Foto: AP/Scanpix

Krievijas hokeja kluba Maskavas CSKA rindās tradicionālā Špenglera kausa izcīņas turnīra spēlē piektdien laukumā devās 44 gadus vecais Sergejs Fjodorovs, kurš pašlaik ir vienības ģenerālmenedžeris.

Aizvadītajā "Torriani" apakšgrupas mačā CSKA komanda ar 4:3 (1:1, 1:1, 2:1) uzvarēja Amerikas hokeja līgas (AHL) komandu Ročestras "Americans", kas ir Nacionālās hokeja līgas (NHL) vienības Bufalo "Sabres" fārmklubs.

Uzvarētāju labā divus vārtus guva Igors Grigorenko, bet pa vienai reizei izcēlās Aleksandrs Radulovs un Nikolajs Prohorkins. Tikmēr Fjodorovs statistikā atzīmējās ar vienu rezultatīvu piespēli.

Jau oktobrī ar lielu varbūtību tika pieļauta Fjodorova atgriešanās laukumā Kontinentālās hokeja līgas (KHL) čempionāta mačā. Tobrīd viņš pēc daudzu hokejistu iedzīvošanās savainojumos bija uzsācis treniņus ar pirmo komandu, tomēr laukumā nebija spiests doties. Oktobrī ar kādreizējo uzbrucēju tika noslēgts hokejista līgums, lai viņš būtu tiesīgs doties laukumā.

Fjodorovs pēdējo oficiālo spēli aizvadīja 2012.gada pavasarī. No 2009. līdz 2012.gadam viņš spēlēja Magņitogorskas "Metallurg" komandas rindās, bet CSKA vienību uzbrucējs pārstāvēja karjeras sākumā - no 1986. līdz 1990.gadam. Fjodorovs karjeras laikā aizvadīja 18 sezonas NHL, piedaloties vairāk nekā 1400 spēlēs, kurās viņa kontā 535 vārti un 872 rezultatīvas piespēles. Uzbrucējs trīs reizes kļuvis par Stenlija kausa ieguvēju.

"Torriani" apakšgrupā tagad pa trim punktiem vienā spēlē ir CSKA un latviešu uzbrucēja Kaspara Daugaviņa pārstāvētajai Šveices vienībai Ženēvas "Servette", bet "Americans" hokejisti divos mačos punktus nav ieguvuši.

Tikmēr "Cattini" apakšgrupā sacenšas Kanādas izlase, Čehijas vienība Vitkovices "Steel" un vietējā "Davos" komanda no Šveices.

Pusfinālu automātiski sasniegs apakšgrupu spēcīgākās komandas, bet pārējās vienības piedalīsies pārspēlēs. Savukārt turnīrs tradicionāli noslēgsies 31.decembrī.

Šī ir tikai otrā reize, kad Špenglera kausā piedalās kāda profesionāla Ziemeļamerikas vienība. Arī pirmajā reizē tā bija tieši "Americans" komanda, kas 1996.gadā izcīnīja trešo vietu. Savukārt "Stell" vienība sacensībās piedalās trešo gadu pēc kārtas.

Špenglera kausa izcīņa, kas notiek kopš 1923.gada, ir otrais vecākais starptautiskais klubu turnīrs pasaulē aiz NHL.

Ierasti katru gadu turnīrā piedalās sacensību saimniece "Davos", vēl viena Šveices komanda, Kanādas komanda, kas komplektēta no Eiropā spēlējošajiem šīs valsts hokejistiem, un vēl trīs vienības, starp kurām pēdējos gados ir arī viena KHL pārstāve.

Pirmajās trijās sezonās pēc KHL izveidošanas turnīrā uzvarēja tieši šīs līgas komandas, bet šo sēriju 2011.gadā pārtrauca Latvijas vienība Rīgas "Dinamo", kas finālmačā piekāpās "Davos".

Savukārt pērn 31.decembrī turnīrā pārliecinoši triumfēja Kanāda, ko NHL lokauta iespaidā pārstāvēja daudzi pazīstami spēlētāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!