Foto: Publicitātes attēli
Septembra sākumā Somijas hokeja čempionātā par kautiņiem pārbaudes spēlēs tika piespriestas lielākās diskvalifikācijas Somijas hokeja vēsturē, bet pagājušajā nedēļā savu pirmo kautiņu Kontinentālajā hokeja līgā (KHL) aizvadīja Rīgas ”Dinamo” ”policists” Raitis Ivanāns.

Pēdējos gados hokeja kautiņi kļuvuši par neatņemamu šī sporta veidu sastāvdaļu - dažiem hokejistiem tas ir kā šova elements laukumā, dažiem ir uzdevums iebiedēt pretiniekus, bet daudzos gadījumos kautiņi pāraug manāmā rupjībā, kas robežojas ar krimināli sodāmu pārkāpumu.

Portāls ”Delfi" piedāvā ieskatu dažos no hokeja skarbākajiem kautiņiem:

Čehovas kaušļu izlase


Pēc Kontinentālās hokeja līgas (KHL) izveides par neapšaubāmi kauslīgāko komandu Nr.1 pasaulē kļuva Čehovas ”Vitjazj", kuru vienubrīd trenēja arī pazīstamais NHL ”policists" Andrejs Nazarovs.

Vairāku sezonu garumā komanda izcēlās ar rupjībām, vienubrīd līga pat domāja komandu izslēgt no KHL, tomēr tā vietu saglabāja.

Lielāko ”slavu" ”Vitjazj" ieguva pēc kautiņa 2010.gada 9.janvārī mačā pret Omskas ”Avangard". Šī spēle Čehovā pēc vairākiem masu kautiņiem tika pārtraukta jau ceturtajā minūtē.

Incidenti starp komandām sākās vēl iesildīšanās laikā, bet jau ar pirmajām spēlēs minūtēm gaisā virmoja emocijas, un bija skaidrs, ka no kautiņiem neizvairīties. Ar dažu sekunžu pārtraukumu notika vairāki masveida kautiņi, pēc kuriem tiesneši nolēma spēli pārtraukt. Kopā komandas nopelnīja 671 soda minūti, kas ir KHL rekords.

'Vitjazj' – 'Avangard' otrā sērija


Foto: Publicitātes attēli

2010.gada 10.decembrī - nepilnu gadu pēc 'Vitjazj' izrēķināšanās ar Omskas ”Avangard" - notika šī ”seriāla otrā sērija".

Spēlē Omskā ”Vitjazj" galvenais treneris Vjačeslavs Nazarovs laukumā spēles sākumā sūtīja ”izsitēju" piecinieku, kuri jau sestajā sekundē brutāli metās virsū pretiniekiem. "Vitjazj" spēlētāji uzbrukuši pretiniekiem, nogāžot tos uz ledus un turpinot kulstīt, kam sekoja daudzskaitlīgi noraidījumi.

PSRS un Kanādas junioru dūru cīņa


Foto: Kadrs no video

Viens no lielākajiem un skandalozākajiem kautiņiem notika 1987.gadā starp PSRS un Kanādas junioru hokeja izlasēm.

4.janvārī pasaules junioru čempionāta spēlē Kanāda tikās ar PSRS izlasi, kura jau bija zaudējusi cerības tikt pie medaļām. Spēle bija pēdējā šajā turnīrā un, uzvaras gadījumā, kanādieši tiktu pie zelta medaļām.

Tomēr spēle netika pabeigta. Sešas minūtes pirms beigām pēc viena no iemetieniem sākās kautiņš, kurā piedalījās ne tikai visi laukuma spēlētāji, bet arī visi, kuri atradās uz soliņa. Kautiņš ilga vairāk nekā 20 minūtes, tā laikā nācās pat izslēgt arēnā gaismu, lai nomierinātu iekarsušos hokejistus.

