauda pats speciālists.

Kā zināms, Beļavskis par valstsvienības galveno treneri tika apstiprināts jūlijā, stājoties kanādiešu speciālista Teda Nolanda vietā, kurš šajā amatā bija pēdējos trīs gadus.

"Šobrīd mūsu mērķis nav uzvarēt pasaules čempionātā, bet gan iegūt tajā pēc iespējas labāku vietu, lai puiši iegūtu pārliecību," sarunā ar žurnālistiem sacīja Beļavskis. "Līgums parakstīts uz trim gadiem (pēc sistēmas 1+2). Atkarībā no tā kā strādāšu, pēc pirmā gada pārspriedīsim sniegumu, un tad līgums automātiski tiks pagarināts uz diviem gadiem."

"Ja spēles stilu mainīsi strauji, tas var novest pie katastrofas - jāspēlē kā puiši jūtas ērti. Kodols būs Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Latvijas komandas Rīgas "Dinamo" spēlētāji, jo viņi šeit spēlē visu gadu. "Dinamo" puiši labi zina viens otru. Spēlēsim tādā stilā, kādā spēlētāji ir gatavi, un kāda ir viņu gatavība. Skatīsimies katru dienu atsevišķi, kādu hokeju konkrētajā mačā demonstrēsim," uzsvēra Beļavskis.

Pašlaik 50 gadus vecais Beļavskis piebilda, ka hokejisti zina, kā spēlē, taču nepieciešams tikai nelielas korekcijas no trenera puses, lai ieliktu viņus pareizajās sliedēs.

"Nepieciešama spēles disciplīna un pareizi jānovērtē mūsu spēki. Strādāsim tā, lai pēc iespējas mazāk spēlētu aizsardzības zonā. Jāpieļauj pēc iespējas mazāk kļūdu," sacīja speciālists. "Skatoties Rīgas "Dinamo" maču ar Oļegu Znaroku, mēs abi raudzījāmies uz latviešu puišiem. Viņam šobrīd ir vairāk informācijas nekā man, Oļegs pastāstīja sīkāk gan par viņiem, gan arī par Mārtiņu Karsumu un Kasparu Daugaviņu."

"Rīgas "Dinamo" ir jauna komanda, bet izskatās diezgan labi. Uzturēsim kontaktu arī ar ziemeļamerikāņiem, iespējams, aizbraukšu ciemos. Ja nē, runāšu pa telefonu, lai viņi zina, ka šeit viņi nav aizmirsti. Ar Nolanu pagaidām neesmu kontaktējies, viņam šobrīd pašam daudz problēmu. Droši vien šobrīd galvenais viņam ir sava komanda un Latviju vismaz pagaidām nolicis malā," uzskata Beļavskis.

"Nolanā labākais bija miers uz soliņa, nebija panikas, bet nepatika, ka brīžos, kad komanda buksēja, treneri neveica izmaiņas, lai lauztu cīņas gaitu. Jāsaglabā koncentrācija visa turnīra laikā, jo to, ka varam apspēlēt jebkuru, visi zinām. Pasaules čempionātā Minskā pret stiprām izlasēm spēlējām ļoti labi, bet pret komandām, par kurām bijām labāki, nespējām gūt uzvaras," izteicās speciālists.

Sagaidāms, ka viens no Beļavska palīgiem būs Kārlis Zirnis, kurš iepriekš bija arī Nolana asistents.

"Šobrīd jautājums par asistentiem nav tik stratēģiski svarīgi, man vēl jāapdomā, bet tuvākajā laikā tiksim skaidrībā. Tie būs mūsu puiši," atklāja Beļavskis. "Komanda salīdzinājumā ar šo gadu spēcīgi nemainīsies - puiši mums paliks tie paši, kuri turklāt būs kļuvuši spēcīgāki. Straujas izmaiņas neveikšu, jo tomēr vēlamies rezultātu. Runāšu ar puišiem, kuri grib spēlēt izlasē un kuri nē. Pārstāvot klubu, spēlē sevis dēļ, bet aizstāvot valstsvienības krāsas, kļūsti pazīstams un savas valsts varonis."

Beļavskis atklāja, ka Rīgas "Dinamo" spēles viņš gatavojas apmeklēt regulāri - apmēram divreiz mēnesī.

"Trenera karjeru sāku tieši Latvijas izlasē. Tagad pēc desmit gadiem dažādos līmeņos jūtu, ka man laiks sasniegt rezultātus tieši ar izlasi," uzsvēra Beļavskis.

Beļavska debija pie valstsvienības stūres gaidāma novembrī, kad Latvijas izlase piedalīsies pārbaudes turnīrā Norvēģijā, bet pavasarī, gatavojoties pasaules čempionātam, aizvadīs pārbaudes spēles ar Baltkrieviju, Franciju un Norvēģiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!