Foto: F64

Pirms svētdien paredzētās Nacionālās hokeja līgas (NHL) Zvaigžņu spēles Ziemeļamerikas masu mediji joprojām cenšas rast skaidrojumu, kādēļ līdzjutēju balsojumā pirmais izrādījies Bufalo "Sabres" latviešu uzbrucējs Zemgus Girgensons. Tādēļ žurnālisti vērsušies pie Bufalo vārtsargu trenera un Latvijas hokeja leģendas Artūra Irbes, kā arī bijušā izlases trenera Teda Nolana, lai uzzinātu vairāk par Latviju un tās hokeja līdzjutējiem.

Irbe, skaidrojot tautas nenormālu fanošanu par hokeju, saka: "Vairāki mani draugi uz pasaules čempionātiem dodas, braucot 24 vai 36 stundas ar autobusu. Viņi ballējas, aiziet uz spēli, atkal ballējas, atkal aiziet uz spēli. Līdzjutēji bieži dzīvo teltīs kempingā. Savu atvaļinājumu hokeja čempionātā katrs izmanto atbilstoši savai finansiālajai rocībai."

Vārtsargs gan piebilst, ka ne tikai ballītes mudina līdzjutējus atbalstīt komandu. Viņi patiešām mīl hokeju un izjūt nacionālo lepnumu par savu komandu. "Mūsu izlase vienmēr ir augstu kotējusies. Tā nav gluži stiprākā komanda, bet nav arī starp vājākajām, un tā vienmēr ir spējīga cīnīties ar hokeja eliti. Spēja turēties pretī stiprākajām komandām mums, kā mazai tautai, nozīmē ļoti daudz."

Irbe tic, ka valsts hokeja izlases uzvaras uzlabo katra latvieša pārliecību ikdienā. "Mēs esam tikai divi miljoni iedzīvotāju, kas pasaules mērogā ir maz. Spējai parādīt, ka mūsu tautai ir nozīme un ka tā var būt sekmīga, ir liela vērtība dzīvē."

Bufalo "Sabres" galvenais treneris un bijušais Latvijas izlases treneris Teds Nolans arī uzsvēra līdzjutēju nozīmi un viņu vēlmi atbalstīt izlasi, neskatoties uz saviem pieticīgajiem ienākumiem.

Nolans neslēpj sajūsminājumu par Latvijas periodu un darbu ar Latvijas izlasi spilgti atcerēsies visu savu dzīvi. "Dažreiz, kas tāds, ir svarīgāks nekā kļūšana par čempioniem. Savā veidā mēs palīdzējām valstī izveidot entuziasmu un uzlabot tās morāli."


"Daži cilvēki domā, ka mūsu jomā viss griežas apkārt pašam sportam," teica kanādiešu treneris. "Bet tā tas nav. Sports ļauj cilvēkiem aizmirst par savām ikdienas rūpēm un problēmām. Tas, ka es biju daļa no šī notikuma, ir nozīmīgs mans dzīves sasniegums."

"Sabres" galvenais treneris uzskata, ka tikai pēc trim pavadītiem gadiem Latvijā viņš var pilnvērtīgi izskaidrot Ziemeļamerikai, ko mūsu valstī nozīmē hokejs. "Ja katrs fans varētu atcerēties vienu spēli no savas dzīves, kurā publika bija izteikti satraukta un skaļa, tad viņš saprastu, kāda ir atmosfēra katrā Latvijas izlases spēlē."

Turpinot tēmu par Latvijas līdzjutējiem, bet arī pievēršoties Girgensona iebalsošanai Zvaigžņu spēlē, Nolans teica: "Ja man vajadzētu piedalīties jebkādā balsojumā, es vēlētos būt latvietis, jo zinu, ka sagaidītu atbalstu."

"Varbūt šoreiz latviešu atbalsts viņam izpalīdzēja, bet es ticu, ka nākotnē viņš vairākas reizes tiks iebalsots spēlē, tikai pateicoties savam talantam," Nolans izteicās par Girgensonu.

"Latvijai ir vēl viens "All-star" hokejists. Nekas šo sajūtu nevar pārspēt," Nolana teikto papildina Irbe.

Atgādinām, ka Zemgus Girgensons saņēma visvairāk līdzjutēju balsis Zvaigžņu spēles balsojumā, un šo svētdien, 25. janvārī, NHL Zvaigžņu spēlē Kolumbusā laukumā dosies pamatpieciniekā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!