Foto: EPA/LETA
Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) šonedēļ tradicionālajā pusgada kongresā plāno mainīt pasaules čempionātu izspēles kārtību, informē IIHF.

2012. un 2013.gada pasaules čempionāta rīkotājvalstis Zviedrija un Somija ierosinājušas pasaules čempionātā augstākajā divīzijā turpmāk 16 komandas nedalīt četrās apakšgrupās pa četrām komandām katrā, bet gan divās grupās pa astoņām komandām katrā. Pēc viena apļa turnīra izspēles katras grupas četras labākās komandas iekļūs ceturtdaļfinālā, bet vājākās komandas zaudēs vietu augstākajā divīzijā.

Viens no galvenajiem argumentiem šādai izspēles kārtībai ir līdzjutēju neziņa, kur un kad otrajā grupu turnīrā spēlēs mājinieki. Tādējādi organizatoriem ir grūtības ar arēnu piepildīšanu.

"Tas ir pašreizējā formāta vājais punkts. Otrajā posmā ir grūti pārdot biļetes, jo trešdien tiek izspēlētas pēdējās priekšsacīkšu spēles, un tikai vēlu naktī fani uzzina, kuras komandas spēlēs pirmās ceturtdien," norāda IIHF prezidents Renē Fāzels. "Līdzjutējiem nepietiek laika, lai nopirktu biļetes un viņi nevar savlaicīgi plānot ceļu. Šajā formātā pēc trīs spēlēm līdzjutēji vēl īsti nezina, kad viņu komanda un kur spēlēs. Jaunajā sistēmā līdzjutēji jau zina pirmās septiņas spēles – kur, kad un ar ko viņu komanda spēlēs."

Jaunajā izspēles formātā ir arī vairāki varianti, kā tiks aizvadītas ceturtdaļfināla spēles – vienas grupas komandas spēlēs attiecīgi ar otras grupas komandām, ceturtdaļfināla spēles notiks katras grupas ietvaros vai arī pārus noteiks izloze.

Ja tiks apstiprināts jaunais formāts, tad kopējais spēļu skaits palielināsies no 56 līdz 64. Savukārt, lai tiktu līdz finālam, komandām būs jāaizvada desmit spēles, nevis deviņas kā līdz šim.

Nākamgad pasaules čempionāts risināsies Slovākijā un tajā vēl tiks saglabāts iepriekšējais formāts. Jauno sistēmu plānots ieviest 2012. un 2013.gada pasaules čempionātos, kurus kopīgi organizēs Zviedrija un Somija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!