Foto: Reuters/Scanpix

Iznākot laukumā Nacionālās Hokeja līgas (NHL) regulārā čempionāta spēlē pret Nešvilas "Predators", Kolorādo "Avalanche" uzbrucējs Borna Renduličs kļuvis par pirmo Horvātijā dzimušo, izaugušo un hokeju spēlēt sākušo NHL spēlētāju, vēsta Starptautiskās Hokeja federācija (IIHF).

Horvātu hokejisti arī iepriekš ir spēlējuši NHL klubos, taču 22 gadus vecais Renduličs ir pirmais, kurš savas hokeja gaidas vispirms iesācis dzimtenē, un tikai tad pārcēlies uz Ziemeļameriku.

Viens no slavenākajiem horvātu izcelsmes NHL hokejistiem ir Džo Sakiks. Viņš pārvalda horvātu valodu, taču piedzimis Kanādā, kurp no toreizējās Dienvidslāvijas pārcēlās Džo vecāki.

Pirmais Horvātijā dzimušais NHL spēlētājs bija Gorans Bezina, taču viņš hokeju sāka spēlēt Šveicē, kuru vēlāk pārstāvēja arī pasaules hokeja čempionātā. Bezinas dzimtajā pilsētā Splitā tolaik nebija hokeja komandas un viņa pirmais sporta veids bija ūdenspolo.

Renduliča stāsts ir citāds - viņš dzimis un audzis Horvātijas galvaspilsētā Zagrebā un 14 gadu vecumā jau spēlēja Zagrebas "Medveščak" pieaugušo komandā valsts čempionāta augstākajā līgā. 15 gadu vecumā Renduličs pārcēlās uz Somiju, kur nākamos piecus gadus spēlēja jauniešu komandās, līdz viņu piesaistīja Somijas augstākās līgas klubs "HPK Hameelinna".

Pēc 2014.gada pasaules čempionāta pirmās divīzijas B grupā, kas notika Lietuvā, Horvātijas izlases kapteiņa asistents Renduličs tika uzaicināts uz Amerikas Hokeja līgu, kurā viņš līdz šim aizvadījis 23 spēles (4 vārti + 3 rezultatīvas piespēles). Otrdien Renduliču izsauca Kolorādo "Avalanche" komanda, aizvietojot savainotos spēlētājus. Horvātu uzbrucēja spēles laiks, saprotams, nebija liels - nepilnas astoņas minūtes, taču viņš izdarīja vienu metienu pa Pekas Rinnes vārtiem, un galvenais - iekļuva savas valsts un NHL vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!