Pēc kautiņa abas komandas izslēdza no turnīra, tādējādi Kanāda netika pie medaļām. Visiem spēlētājiem IIHF piesprieda 18 mēnešu diskvalifikāciju, kas vēlāk tika samazināta līdz sešiem mēnešiem. Treneriem piesprieda trīs gadu diskvalifikāciju.

PSRS izlases sastāvā toreiz spēlēja arī Latvijas izlases hokejists Aleksandrs Kerčs.

Bravūrība beidzas ar asinīm


Foto: Kadrs no video

Salīdzinoši daudz, daudz mierīgāku, taču ne mazāk asiņainu kautiņu varēja novērot spēlē starp ASV un Somijas izlasēm.

Pirms pāris gadiem somu hokejists Tēmu Selanne pēc grūdiena bortā savu neapmierinātību par to vēlējās izrādīt, uzsākot kautiņu. Viņš gan nepaguva, jo pirmo sitienu izdarīja viņa pretinieks Dastins Brauns. Tāpat abus strīdniekus gandrīz uzreiz izšķīra tiesneši.

Starpgadījums atstāja labi redzamus asiņainus ievanojumus uz Selannes sejas. Hokejists vēl vēlējās turpināt skaidrošanos ar kulaku palīdzību, taču tiesneši viņa mēģinājumus apturēja. Vēlāk pieredzējušais hokejists no amerikāņiem saņēma norādījumus necensties uzsākt kautiņus, ja tos nespēj uzvarēt, turklāt iepriekš rūpīgāk izvēlēties pretinieku. Dastns Brauns ir labi zināms nemiera cēlājs NHL spēļu laikā, kamēr Salannem tas esot bijis tikai otrais kautiņš karjeras laikā.

Bokss uz ledus

Foto: Kadrs no video

Pirms diviem gadiem - 2010. gada 23. decembrī īstu boksa maču uz ledus sarīkoja Kalgarī "Flames" hokejists Džeroms Iginla un Dallasas "Stars" pārstāvis Džeimijs Benns. Pēc kāda spēka paņēmiena strauji izcēlās konflikts, un abi spēlētāji drīz vien jau atradās viens pret otru laukuma vidū kā boksa ringā.

Izaicinātājs Benns, kas drīzāk pazīstams ar precīziem trāpījumiem vārtos, kautiņu uzsāka veikli, drīz vien pārsitot Iginlas aci. Tiesneši cīniņu pārtrauca tikai pēc laba laiciņa.

Lai gan Benns uzskatāms par nepārprotamu kautiņa uzvarētāju, viņš vēlāk kritizēts par aizsargķiveres solidāru nenoņemšanu.

Karjeru sagraujošais nokauts


Foto: Kadrs no video

Pirms piecpadsmit gadiem karjeru pēc smaga kautiņa nācās beigt Kanādas "Maples Leafes" spēlētājam Nikam Kipreosam. Mačā pret Ņujorkas "Rangers" Kipreosam sākās konflikts ar Raijenu Vandenbušu.

Jau neilgi pēc kautiņa sākuma abi spēlētāji viens no otra galvām nosita ķiveres, kas Kipreosam bija liktenīgi. Saņēmis sitienu pa galvu, viņš zaudēja samaņu un nogāzās, no spēcīgi atsitot galvu pret cieto ledu.

Pēc šīs traumas viņam bija smagas smadzeņu satricinājuma izraisītas komplikācijas. To dēļ viņš profesionālajā sportā vairs nav atgriezies. Pēc profesionālās karjeras beigām viņš ir pievērsies hokeja komentēšanai un žurnālistikai.

Kautiņš izmantojot tiesneša prombūtni


Foto: Publicitātes attēli

2007./2008. gada NHL sezonā spēlē starp Filadelfijas "Flyers" un Ņujorkas "Rangers" komandām Stīvs Dounijs tika iegrūsts bortā un nejauši ar slidu aizķēra līnijtiesneša Peta Dapuzo seju. Kamēr viņš sāpēs un šokā novērsās no spēles, izcēlās plašs kautiņš.

