Foto: AFP/Scanpix

Jaunais Latvijas uzbrucējs Edgars Kulda, kuru šovasar Nacionālās hokeja līgas (NHL) draftā ar kopējo 193.numuru izvēlējās Arizonas "Coyotes" komanda, būs priecīgs par jebkādu karjeras turpinājumu Ziemeļamerikā, paudis hokejists.

Pašlaik 19 gadus vecais Kulda aizvadītās divas sezonas pavadīja Rietumu hokeja līgas (WHL) komandā Edmontonas "Oil Kings", kas pavasarī triumfēja WHL izslēgšanas spēlēs, turklāt pēc tam izcīnīja arī prestižo Memoriālo kausu, kurā sacenšas visu trīs Kanādas hokeja līgā (CHL) ietilpstošo līgu čempioni, kā arī turnīra saimnieki. Kulda ne tikai kļuva par pirmo Latvijas hokejistu, kurš ticis pie Memoriālā kausa, bet viņš arī saņēma turnīra vērtīgākā spēlētāja balvu, jo piecos mačos guva četrus vārtus un veica trīs rezultatīvas piespēles.

Piektdien Kulda dosies uz Arizonu lai piedalītos "Coyotes" komandas pirmssezonas treniņnometnē, bet viņa nākamās sezonas spēlēšanas vieta pašlaik nav zināma. Teorētiski hokejistam pastāv trīs varianti - NHL, Amerikas Hokeja līga (AHL) vai WHL.

"Protams, ka es vēlos sākt spēlēt kā profesionāls hokejists, taču būšu laimīgs arī tad, ja tikšu nosūtīts atpakaļ uz WHL. Man šī ir uzvaras situācija jebkurā gadījumā," Kuldu citē laikraksts "The Edmonton Journal". "Šeit esmu pavadījis divus neticamus gadus. Ticiet man, man šīs vietas pietrūks."

Pirms sezonas Kulda trenējies ar "Oil Kings" komandu, kuras sastāvā pašlaik ir trīs ārvalstu spēlētāji. Spēlēm varēs pieteikt tikai divus.

"Katram no viņiem ir savi plusi un priekšrocības. Jebkurā gadījumā tas noteikti būs smags lēmums," paudis "Oil Kings" galvenais treneris Stīvs Hamiltons. "Viņiem visiem ir spējas, kuras mēs varam izmantot."

Bez Kuldas komandā pašlaik ir arī dāņu uzbrucējs Madss Ellers un krievu aizsargs Marsels Ibragimovs, bet par Latvijas uzbrucēja nākotni Hamiltons klusē. "Es nestrādāju Arizonā, bet domu lasīšanas spēja man nepiemīt."

Tiesa, "Oild Kings" komanda šīgada CHL importa draftā izvēlējās Ibragimovu tieši aiz apsvēruma, ka Kulda varētu nonākt NHL vai AHL un līdz ar to vienībā atbrīvotos leģionāra vieta. Savukārt Ellers pašlaik cīnās par vietu NHL kluba Dalasas "Stars" sistēmā.

Latvijas uzbrucējs uz Ziemeļameriku pārcēlās pirms 2012./2013.gada sezonas, pirms tam spēlējot Latvijā un Krievijas Jaunatnes hokeja līgā.

Kulda jau vairākus gadus pārstāvējis dažāda vecuma Latvijas jauniešu izlases.

E.Kulda ir Latvijas izlases aizsarga Artūra Kuldas jaunākais brālis.

Vēl nesen Kuldu draftējusī komanda tika saukta par Fīniksas "Coyotes", taču no tā savu vārdu nomainījusi, priekšroku dodot Arizonas štata vārdam. Iepriekš vēl nevienu Latvijas hokejistu "Coyotes" nebija izvēlējušies.

Bez E.Kuldas šovasar NHL drafta trešajā kārtā ar kopējo 76.numuru Kolumbusas "Blue Jackets" vienība izvēlējās vārtsargu Elvi Merzļikinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!