Divi klubi - "Kurbads" un jaunizveidotais "Mogo" - piektdien publiski pauda mērķi jaunās sezonas Latvijas hokeja čempionātā izcīnīt zelta medaļas.

Latvijas čempionāta jaunā sezona ar trīs mačiem sāksies jau sestdien. Turnīrā, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, būs par vienu komandu vairāk, un sacensībās piedalīsies septiņi klubi - iepriekšējās sezonas medaļnieki "Rīga"/"Prizma", "Kurbads" un "Zemgale"/LLU, kā arī četri jaunpienācēji. Latvijas hokeja augstākajā līgā atgriezīsies "Liepājas" komanda, spēlēs Jūrmalas HASC, ambiciozā "Mogo" vienība un arī izveidotā "Ogre"/"Sāga 97".

"Esam nopietni pastrādājuši. Šis čempionāts izveidots, lai mēs sasniegtu tādu turnīra līmeni, kāds tas bija pirms sešiem septiņiem gadiem. Toreiz par sacensībām bija liela ažiotāža," piektdien preses konferencē pirms jaunās sezonas sacīja Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs Lipmans. "Taču nedrīkst stāvēt uz vietas un jāskatās nākotnē. Šis čempionāts ir īpašs, jo esam nolēmuši stimulēt labākās komandas ar naudas balvām."

Lipmans informēja, ka jaunās sezonas čempionvienība tiks pie 40 000 eiro, kamēr sudraba medaļu ieguvēji iegūs uz pusi mazāku summu. Tikmēr trešā labākā vienība saņems 10 000 eiro.

"Nav runa par naudu, galvenais ir komandu vēlme spēlēt un cīnīties. Ar nacionālā čempionāta palīdzību veidojas Latvijas izlases. Šogad turnīrā izdevās atjaunot Liepājas komandu. Vēlējāmies to pašu izdarīt ar Daugavpili, taču neveiksmīgi. Domāju, jaunās sezonas Latvijas čempionāts būs izdevies," pauda Lipmans.

"Šis būs pirms jubilejas 79.Latvijas čempionāts hokejā. Pēc ilgām pūlēm un diskusijām esam atjaunojuši pirmo līgu - cerams, uz ilgu laiku. Paredzēts, ka virslīgas regulārais čempionāts noslēgsies 7.martā. Regulārā turnīra labākā komanda saņems uzvarētāja kausu un automātiski iekļūs izslēgšanas spēļu pusfinālā, kamēr pārējās sešas komandas savā starpā aizvadīs ceturtdaļfinālu. Latvijas čempioni kļūs zināmi aprīļa sākumā," sacīja LHF sporta direktors Mārtiņš Pagodkins. "Pirmajā līgā jau izveidojušies fārmklubi "Rīga"/"Prizma" komandai un "Liepājai", tāpat turnīrā sacentīsies arī "Rīga-98", Valmieras, Daugavpils un Tukuma komandas. Bija sarunas arī ar Ventspili, taču tur vienība neizveidojās - varbūt nākamgad."

Pagodkins atklāja, ka pirmās līgas čempione savā īpašumā iegūs iespēju papildināt virslīgas komandu pulku un kļūt par astoto klubu turnīrā. Taču šāda rīcība nav obligāta. Pirmajā līgā izslēgšanas spēles sastāvēs tikai no pusfināla un fināla. Pusfinālā uzvarētāji tiks noskaidroti divu spēļu summā, kamēr finālā - līdz trim uzvarām.

"No Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) esam saņēmuši norādījumus izskaust tīšu un rupju spēli, kas traucē pretinieku spēles veidošanu. Cerams, komandas to spēs pieņemt. Tiesneši vasarā ir intensīvi strādājuši. Šogad ieviesīsim diferencēto apmaksu, kas noteikta pēc arbitra kategorijas. Tās veidotas pēc tieneša kvalifikācijas, iepriekšējās pieredzes. Pieļaujot rupjas kļūdas, varam tiesnesi sodīt, pazeminot viņa kategoriju čempionātā," izteicās LHF tiesnešu sektora vadītājs Andrejs Zaķis.

"Paldies federācijai par jaunajā sezonā piešķirtajām naudas prēmijām - žēl, ka nekas tāds nebija iepriekšējā sezonā," atzina Latvijas čempionvienības "Rīga"/"Prizma" galvenais treneris Eriks Miļuns. "Galvenokārt klubā strādājam uz jaunatni. Komandā hokejisti ar spēlēšanu apvieno mācības un darbu, tāpēc treniņi norisinās vakarā. Esam iesākuši sadarbību arī ar Latvijas augstskolām. No pagājušās sezonas sastāva lielāka daļa hokejistu ir izķerti vai arī paši atraduši citu vietu, kur spēlēt. Līdz ar to vienība izveidojusies tikpat kā no jauna. Mums galvenais nav augstu vietu izcīnīšana. Prieks, ka hokejistiem varam nodrošināt labus treniņapstākļus."