Praktiski tikai pāris sekundes pēc negadījuma abu komandu spēlētāji metās dūru cīņās, kas vēl pirms mirkļa pat nešķita paredzamas. Dapuzo par spīti acīmredzamajam ievainojumam un pa seju līstošajām asinīm vēl centās kautiņu izšķirt, taču otrs tiesnesis viņam norādīja labāk turēties malā.

Līnijtiesnesim bija lauzts deguns un tika uzliktas divdesmit šuves. Šis starpgadījums arī pārtrauca viņa profesionālo tiesneša karjeru.

Pa seju dabū arī tiesnesis


Foto: Kadrs no video

Acīmredzot starp Filadelfijas "Flyers" un Ņujorkas "Rangers" pastāv sena vienošanās par oficiālo personu neitralizēšanu kautiņu norises brīžos.

Aktīvas kulaku vicināšanas laikā starp Kregu Berubi un Lindiju Rafu pa vidu iejaucās divi līnijtiesneši, kas visai neveiksmīgi centās abus karstgalvjus izšķirt. Kādā brīdī, kad no tiesnešu un pretinieka tvēriena atbrīvojās Berubes roka, viņš izmantoja iespēju, lai no visa spēka sistu Rafam. Sitiens gan neizdevās kā plānots, un belzienu pa pieri saņēma viens no līnijtiesnešiem.

Tiesnesis vēlāk atstāja laukumu ar asiņojošu seju. Berube arī bez šī kautiņa savā karjerā izpelnījies ne mazums uzmanības tieši agresīvās uzvedības dēļ. Kopumā kautiņu un dažādu pārkāpumu dēļ viņš bijis noraidīts uz 3149 soda minūtēm, šajā ziņā ieņemot septīto pozīciju NHL.

Cīniņš pēc cīniņa


Foto: Kadrs no video

Otavas "Senators" un Filadelfijas "Flyers" 2004. gada 5. marta spēle iegājusi NHL vēsturē kā kautiņiem un strīdiem bagātākā. Trešā perioda beigās, tikai vienu minūti un 45 sekundes pirms spēles beigām savā starpā saķērās Donalds Brašhērs no "Flyers" un Robs Rejs no "Senators".

Pēc pirmā kautiņa pie katras mazākās izdevības atkal un atkal atsākās dūru vicināšana. Tajā pamazām iesaistījās praktiski visi abu komandu spēlētāji.

Haosa rezultātā pēc kautiņiem tika noraidīti divdesmit spēlētāji, pa abām komandām laukumā kopā atstājot vien piecus. Savukārt soda minūšu aprēķināšana tiesnešiem prasīja pusotru stundu. Abu komandu spēlētāji kopumā nopelnīja 419 soda minūtes - "Flyers" par septiņām vairāk kā pretinieki.

Svētā Patrika dienas slaktiņš


Foto: Kadrs no video

Divu komandu - Čikāgas "Blackhawks" un Sentluisas "Blues" savstarpējā tikšanās jau teju gadu desmitiem nozīmē, ka spēlē būs vismaz viens kautiņš vai arī tiks pielietots ne mazums spēka paņēmienu. 1991. gada 17. marta hokeja mačs starp minētajiem pretiniekiem NHL vēsturē iegājis kā "Svētā Patrika dienas slaktiņš".

Lai gan neviens fiziski spēlē nogalināts netika, tā savam laikam uzstādīja rekordus spēlētājiem uzlikto soda minūšu kopskaita ziņā. Pēc kautiņa beigām seši spēlētāji no katras komandas tika noraidīti.

Pēc rūpīgas videokasešu noskatīšanās "Blues" aizsargs Skots Stīvens tika diskvalificēts uz divām spēlēm, bet Maiks Peluso no "Blackhawks" un Kellijs Čeiss no "Blues" katrs uz desmit spēlēm. Tāpat abas komandas bija spiestas maksāt soda naudu, katra 10 000 ASV dolārus.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!