Foto: RIA Novosti/Scanpix

Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) prezidents Renē Fāzels pēc atkārtotas ievēlēšanas amatā, runājot par hokeja attīstību un nākotnes plāniem, uzsvēra Kontinentālās hokeja līgas (KHL) nozīmi sporta attīstībā vairākās valstīs, arī Latvijā. Par to vēsta IIHF mājaslapa internetā.

"Kopš KHL dibināšanas man ir bijušas vairākas sarunas ar [KHL prezidentu] Aleksandru Medvedevu par līgas nozīmi, un KHL brīžiem varbūt dažam izraisa galvas sāpes. Bet nav apstrīdams fakts, ka bez KHL nebūtu profesionāla klubu hokeja tādās zemēs kā Latvijā, Baltkrievijā, Kazahstānā un tagad arī Ukrainā," tagad arī Bratislavas "Slovan" no Slovākijas ir pievienojusies KHL, un man kluba vadība norāda, ka nevarētu sasniegt Eiropā konkurējoša kluba līmeni, ja paliktu Slovākijas līgā. Mēs redzam konkrētus piemērus, kur KHL ir devis daudz laba, saglabājot un attīstot augstākā līmeņa hokeju vairākās valstīs."

"Ar to es gribu teikt, ka jāuztur dialogs ar KHL par līgas attīstības plāniem Rietumu virzienā. Jāatrod kopsaucējs, lai visiem iesaistītajiem būtu labi," piebilst Fāzels.

IIHF prezidents savā uzrunā aktualizēja arī attiecības ar Nacionālo hokeja līgu, kurā šobrīd ir lokauts. "Tā rezultātā ir piepildījies Eiropas hokeja fanu sapnis, jo daudzi viņu elki atgriežas spēlēt Eiropas līgās. Taču tas arī aktualizēs jautājumu par godīgumu. Varbūt decembrī visiem šiem spēlētājiem nāksies atgriezties NHL, un tad klubi lūgs atgriezties tos spēlētājus, kurus bija atlaiduši, lai atbrīvotu vietu NHL puišiem. Cik motivēti spēlētāji varēs būt atgriezties, ja pirms tam septembrī bija zaudējuši darbu?"

Fāzels aktualizēja arī citu problēmu, kas joprojām nav atrisināta – visu pasaules labāko hokejistu dalība 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs. Pagaidām starp IIHF un NHL nav noslēgta vienošanās par NHL spēlētāju piedalīšanos Soču Olimpiādē, bet vienošanās noslēgšana ir viens no Fāzela galvenajiem uzdevumiem.

Turpinot runāt par IIHF un NHL sadarbību, Fāzels norādīja uz joprojām esošo kompensāciju problēmu. "Mums jārod risinājums gadījumos par pāreju kompensācijām, kad spēlētājs no Eiropas pārceļas uz NHL. Nav labi, kā ir šobrīd, - daudzi klubi saskaras ar problēmām, kad nesaņem adekvātu kompensāciju par spēlētāja pārcelšanos uz NHL."

Atgādinām, ka Fāzels trešdien tika atkārtoti ievēlēts par IIHF prezidentu. Šajā amatā Šveices zobārsts ir kopš 1994.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!