Tāpat Miļuns piebilda, ka viņa trenēta komanda izmantos iespēju spēlēt Kontinentālajā kausā, jo pagājušās sezonas čempionvienība to ir pelnījusi, lai gan tai liela daļa sastāva jau nomainījusies.

Tikmēr "Kurbads" komandas vadītājs Andis Pikāns atklāja, ka šīs vienības mērķis jaunajā sezonā ir visaugstākais - Latvijas čempionu tituls.

""Zemgale"/LLU komandā no 23 hokejistiem septiņi ir studenti. Mums ir vienošanās ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti (LLU), kas dod šiem spēlētājiem iespēju studēt bez maksas. Mūsu komanda ir komplektēta no tiem hokejistiem, kuri grib spēlēt. Viņi pie mums nenāk spēlēt, bet gan sevi pilnveidot. Jaunajā sezonā noteikti cīnīsimies par medaļām," minēja "Zemgale"/LLU kluba prezidents Armands Ozollapa.

"Paldies federācijai, kas palīdzēja sakārtot visus nepieciešamos jautājumus, lai mēs varētu startēt virslīgā. Vēl vajag veikt pāris priekšdarbus, lai Jūrmalas halle atbilstu Latvijas čempionāta prasībām. Cerams, pilsētas dome šos ierosinājumus ņems vērā. Mūsu komanda ir orientēta uz junioru vecuma hokejistiem. Sniedzam viņiem visus nepieciešamos apstākļus un iespēju spēlēt, lai viņi gūst pieredzi un saprot, ko nozīmē lielais hokejs," sacīja Jūrmalas HASC īpašnieks Georgs Fedosejevs.

Tikmēr "Ogre"/"Sāga 97" vienības menedžeris Vladimirs Rešetņikovs izteicās, ka šajā komandā ir astoņi Latvijas U-18 izlases kandidāti un viens potenciālais spēlētājs U-20 valstsvienībā. "Gribam gatavot hokejistus Latvijas izlasei un Rīgas "Dinamo", kā arī palīdzēt pašiem spēlētājiem kļūt par profesionāļiem."

"Šis ir mūsu pirmais gads, un "Mogo" vienībai šobrīd nav nekādas piramīdas. Latvijas čempionāta komandām, kas savu sastāvu lielākoties veido no jauniem hokejistiem, blakus nepieciešamas vienības ar pieredzi - tādas kā "Mogo" un "Kurbads". Esmu runājis ar sava kluba vadību, un esam vienisprātis, ka šis nav tikai vienas sezonas projekts. Paldies Latvijas pilsētu domēm, kuras palīdz valstī attīstīties hokejam. "Mogo" komandā spēlē pieredzējuši spēlētāji, kas iepriekš cīnījušies citos Latvijas klubos. Vienības mērķi ir visaugstākie - izcīnīt Latvijas čempionāta zeltu. Cerams, turnīrs būs interesants," teica "Mogo" komandas spēlējošais galvenais treneris Oļegs Sorokins .

Savukārt jaunizveidotā "Liepājas" kluba valdes priekšsēdētājs Kārlis Dreņģers atzina, ka Kurzemes vienība komplektēta no pašu pilsētas hokejistiem, kuri iepriekš spēlējuši citos klubos. "Esam ambiciozs klubs un jaunajā sezonā cīnīsimies par medaļām."

Komandām bija dažādi viedokļi par skatītāju piesaisti virslīgas mačiem.

"Rīgā līdzjutējam ir daudz izvēles iespēju, līdz ar to viņus piesaistīt ir krietni grūtāk. Uz Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Latvijas komandas Rīgas "Dinamo" spēlēm aizplūst lielākā daļa skatītāju. Tomēr viens no priekšnoteikumiem skatītāja piesaistīšanai ir intriga čempionātā," uzskata Miļuns.

Tikmēr Dreņģers bija pārliecināts, ka šajā jautājumā klubi var izpausties. "Pie tā nopietni jāstrādā komandas mārketingam. Mūsu pārbaudes spēles pirms sezonas bija diezgan kupli apmeklētas."

Kā zināms, šobrīd ir lielas neskaidrības par Rīgas "Dinamo" nākotni. LHF prezidents Lipmans pauda cerību, ka klubs turpinās pastāvēt, tomēr, ja vairāk šīs vienības nebūšot, pateicoties labajām attiecībām ar IIHF, Latvija nākotnē var cerētu uz savu komandu prestižajā Čempionu līgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!