Foto: AP/Scanpix
Desmit kādreizējie hokejisti, kuri savas Nacionālajā hokeja līgas (NHL) karjeras laikā guvuši smadzeņu satricinājumus, pirmdien iesūdzējuši tiesā līgu.

Hokejisti apgalvo, ka NHL nolaidības rezultātā spēlētāji ignorējuši ārstēšanos, kas novedis pie lielām veselības problēmām. Bijušie sportisti iesūdzējuši tiesā, jo cer saņemt kompensāciju par radītajām nedienām, kas smadzeņu traumas dēļ turpinās vēl joprojām.

Starp šiem spēlētājiem ir arī 54 gadus vecais Riks Veivs, kurš no 1978. līdz 1992.gadam NHL aizvadīja 876 spēles, kuru laikā izcēlās ar 441 vārtu guvumu un 347 rezultatīvām piespēlēm.

"Cerams, ka tiesas prāva pievērsīsies šai problēmai un spēlētāji saņems palīdzību, kas viņiem nepieciešama," izteicies Veivs

Prasības iesniedzēji apgalvo, ka NHL bezdarbība novedusi pie tā, ka mazinājās interese ķiveru drošības uzlabošanā, kā arī noteikumu izmaiņās, kas mazinātu galvas traumas. Turklāt hokejisti pēc smadzeņu satricinājumiem laukumā atgriezušies pārāk ātri.

Bijušie hokejisti atklāj, ka spēlētāji bieži saskaras ar veselības problēmām pēc smadzeņu satricinājumu, starp kuriem ir arī tādas bijušās līgas zvaigznes kā Ēriks Lindross un Pols Karija.

Tikmēr NHL komisāra vietnieks Bils Deilijs paziņojis, ka līga ir apmierināta, kā gadu laikā uzlabojusies spēlētāju drošība, tai skaitā arī pret galvas traumām un smadzeņu satricinājumiem.

Bijušie hokejisti pavēstījuši, ka spēlētājs NHL sezonas laikā drīkst saņemt aptuveni 1000 triecienu pa galvu, ņemot vērā spēļu un treniņu skaitu.

Vairāki no hokejistiem, kuri iesūdzējuši tiesā NHL, savas karjeras noslēguši jau pirms daudziem gadiem, bet savu karjeru laikā viņi nemaz neesot zinājuši, kādas neiroloģiskas problēmas var izraisīt smadzeņu traumas, un līga viņiem neesot pavēstījusi, kādas briesmas veselībai var radīt atkārtota savainojuma gūšana.

"NHL bija jāzina, ar kādām veselības nedienām var saskarties hokejisti, kuriem risks tikt pie smadzeņu traumām, kas izraisa hroniskas neiroloģiskas saslimšanas un invaliditāti gan karjeras, gan pēc tās laikā, ir krietni lielāks," teikts apsūdzībā.

Pēdējo gadu laikā NHL ir pievērsusi pastiprinātu uzmanību hokejistiem, kuri guvuši smadzeņu satricinājumu. Šādu savainojumu vienā no mačiem guva latvietis Raitis Ivanāns, kā rezultātā viņam nācās izlaist veselu sezonu, bet NHL apritē tā arī vairs neizdevās atgriezties. Tāpat 2011.gadā smadzeņu satricinājumu guva Pitsburgas "Penguins" zvaigzne Sidnijs Krosbijs, un arī viņš laukumā varēja atgriezties tikai nākamajā sezonā pēc rūpīgas izmeklēšanas.

Kā zināms, augustā Amerikas Futbola līga (NFL) panāca 765 miljonu dolāru (397 miljonu latu) vērtu vienošanos ar vairāk nekā 4500 līgas bijušajiem spēlētājiem, kuri draudēja vērsties ar prasību tiesā par karjeras laikā gūtajiem smadzeņu satricinājumiem.

Šī gada maijā bijušā NHL "policista" Dereka Būgārta ģimene tiesā pret līgu iesniedza prasību, jo uzskata hokejists pāragri aizgājis no šīs pasaules tieši gūto smadzeņu savainojumu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!