Foto: LETA

Neilgi pirms 2018. gada Phjončhanas ziemas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra sākuma Latvijas hokeja izlases galvenais treneris Leonīds Beresņevs iesniedzis atlūgumu, bet viņa vietā stājies pieredzējušais Haralds Vasiļjevs, vēsta Latvijas Hokeja federācija (LHF).

Beresņevs atlūgumu uzrakstījis personīgu iemeslu dēļ, bet Vasiļjevs viņa vietā stāsies uz olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra laiku.

Pašlaik 64 gadus vecais Vasiļjevs no 1999. līdz 2001. gadam bijis Latvijas valstsvienības galvenais treneris, palīdzot tai 2000. gadā pasaules čempionātā Sanktpēterburgā izcīnīt astoto vietu. Viņa vadībā Latvijas valstsvienība 2000. gada 5. maijā Sanktpēterburgā izcīnīja vēsturisku uzvaru 3:2 pār mājinieci Krieviju.

Savukārt 2001. gadā Vasiļjevs vadīja Latvijas izlasi olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, kurā tika izcīnīta vienīgā ceļazīme uz Soltleiksitijas olimpiādi. Šobrīd pieredzējušais hokeja speciālists strādā par Latvijas virslīgas hokeja čempionāta "Zemgale"/LLU komandas galveno treneri.

Vasiļjevs karjeras laikā trenējis Vācijas augstākās līgas (DEL) komandu Krēfeldes "Pinguine", Dortmundes vienību EHC un Latvijas klubu "Rīga 2000".

Tikmēr 58 gadus vecais Beresņevs šī gada sākumā par Latvijas izlases galveno treneri tika apstiprināts jau trešo reizi karjerā. Iepriekš viņš pieaugušo valstsvienību bija vadījis no 1995. līdz 1999., kā arī 2005. un 2006. gadā, tai skaitā vadīja komandu 2006. gada Turīnas olimpiskajās spēlēs, kad tā palika pēdējā, 12. vietā.

Beresņevs 2010. un 2015. gada nogalēs, būdams Latvijas U-20 izlases galvenais treneris, palīdzēja izcīnīt ceļazīmi uz augstāko divīziju. Tāpat Beresņevs trenējis vairākus Latvijas klubus, piemēram, Rīgas "Pārdaugava", "Juniors", "Liepājas metalurgs", "Rīga 2000", ASK/"Ogre" un "Dinamo Juniors", kā arī trenera pieredzi smēlies Krievijā, Igaunijā un Kazahstānā.

Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrs Rīgā notiks no 1. līdz 4. septembrim, bet par vienīgo ceļazīmi uz Olimpiādi bez Latvijas cīnīsies arī Vācijas, Austrijas un Japānas izlases.

No Latvijas pretiniecēm kvalifikācijas turnīrā pieredzes bagātākā olimpisko spēļu dalībniece ir Vācija, kas piedalījusies 19 turnīros. Tiesa, pēdējo 20 gadu laikā vācieši nav tikuši augstāk par astoto vietu, kuru viņi izcīnīja 2002. gadā.

Austrijas hokeja izlase olimpiskajās spēlēs piedalījusies 13 reizes, bet aizpērn Sočos tā ieņēma desmito vietu. Savukārt japāņu kontā ir deviņas olimpiādes, bet pēdējo reizi "uzlecošās saules zeme" olimpiskajās spēlēs piedalījās 1998. gadā Nagano, kad ceļazīmi ieguva kā turnīra rīkotāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!