Foto: AFP/Scanpix

Talantīgais latviešu uzbrucējs Zemgus Girgensons ceļu uz Nacionālo hokeja līgu (NHL) bruģē ar nostāju, kuru iemācījies no leģendārā vārtsarga Artūra Irbes - sportā un dzīvē nekas nav neiespējams.

Jāņu laikā NHL komanda Bufalo "Sabres" Girgensonu draftēja pirmajā kārtā ar 14.numuru, tomēr uzreiz nepiedāvāja viņam līgumu. Girgensons kļuva par visaugstāk izvēlēto Latvijas hokejistu NHL draftā. Līdz tam visaugstāk 1991.gadā tika izvēlēts Sandis Ozoliņš, kuru otrajā kārtā ar kopējo 30.numuru izvēlējās Sanhosē "Sharks" komanda.

Noslēdzot dalību Sabres" attīstības treniņnometnē, Girgensons jūlijā nolēma noslēgt līgumu ar vienību uz trijām sezonām. Līdz ar to Girgensons šosezon nedevās uz Nacionālo koledžu sporta asociāciju (NCAA), kur bija plānojis spēlēt un studēt Vermontas universitātē.

"Nav svarīgi, no kurienes esi nācis, - katra hokejista sapnis ir spēlēt NHL. Uz to nav neviena viegla ceļa, taču tas ir katra jaunā hokejista lielākais iespējamais izaicinājums," uzbrucējs izteicies intervijā ar Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) oficiālo mājaslapu.

Pirms sezonas sākuma Girgensons tika nosūtīts uz "Sabres" Amerikas Hokeja līgas (AHL) fārmklubu Ročestras "Americans", kur sezonu uzsāka kā līgas jaunākais hokejists. Līdz šim 19 gadus vecais uzbrucējs AHL čempionātā 49 spēlēs guvis četrus vārtus un veicis deviņas rezultatīvas piespēles, bet viņa lietderības koeficients ir negatīvs -4.

"Savu piemēru atradu Irbē, kurš ar savu smago darbu tika līdz NHL. No viņa iemācījos, ka nekas nav neiespējams. No viņa ieguvu šo attieksmi, ar kuru eju arī uz ledus," izcēlis Girgensons.

"Manī kaut kas slēpjas. Vēlos, lai mana ģimene, valsts un komanda lepojas ar mani, un tieši tas man liek strādāt virs savu spēju robežas. Man vienmēr ir kaut kas, ko pierādīt," uzskata uzbrucējs.

Tikmēr Girgensona treneris "Americans" komandā Čeds Kesidijs izcēlis, ka savos 19 gados latvietis jau sevi pierādījis kā vīrieti.

"Priekš 19 gadus veca puiša viņš fiziski ir ļoti attīstīts. Laukumā viņš nežēlo ne sevi, ne pretinieku, turklāt spēj visu paveikt lielā ātrumā. Man nekad divreiz nav viņam jālūdz kaut ko izdarīt," izteicies Kesidijs. "Drīzāk bieži vien nākas viņu piebremzēt, jo Girgensons ļoti mīl strādāt un nevēlas atstāt ledu."

"Viņa vecumā ieiet NHL ir ļoti liels solis. Kā klubam mums ir jābūt drošiem, ka viņš tam ir gatavs. Steiga šajā situācijā būtu lielākā iespējamā kļūda, kādu varam pieļaut," uzskata treneris.

Tuvākās nākotnes kontekstā pats Girgensons īpaši izcēlis lielo vēlmi Latvijas izlases rindās piedalīties nākamā gada Soču olimpiskajās spēlēs.

"Vēlos tur spēlēt, jo man tas būtu ļoti liels gods. Hokejs ir Latvijas nacionālais sporta veids, bet olimpiskās spēles tieši Krievijā mums būs vēl īpašāks notikums," izteicies uzbrucējs.

Pagājušajā sezonā Girgensons spēlēja Savienoto Valstu hokeja līgas (USHL) komandā Dubjūkas "Fighting Saints", kur regulārajā čempionātā 49 spēlēs guva 24 vārtus un veica 31 rezultatīvu piespēli, kļūstot par savas komandas rezultatīvāko hokejistu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!